Posluju s dobiti

ISPUNJEN I ZADNJI UVJET Đakovački Meteor dokapitalizirao Badel 1862 i sada je većinski vlasnik. Uplata u novcu iznosi 30 milijuna kuna

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Đakovački Meteor ispunio je svoju obvezu provedbe dokapitalizacije Badela 1862 i to na način da je svoje tražbine unio u temeljni kapital, a dio uplatio u novcu.

Nakon provedbe Odluke o povećanju temeljnog kapitala u sudskom registru, Meteor će steći 21.414.842 dionice Badela 1862, svaka u nominalnom iznosu od 10 kuna, ukupnog nominalnog iznosa 214,1 milijuna kuna. Drugim riječima, postat će većinski vlasnici vodećeg domaćeg proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića s udjelom od 84,5 posto.

U Badelu 1862 su zadovoljni što je ispunjen i zadnji uvjet iz plana restrukturiranja jer će im svježi novac omogućiti lakšu provedbu zacrtanih ciljeva.

- Provedenom dokapitalizacijom Meteor grupe, Badel je dobio ulagača s kojim će zajedno raditi na zacrtanim ciljevima modernizacije poslovanja i rasta prodaje te jačanju liderske pozicije u regiji – kratko je komentirao Ivo Markorić, generalni direktor Badela 1862.

Kako su izvijestili iz te tvrtke, sa svojim strateškim partnerom Meteorom su sklopili ugovor, u skladu sa skupštinskom Odlukom o povećanju temeljnog kapitala od 21. srpnja 2017. godine te sklopljenom Predstečajnom nagodbom od 22. rujna 2017. godine, temeljem kojeg Meteor svoje tražbine u ukupnom iznosu od 184,1 milijuna kuna prenosi na Badel 1862 i unosi u temeljni kapital. Tražbine Meteora se sastoje se od tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe, od čega se iznos od 139, 5 milijuna kuna odnosi na tražbinu Meteora, a iznos od 7,2 milijuna kuna se odnosi na tražbinu HPB-a, koju je Meteor stekao nakon prihvaćanja Plana financijskog i operativnog restrukturiranja, te tražbinu Sberbanke u iznosu od 37,4 milijuna kuna, koju je Meteor stekao nakon donošenja Odluke Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala. Jednako tako, Meteor je izvršio uplatu novčanog dijela dokapitalizacije u iznosu od 30 milijuna kuna.

Sada slijedi daljnje razduživanje Badela 1862, što je prioritet jer je ta tvrtka prezadužena, a onda daljnje ulaganje u razvoj kroz investicije u proizvodnju, podizanje kapaciteta i jačanje tržišne pozicije.

Podsjetimo, postupak predstečajne nagodbe Badela 1862 otvoren je 2013. godine, potvrđen na sudu tek pred kraj prošle godine, a s obavljenom dokapitalizacijom i zaključen. U tom razdoblju Badel je uspio stati na noge pa tako već treću godinu zaredom posluje s dobiti. Nakon gubitka u 2013. godini od 91,4 milijuna kuna, već godinu kasnije minus je pao na oko 30 milijuna, a od 2015. godine posluje s dobiti. U 2016. godini neto dobit je bila 30,8 milijuna kuna.

Od otvaranja predstečajne nagodbe kroz poreze i trošarine u državni proračun uplatili su oko 650 milijuna kuna. Badel 1862 je prethodnih godina radio i na razvoju novih proizvoda i otvaranju novih tržišta, a radi i na projektu modernizacije svojih vinarija u Benkovcu i Daruvaru. Najveći dio prodaje i dalje se ostvaruje na tržištu Hrvatske i tzv. COFY regijie (zemlje bivše Jugoslavije), oko 80 posto. Lani je najveći rast u segmentu JAP-a bio u BiH, dobri su rezultati u Makedoniji, a veći su planovi rasta u Srbiji i Sloveniji. Prodaja je na domaćem tržištu veća za oko pet posto, a u COFY regiji za oko 15 posto. Zbog Agrokora plan prodaje u zemlji u ovoj godini zacrtan je na sedam posto, ali u regiji za oko deset posto. Badel bilježi i sve bolje rezultate na prekooceanskim tržištima. Tako na tržištu Kanade bilježi rast od čak 74 posto, a oko 40 posto na tržištu SAD-a. Na tržištu Japana pak postoji velik interes za Badelov premium program vina, a za Badelovim plavcima postoji i u Meksiku, što potvrđuju ponovljene narudžbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:46