Što su u kompanijama rekli KPMG-u

ISTRAŽIVANJE Repovi krize još se vuku, poslodavci ni u idućih 12 mjeseci neće naveliko zapošljavati, a uglavnom će i plaće ostati na starom

Igor Gosek, KPMG
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Hrvatske tvrtke mahom ne planiraju značajnija zapošljavanja u narednih 12 mjeseci, no većina vjeruje da će u sljedeće tri godine doci do značajnijeg otvaranja novih radnih mjesta. Pokazuje to novo istrazivanje "Puls gospodarstva", koje je provela konziltantska kuca KPMG, a koje je danas predstavljeno u HUP-u.

Prema tom istraživanju, 56 posto ispitanika iz Hrvatske očekuje novo zapošljavanje u naredne tri godine. Kada je riječ o izgledima zapošljavanja u narednih godinu dana, hratske su tvrtke konzetvativnije u procjenama, pa 47 posto njih ne planira značajnije zapošljavanje. Štoviše, manji dio ih planira i nastavak smanjenja broja radnika, što ukazije da restrukturiranje još nije završeno. Unatoč tome, i dio hrvatskih poduzetnika u ovoj godini planira umjeren rast broja zaposlenih.

Hrvatski su poslodavci umjereni i kada je riječ o politici plaća. Istraživanje, doduše, pokazuje rastući trend plaća, no gotovo polovina ispitanika, ili njih 46 posto, u ovoj godini ne planira značajnije promjene.

Pa ipak, hrvatski poslodavci, pokazuje istraživanje KPMG-ja, pokazuju rast oprimizma u odnosu na godinu ranije. Ne strahuju ni od ponovnog buđenja inflacije. Kao glavne probleme navode poreze, sivu ekonomiju i sve veći negostatak kvalificirane radne snage, a željeli bi i da vlast potiče istraživanje i razvoj.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, poručio je i kako poslodavci žele vidjeti reformu javne uprave, što uključuje i teritorijalni preustroj.

Istraživanje je KPMG proveo krajem prošle godine u devet zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska. Obuhvatilo je ukupno 759 ispitanika u široj regiji, od čega 167 u Hrvatskoj, kako poduzetnika, tako i direktora. Medijski pokrovitelj predstavljanja istraživanja je Jutarnji list, cčji je novinar Frenki Laušić i modrator panela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:32