REAKCIJE NAKON ODLUKE

KONČAR NAKON PREUZIMANJA ULJANIKA 'Vjerujemo da će hrvatska brodogradnja ponovo postati bitan igrač na europskoj brodograditeljskoj sceni'

Danko Končar
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Nadzorni odbor pulskog brodogradilišta Uljanik izabrao je jučer Danka Končara kao strateškog partnera u toliko čekanu dokapitalizaciju nakon što je u petak zatvoren takozvani data room, gdje su svi potencijali investitori, odnosno budući vlasnici pulskog škvera mogli vidjeti stanje tvrtke. Time će Končar postati novi većinski vlasnik Uljanika nakon što izvrši dokapitalizaciju.

“Na današnjoj zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora, nakon provedenih konzultacija sa sindikatima, donesena je Odluka o odabiru Kermas energije d.o.o., Zagreb, Šeferova 6, kao strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika. S odabranim strateškim partnerom ULJANIK d.d. će pristupiti dovršetku izrade i provedbi Programa restrukturiranja ULJANIK Brodogradilišta d.d., sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske od 11. siječnja 2018. Po prihvaćanju Programa restrukturiranja odabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Društva, primjenom i realizacijom Odluke Glavne skupštine Društva o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama Statuta, donesene dana 16. veljače 2018. godine”, piše u priopćenju Uljanika na Zagrebačkoj burzi.

Jamstevni fond

Danko Končar, vlasnik Kermas grupe, tim povodom rekao nam je da “želi zahvaliti Upravnom i Nadzornom odboru Uljanik grupe te sindikatima na izboru naše tvrtke, Kermas energije, za strateškog partnera u dokapitalizaciji i restrukturiranju Uljanika”. - Povjerenje koje nam je ukazano pokušat ćemo opravdati u najkraćem mogućem roku. Uz Uljanik i 3. maj te integraciju Brodotrogira u ovu respektabilnu brodograđevnu grupu mi u Kermasu vjerujemo da će hrvatska brodogradnja ponovo postati bitan igrač na europskoj brodograditeljskoj sceni. Također, želimo istaknuti kako će u tom procesu vrlo bitnu ulogu imati Vlada Republike Hrvatske čija najava skorog pokretanja jamstvenih fondova za brodogradnju predstavlja dosad najozbiljniji doprinos ovoj industriji u našoj zemlji - ustvrdio je Končar i dodao da “riječi potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, na konferenciji o budućnosti brodogradnje u organizaciji Hanza Medije, kojima je najavila konkretne korake u smjeru formiranja spomenutih fondova, predstavljaju ozbiljan vjetar u leđa hrvatskoj brodogradnji i povećavaju našu konkurentnost u europskim okvirima”. Pritom je naglasio da će veliku ulogu u ovom procesu predstavljati i “doprinos HBOR-a i posljednje najave EIB-a o spremnosti financiranja gradnje novih brodova”.

Uz Končara, ponudu za dokapitalizaciju poslali su i Asian Bond Ventures iz Hong Konga, čije se ime dosad nije spominjalo kada je bilo riječi o zainteresiranim investitorima, te DIV GRUPA d.o.o. iz Samobora, dok je prije obvezujuće ponude pismo namjere poslao i napuljski Palumbo Group. Među kupcima riječkog 3. maja, koji posluje unutar Uljanik grupe, spominjalo se i brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea koje će navodno danas posjetiti riječki škver. U Uljaniku su pojasnili da su dvije ponude, Kermas energije i DIV Grupe, podrazumijevale program restrukturiranja, što je i cilj odabira strateškoga partnera.

Ciljevi

- Ponuda Kermas energije bitno je bliža ključnim elementima i strateškim ciljevima programa restrukturiranja prema kriterijima i načelima usuglašenima sa svim uključenim dionicima, pri čemu ista podrazumijeva trenutno uključivanje u provedbu procesa restrukturiranja bez dodatnih uvjeta i zahtjeva, a sve u kontekstu kratkih rokova te potrebe za likvidnošću i kontinuitetom proizvodnje brodogradilišta - naveli su svoje razloge odabira Končara u Uljaniku. Tomislav Debeljak, vlasnik Div Grupe i Brodosplita, rekao nam je pak da je DIV Grupa za dokapitalizaciju Uljanika ponudila 302 milijuna kuna te 380 milijuna kuna za dokapitalizaciju 3. maja. - Mi smo dali dobru ponudu, a svaka čast Končaru ako je dao više - rekao nam je Debeljak.

U Sindikatu metalaca Hrvatske zadovoljni su što se tako brzo odabrao novi strateški partner, ali ipak im nije svejedno što je riječ upravo o Danku Končaru.

Zabrinuti sindikati

- Drago mi je što se riješio problem strateškog partnera relativno brzo, ali moram izraziti zabrinutost oko Brodotrogira gdje je vlasnik upravo Končar, a tamo se stvari ne odvijaju baš dobro. Ja bih da se Končar posveti brodogradnji i mi kao sindikat imat ćemo prilike s njim se vidjeti i o svemu porazgovarati. Kada smo prvi put čuli da je predao pismo namjere za preuzimanje Uljanika, rekao je da mu je brodogradnja jedini cilj i da o tome razmišlja. Treba vidjeti što dalje - rekao je čelni čovjek tog sindikata Vedran Dragičević.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata, koji je također uz Sindikat metalaca te Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije aktivan u Uljaniku, razočaran je odabirom Končara.

- Prije svega sam očekivao da će se javiti više strateških partnera pa sam razočaran njihovim odazivom. Ipak smo mi u sindikatu očekivali da će se prihvatiti ponuda nekoga tko će se baviti samo brodogradnjom, a Končar je takav partner da će se on baviti i turizmom. Isto tako, malo smo prestrašeni što će biti s nama radnicima jer vidimo što se događa u Brodotrogiru gdje su se smanjile plaće i gdje su predviđena veća otpuštanja ljudi. U njihovu slučaju Končar se nije pokazao dobrim rješenjem. Bojim se da ne doživimo istu sudbinu - rekao je Cerovac. Dodao je da im je Uprava prije NO-a izložila tko su potencijalni investitori.

- Nisu nam posebice opisivali svakog partnera, jedino su za Končara rekli da im se čini da je najbliže rješenju i prihvatljivosti - zaključio je Cerovac.

Podsjetimo, Europska komisija krajem siječnja ove godine prihvatila je prijedlog RH za davanje državnog jamstva za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva, čime se otvorio prostor za provođenje Odluke Vlade od 11. siječnja 2018. godine o davanju državnog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. Tim kreditom omogućena je isplata plaća u sljedećih nekoliko mjeseci i plaćanje dobavljača, ali je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta tada pozvalo Upravu i vlasnike Uljanika da žurno dovrše proces izrade plana restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera.

Ipak, budući da je Vlada dala jamstvo za kredit Uljaniku, bilo bi dobro da je javnost već saznala što je točno u svom programu ponudio Končar i koliko će dokapitalizacija iznositi, kao što bi bilo dobro da se vide i ostale ponude kako bi ih javnost mogla usporediti. Uljanik jest većinski privatna tvrtka, ali jamstva koja je dala država, kao i vlasnički paket države od 22 posto, zaslužuje i dužnu pažnju poreznih obveznika u povodu nastavka vlasničkog i poslovnog restrukturiranja u pulskom škveru. Dioničari pulskog brodogradilišta, podsjetimo, na izvanrednoj glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili su o dokapitalizaciji, odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:12