POTVRDIO HNB

KREĆE STEČAJNI POSTUPAK NAD TESLA ŠTEDNOM BANKOM Propast projekta koji je za cilj imao pomoć srpskim povratnicima: Nikakve mjere ne mogu je spasiti

Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Savjet Hrvatske narodne banke donio je u srijedu odluku o podnošenju prijedloga za otvaranjem stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom te je prijedlog za otvaranjem stečaja nad tom bankom proslijedio Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Središnja banka se na taj potez odlučila nakon što je ocijenila da Tesla štedna banka propada i da nije razumno očekivati da bi privatni ili javni sektor svojim mjerama mogao spasiti tu banku, kojoj je, inače, jedan od ciljeva bilo financijsko pomaganje srpskih povratnika. Uz to, u Savjetu HNB-a su ocijenili da "sanacija Tesla štedne banke nije nužna u javnom interesu", kao i da su ostvarena dva razloga za pokretanje njenog stečaja.

Do odluke Trgovačkog suda o otvaranju stečajnog postupka u Tesla banci, neće se moći izvršavati uplate i isplate na račun i s računa te banke, kao ni s računa i na račun klijenata, a neće se moći provoditi ni ovrha na računima te banke. Ni klijenti Tesla banke ne mogu do tada dobiti isplatu sa svojih računa u toj banci, niti se njihovi računi mogu teretiti.

No, dužnici Tesla banke, stoji u priopćenju HNB-a, dužni su nastaviti izvršavati svoje obveze prema samoj banci gotovinskim uplatama ili uplatama na transakcijski račun Štedne banke otvoren u nekoj drugoj banci, o čemu će posebna uprava, rješenje o kojoj je također donio HNB, morati hitno obavijestiti javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:37