Šire biznis

Lukšići kupili udjel u jednoj od najvećih španjolskih banaka, bacili oko i na naftni biznis u Argentini

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2017. u 13:46

Zagreb, 250912.
Hypo centar, Slavonska avenija 6.
Hypo Alpe Adria Bank predstavio je polugodisnju publikaciju
Damir Krajač / HANZA MEDIA

Davor Lukšić

Obitelj hrvatskog porijekla Lukšić iz Čilea kupila je 3-postotni udio u jednoj od najvećih španjolskih banaka Banco Popular, a mogla bi preuzeti i 600 Shellovih benzinskih postaja u Argentini te tamošnju rafineriju.

 

Konzorcij Grupo Luksic, putem svoje tvrtke Vallum Foundation, stekao je 3 posto dionica Banco Populara za oko 98 milijuna eura, potvrdila je španjolska Nacionalna komisija za tržište vrijednosnica (CNMV). Dionice te šeste po veličini banke u Španjolskoj počeo je kupovati u siječnju te je sada peti vlasnik prema veličini udjela.

 

Najveći vlasnik Sindicatura de Accionistas drži 9,6 posto dionica.

 

Banco Popular je u prvom tromjesečju zabilježio gubitak od 137 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvario dobit od 98 milijuna eura.

 

Ovo je prva investicija Lukšića u europski financijski sektor, dok u Čileu drže 51,2 posto tamošnje Banco de Chile. U Europi imaju nekretnine u Hrvatskoj i Španjolskoj, a na Londonskoj burzi su izlistane dionice rudarske kompanije Antofagasta, u kojoj imaju 65 postotni udjel. U Hrvatskoj se bave hotelskim biznisom, te su vlasnici Plave lagune, Istraturista i Jadranskih luksuznih hotela u Dubrovniku.

 

Grupo Luksic, pak, preko svoje tvrtke Quinenco nastoji od naftne kompanije Royal Dutch Shell preuzeti oko 600 benzinskih postaja u Argentini i jednu rafineriju, navodi novinska agencija Bloomberg pozivajući se na izvore bliske pregovorima. Quineco je 2011. od Shella bio preuzeo oko 370 benzinskih postaja u Čileu.

 

Royal Dutch Shell se odlučio na prodaju kako bi smanjio dug proizašao iz 52 milijarde dolara vrijedne akvizicije BG Groupa, realizirane prošle godine. Za benzinske postaju i rafineriju, čija bi cijena mogla biti između 1 i 2 milijarde dolara, stiglo je osam ponuda uključujući i onu Quinenca, navodi Bloomberg.

Iris Fontbona, udovica Andronica Lukšića, zajedno sa sinovima Jean Paulom i Andronicom drži kompaniju Antofagasta, a imaju i većinski udjel u  konglomeratu Quiñenco, kao i hotele u Hrvatskoj. Forbes je bogatstvo obitelji procijenio ove godine na 13,5 milijardi dolara. Davor Lukšić je mlađi član obitelji koji je, među ostalim, angažiran oko biznisa u Hrvatskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo