StoryEditor
LUKŠIĆ NA UDARU

OTKRIVENO TKO JE POSLAO BOMBU U SJEDIŠTE TVRTKE JEDNOG OD NAJBOGATIJIH HRVATA 'Preuzimamo odgovornost! Širi svoje pipke na sve više područja...'

 
Arhiva: Čileanska policija; Andronico Lukšić Craig (u krugu)
 Reuters, Wikipedia

Skupina anarhista preuzela je u utorak odgovornost za slanje dvaju paketa s eksplozivom u Čileu, od kojih je prvi bio poslan u policijsku postaju a drugi u kompaniju Quiñenco u vlasništvu Andronica Lukšića Craiga.

„Preuzimamo odgovornost za slanje dvaju paketa bombi koje su sadržavale crni barut i dinamit, a bile su upućene Rodrigu Hinzpeteru i načelniku policije Manuelu Guzmánu“, navedeno je u pismu skupine Ustanički suučesnici/frakcija za osvetu (Cómplices sediciosos/fracción por la venganza) objavljenom na portalu Contra Info namijenjenom sadržaju vezanom za anarhizam.

„Poduzimamo sve mjere predstrožnosti kako bi eksplozivne naprave eksplodirale jedino u rukama osoba na koje su usmjerene naše akcije“, navodi se u pismu.

U četvrtak su glavnom gradu Santiago de Chile poštom bila poslana dva paketa s eksplozivom, od kojih je prvi u 13 sati po lokalnom vremenu eksplodirao u policijskoj postaji na sjeveru grada ozlijedivši osmero policijaca dok je drugi pristigao sat vremena kasnije u sjedište Quiñeñca čiji je predsjednik Andronico Lukšić Craig, jedan od najbogatijih ljudi u Čileu a porijeklom iz Hrvatske.

Taj je paket bio namijenjen Hinzpeteru, bivšem ministru unutarnjih poslova od 2010. do 2014., a koji je danas direktor pravne službe u Quiñencu. Sadržaj paketa je otkriven, zgrada evakuirana, te ondje nitko nije ozlijeđen.

„Hinzpeter, ministar u prethodnoj vladi Sebastíana Piñere, bio je zadužen za represiju nad mapuchima (indijansko stanovništvo u Čileu) u borbi, a također i nad anarhistima i studentskim pokretima radikaliziranim u uličnoj borbi“, priopćila je skupina.

„On je sada direktor Quiñenca, koji pripada sramotnoj grupaciji Lukšić čiji se pipci šire na sve više područja, od banaka pa do televizijskih kanala, pretvarajući naše živote u robu“, napomenula je.

 

Policijski načelnik Guzmán bio im je meta jer je “provodio represiju i kontrolirao teritorij gdje su njegovi bivši kolege 1998. ubili anarhisticu Claudiju López tijekom uličnih sukoba“.

Skupina je najavila nove napade: „Jedini način da ostanemo živima jest da udarimo one koji provode represiju. Moćnici su od mesa i kostiju, može ih se idetificirati, ranjivi su i uništivi“.

Nakon eksplozije u četvrtak u policijskoj postaji i otkrivanja sadržaja paketa u Quiñencu nitko nije uhićen niti identificiran.

Predsjednik Piñera, u svom drugom mandatu, pozvao je zastupnike u parlamentu na usvajanje novog antiterorističkog zakona koji bi dao veće ovlasti policiji, državnom odvjetništvu i sucima.

Čile, jedna od zemalja s najvišim standardnom u Južnoj Americi, od 2007. godine je zabilježila više slučajeva slanja paketa s eksplozivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 22:01