Plava laguna

Lukšići ulažu pola milijarde kuna u hotelski biznis u Hrvatskoj i prvi put idu u greenfield investiciju

Porec, 221217.
U Plavoj laguni danas je na press konferenciji predstavljen novi brend, nova strategija i potpuno novi vizualni identitet. O poslovanju je govorio clan Uprave Plave lagune Neven Staver a direktorica Sektora za marketing Lea Konjevic predstavila je novi indetitet tvrtke.
Na fotografiji: Davor Luksic, vecinski vlasnik Plave lagune.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Davor Lukšić, predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik Plave lagune

Za porečku Plavu lagunu, hotelsku kuću u sklopu Lukšić Grupe, ova će godina biti prekretnica. U 2018. su ušli pripajanjem umaškog Istraturista, koji pod tim imenom više neće postojati, a usto se odlučili i na ogroman iskorak u svojim investicijama te pokrenuli svoju prvu greenfield investiciju u Poreču - resort Park u porečkom naselju Špadići, što je ulaganje od 260 milijuna kuna.
U ostatak svojeg portfelja ulažu dodatnih 230 milijuna kuna, čime se ukupne investicije porečkog turističkog diva penju na 490 milijuna kuna.
 

Novi ključevi

- Za 2018. godinu imamo vjerojatno najveći kapitalni budžet u povijesti tvrtke, čak 65 milijuna eura, što je gotovo pola milijarde kuna. Jako smo ponosni što ćemo u Poreču iznova graditi resort koji će nastati na mjestu nekadašnjeg Laguna Parka. Dobit ćemo 309 novih ključeva, podijeljenih između hotelskog smještaja, garden suiteova, apartmana i vila. U sredini resorta bit će veliki bazen. Mislim da ćemo u resortu moći popiti kavu već početkom srpnja - rekao nam je predsjednik Uprave Plave lagune Neven Staver. Ovaj će projekt, najavio je, postati prava turistička oaza okružena bazenima i vodenim atrakcijama, čistim morem, dječjim igralištima, sportskom ponudom, restoranima, barovima, trgovinama i šetnicom koja vodi do centra Poreča. Ujedno, Staver je najavio i investicijski ciklus u kamp Stella Maris, u čiju se obnovu ulaže 85 milijuna kuna.


Kućice i glamping

- Obnovit će se 630 kamp-jedinica s bazenom. Unutar tog kampa bit će 149 mobilnih kućica i glamping. Bit će to kamp za 21. stoljeće. Sljedeća je velika, također greenfield investicija koju pripremamo gradnja suiteova hotela Sol Umag. Radi se o ulaganju 35 milijuna kuna. U našem kapitalnom budžetu je i nešto čime se posebno ponosimo - gradnja smještaja za naše zaposlenike u Umagu i Poreču - istaknuo je Staver. U taj će segment Plava laguna uložiti 52 milijuna kuna.


Za zaposlenike

- Napravit ćemo 150 novih soba za naših 300 radnika i kupiti još 60 mobilnih kućica u skladu s današnjim standardima za smještaj djelatnika, pa će novi smještaj imati ukupno 450 naših zaposlenika - nastavio je Staver. U ovoj godini žele sagraditi i novu upravnu zgradu u Poreču.
Zbog velikih ulaganja kompanija će i dodatno zapošljavati.
- Na vrijeme smo krenuli i za ovu smo godinu već definirali strukturu zaposlenih. Čak 450 radnika Plave lagune dobilo je ugovor za stalne poslove ili stalne sezonske poslove, što znači da imaju, de facto, jednak ugovor kao stalni radnici, samo s malo manjim godišnjim fondom sati. Ukupno 51 posto svih zaposlenih - a riječ je o 3000 zaposlenih u špici sezone u Poreču, Umagu i Rijeci - imat će trajan odnos s kompanijom - ističe Staver.
Budući da im je 2017. bila jedna od najuspješnijih godina dosad, povećali su plaće za 2018.
- Uvijek govorimo o zidovima i investicijama u turizmu, ali ljudi su u fokusu svega. Zaista smo zadovoljni što smo za 2018. uspjeli primijeniti kolektivni ugovor Plave lagune, za koji sindikati tvrde da je najbolji u turističkoj branši, i na kolege iz Istraturista - tvrdi Staver.
Predsjednik NO-a Plave lagune i predstavnik vlasnika Davor Lukšić pojasnio je da je nakon kupnje Istraturista kreću na dizanje kvalitete portfelja.
- Kupnja Istraturista bila je pravi pogodak za nas, što se vidi po poslovnim rezultatima. Sada je dobro vrijeme da nastavimo s investicijama. Danas imamo velik portfelj i moramo dizati kvalitetu te pružati najbolju uslugu - zaključio je on.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo