KRIZA KONCERNA

NAPETA ZAVRŠNICA U PREGOVORIMA O NAGODBI U AGROKORU Vjerovnici pregovarali čitav dan, na sastanku punom povišenih emocija tražili pomoć i od Dalić

 
Fabris Peruško
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Pregovori između vjerovnika Agrokora ušli su u zadnji tjedan, a u ponedjeljak je vodstvo Udruge dobavljača održalo višesatni sastanak na kojem su raspravljali o preostalim pitanjima u okviru nagodbe vjerovnika, među ostalim i o uvjetima isplate preostalog graničnog duga.

Dobavljači su u utorak kasno navečer donijeli odluku da će doći na sastanak Vijeća vjerovnika u srijedu, ali napominju kako neće pristati na rješenja vezana za granični dug, koji nije u skladu s njihovim interesima. Ističu i kako postoji mogućnost da napuste sastanak ako se ispostavi da se njihovi prethodno dogovoreni zahtjevi ne ispoštuju. Premijer Andrej Plenković održao je u utorak kasno poslijepodne sastanak s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade, koja ga je brifirala o sastanku koji je imala s dobavljačima i Fabrisom Peruškom, izvanrednim povjerenikom Agrokora.

Podsjetimo, već tri tjedna se financijski vjerovnici i dobavljači dogovaraju o modelu naplate dugova koji bi se trebao strukturirati putem takozvanog “termsheeta”, koji će uključivati i tablicu s brojkama o tome koliko će koji vjerovnik naplatiti i otpisati potraživanja, a koliki će iznos potraživanja pretvoriti u vlasništvo novog Agrokora. Prije tri tjedna na sastanku Vijeća vjerovnika u Zadru postignut je načelni dogovor o tom modelu, ali potom se u igru uključila Sberbank koja se mnogo oštrije odredila prema isplati preostalog graničnog duga dobavljačima, ali i prema osiguranju položaja dobavljača u poslovanju s Konzumom u srednjoročnom periodu.

Ni lipe dobavljačima

Naime, u Zadru je načelno bilo dogovoreno da se dobavljačima za stari dug za robe i usluge isplati ukupno 490 milijuna eura do 10. srpnja i još oko 80 do 90 milijuna eura u iduće četiri godine, uz garanciju prisutnosti na policama Konzuma u idućim godinama. Sberbank je već u Zadru zahtijevao da se dobavljačima više ne plati ni lipe graničnog duga, a zadnji kompromis ovog utorka je navodno došao do granice od oko dodatnih 65 milijuna eura i to pod jako strogim kriterijima koje Konzum mora zadovoljiti da bi taj dug bio isplaćen.

No, to su sve još nepotvrđene informacije, ali nam je potvrđeno da su predstavnici dobavljača i Fabris Peruško, izvanredni upravitelj Agrokora, u utorak u poslijepodnevnim satima održali sastanak s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade. Pitanje je samo tko je koga “priveo” potpredsjednici Vlade da prelomi preostale dileme – jesu li dobavljači ili je to bio Peruško. Ili je možda ministrica gospodarstva željela dobiti raport o razvoju situacije sedam dana prije 10. travnja, datuma koji je Peruško postavio kao onaj do kojeg se mora dogovoriti famozni “termsheeet”. Kako doznajemo, sastanak kod ministrice “bio je pun povišenih emocija”.

U toj partiji pokera svi imaju neke svoje slabije i jače karte koje izvlače, a jedna od karata u rukama dobavljača je imenovanje pravnog i financijskog tima savjetnika Vijeća vjerovnika koji bi plaćao Agrokor u iznosu od 12 do 15 milijuna eura, a na čemu inzistiraju financijski vjerovnici.

Žestoka reakcija

Problem se toliko zakuhao da je izvanredni povjerenik vjerovnicima rekao da će sam imenovati savjetnike ako se ne dogovore, na što su žestoko reagirali dobavljači tvrdeći kako na to nema pravo, jer se oko toga moraju dogovoriti svi vjerovnici ili u suprotnom svatko mora plaćati svog savjetnika. Dobavljači u toj priči igraju i na kartu da će im do kraja procesa, 10. srpnja, biti isplaćeno minimalno 50 posto starog i graničnog duga, možda i 60 posto, pa da im stečaj neće toliko naštetiti ako nagodba ne uspije, u odnosu na to koliko bi štete mogli imati financijski vjerovnici koji do sada nisu ništa naplatili (osim što su kreditori iz roll-upa).

Financijski vjerovnici za sada nisu “trepnuli” na neizravnu prijetnju dobavljača, a i ako se udruže Sberbank, drugi bankari i imatelji obveznica predvođeni Knighthead Capital Managementom, mogu nadglasati dobavljače i u Vijeću vjerovnika i na Skupštini vjerovnika.

U tu vruću priču na osebujan način se uključio u utorak Ivica Todorić, koji je na blogu napisao kako su garancije Leda, Jamnice i drugih tvrtki koje su u njegovo vrijeme davale za kredite Agrokoru bile nelegalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:22