Tržište kapitala

OBUSTAVLJENA TRGOVINA DIONICAMA AGROKOROVIH KOMPANIJA Što stoji iza čudnovatih rješenja koje je objavila šefica Zagrebačke burze?

 
Ante Ramljak
 Darko Tomas / CROPIX

Kratko prije početka današnjeg trgovinskog dana, šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić objavila je kako se obustavlja trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora temeljem Zakona o tržištu kapitala, a nakon objave nacrta strukture nagodbe vjerovnika Agrokora.

Takva odluka je posve očekivana, budući da je izvanredna uprava Agrokora i Privremeno vjerovničko vijeće jučer objavilo kako se predviđa da će vjerovnici postati 100-postotni vlasnici koncerna i kompanija iz njegova sastava, čime će postojeći dioničari ostati bez svojih udjela. Među njima su i neki mirovinski fondovi, ali i niz drugih ulagača.

Čudno je, međutim, kako su te odluke Zagrebačke burze o obustavi trgovanja objašnjene u rješenjima koja su jutros objavljena, dakle dan nakon što je izvanredna Uprava Agrokora i službeno prezentirala nacrt strukture nagodbe s vjerovnicima.

Šefica Burze Ivana Gažić se u tim rješenjima, naime, najprije poziva na novinarski članak objavljen na portalu Index.hr, a potom konstatira da je na internet stranici www.agrokor.hr “uočila članak pod nazivom ‘Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo nacrt strukture nagodbe’ u kojem je sadržana informacija da je na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora podržan od strane vjerovnika nacrt strukture nagodbe predstavljen od strane savjetnika izvanredne uprave i izvanrednog povjerenika Agrokora prema kojem bi vjerovnici postali novi 100-postotni vlasnici i preuzeli punu operativnu kontrolu nad sustavom Agrokor.”

Zagreb, 121214. 
Hypo centar dvorana Rab.
Slavonska avenija 6.
Dodjela nagrada Zagrebacke burze za najkvalitetnije dionice u 2014. 
Na fotografiji: Ivana Gazic predsjednica uprave zagrebacke burze.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Dakle, nakon što je uočila dva članka (!?), šefica Zagrebačke burze je jutros zaključila kako je dobila informaciju “za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica”, pa je stoga nastala “situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima”.

Što bi bilo, pitamo se, da šefica Burze te članke nije 'uočila'? Trgovanje bi se odvijalo kao i dosad?

Kako su na Burzi ipak pročitali neke članke, trgovina dionicama Agrokorovih kompanija bit će obustavlja do objave informacija “o okolnostima vezanim za nacrt strukture nagodbe vjerovnika, čime bi javnost bila potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima, što je prema ocjeni Burze dovoljno razdoblje da se steknu uvjeti za fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka”.

Reagiranje Zagrebačke burze

Zagrebačka je burza danas poslijepodne poslala reakciju i objasnila da kompanije iz sustava Agrokora nisu službeno izvijestile Burzu o tome da su vjerovnici u Privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora podržali nacrt strukture nagodbe.

"Izdavatelji čiji su financijski instrumenti uvršteni na uređeno tržište obvezni su sve povlaštene informacije objavljivati putem Zagrebačke burze.
Okolnost da je navedena informacija objavljena na internetskim stranicama društva Agrokor te u određenim elektroničkim medijima ne ekskulpira izdavatelje od obveze da povlaštene informacije objavljuju putem Zagrebačke burze."

Dionica Jamnice je dočekala ovu obustavu trgovanja na cijeni od 11 tisuća kuna (prije godinu dana vrijedila je 138 tisuća kuna), a Leda od 670 kuna (prije godinu dana vrijedila je 10.880 kuna).

Čudno je, naravno, što se tim dionicama i dosad trgovalo, budući da je već neko vrijeme jasno da je zbog silnih dugova i premalo informacija o raspletu krize, svako ulaganje u te dionice potpuna špekulacija.

Dionicama Agrokorovih tvrtki se počelo trgovati početkom studenoga, nakon šestomjesečne pauze, nakon što je to naložila Hanfa. Ona je zaključila kako su se tada stekli uvjeti za nastavak trgovine budući da je ispunjen uvjet objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromjesečja za 2017. godinu.

Dionicama Agrokorovih kompanija, a među njima su najzanimljivije bile Jamnica i Ledo, prestalo se po nalogu Hanfe prvi put trgovati na Zagrebačkoj burzi u svibnju, nakon što je izvanredna uprava zajedno sa savjetnicima objavila kako je utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izvješćima grupe, te mole dionike da se na njih ne oslanjaju.

Do tog trenutka, a otkako je na vidjelo izbila financijska kriza koncerna u ožujku, vrijednost dionica kompanija izlistanih na burzi - Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Vupik - dramatično je pala. Prema pregledu trgovanja u prvih šest mjeseci ove godine koji je objavila Zagrebačka burza, cijena dionice Leda je u tom razdoblju potonula nevjerojatnih 67,7 posto (tom se dionicom i najviše trgovalo), a Belja za 65 posto. Vrijednost dionice Jamnice, Vupika i Zvijezde strmoglavila se za oko 60 posto. Promet na burzi u ožujku bio je čak 600 milijuna kuna, a u travnju je također bio veliki, u iznosu od 435 milijuna kuna. Gubici ulagača, očito, bili su enormni prije no što je trgovina obustavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57