INTERVJU Tracy Gray

Osnivačica investicijske tvrtke The 22 Capital Group: 'Svijet kapitala je izrazito muževan i nesklon ženama'

Tracy Gray
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Do 2028. godine žene će kontrolirati 75 posto potrošnje, što je jednako 12 bilijuna dolara - otkrila je Tracy Gray, glavna gošća konferencije Women Invest, održane u srijedu u prostorijama HUB-a 385. S Tracy Gray, osnivačicom investicijske tvrtke The 22 Capital Group sa sjedištem u Los Angelesu, razgovarali smo tijekom njezina boravka u Zagrebu.

Gray iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u pomaganju organizacijama iz različitih industrija da dostignu svoje ciljeve, no njezina karijera je šarolika.

S matematičkom diplomom u rukama, radila je za NASA-u, a bila je savjetnica i gradonačelniku Los Angelesa Antoniju Villaraigosi.

Potaknuta činjenicom da žene iznimno teško dolaze do investicijskog kapitala za realizaciju svojih ideja, osnovala je svoju tvrtku s kojom nastoji promijeniti poduzetnički svijet.

Osnivačica ste venture capital tvrtke The 22 Capital Group i neprofitne organizacije “We Are Enough”. Možete li reći nešto više o njima i koji su njihovi ciljevi?

- The 22 Capital Group investira u američke tvrtke s ciljem poticanja izvoza njihovih proizvoda i ekonomskog rasta. Istražujući, došla sam do podataka kako izvozno orijentirane kompanije brže stvaraju radna mjesta, i to ona više plaćena.

Naša misija ima socijalni aspekt i nastojimo povećati zapošljavanje u slabije razvijenim područjima. Ulažemo u sve industrije, no najviše u proizvođačke jer takvih kompanija nedostaje u SAD-u.

Ciljamo na kompanije u vlasništvu žena i manjina u Južnoj Kaliforniji. U tvrtki radim s dvije partnerice, no voljela bih da nam se pridruži i pokoji muškarac. We Are Enough osnovala sam nakon što sam sudjelovala na TEDx konferenciji, s ciljem obrazovanja svih žena, ne samo poduzetnica, o tome kako i zašto investirati u ideje žena.

Na početku svoje profesionalne karijere radili ste kao inženjerka u NASA-inu Space Shuttle Programu. U svojem timu bili ste jedina žena. Jeste li tada shvatili da se želite baviti tom problematikom?

- To je bilo prije mnogo vremena i bila sam znatno mlađa. Tada nisam toliko shvaćala kakav je položaj žena, mislila sam da stvari jednostavno tako funkcioniraju i da ne mogu to promijeniti. U to vrijeme često sam bila prva žena ili prva Afroamerikanka u nečemu. Tek kada sam ušla u svijet venture capitala i vidjela koliko ima muških ulagača, kao i koliko malo žena dobiva njihov kapital, shvatila sam koliko je to nepravedno. Htjela sam da postoji jednakost.

Tijekom zagrebačke konferencije Women Invest, istaknuli ste neke poražavajuće brojke. Prema podacima iz 2015., samo 2,8 posto kapitala ide tvrtkama na čijem su čelu žene, a istodobno postoji samo šest posto ženskih ulagačica. Što možemo napraviti da se to promijeni?

- Prvo moramo obrazovati tržište da su žene uspješnije. Mislim da ljudi toga nisu svjesni. Onda je na tržištu red da uloži više novca u fondove koje kontroliraju žene. Na konferenciji je rečeno da žene koje su vođe zapošljavaju različite skupine ljudi, dok muškarci većinom zapošljavaju nekoga sličnog sebi. Radi toga, a i činjenice da su uspješnije, ženama se mora pružati više prilika. S druge strane, žene se moraju ohrabriti da više riskiraju. One su pažljivije pri ulaganjima i poduzetničkim pothvatima jer se boje neuspjeha, no neuspjeh je iskustvo. Treba promijeniti i njihovo razmišljanje jer nije krivnja samo na muškarcima.

Koji bi bili pozitivni učinci povećanja ulaganja u poduzetnice?

- Šanse za ulaganjem u projekte sa socijalnom svrhom su 1,17 puta veće kod žena nego kod muškaraca. Kad žene imaju novac, one čine stvari koje se ne tiču samo njih osobno nego i drugih. Trude se činiti dobro, a ne samo zarađivati. Kao što neprestano govorim, dajte ženama kapital i promijenit ćete svijet.

Jedna od vaših teza bila je i da bi globalna kriza brže završila da su žene imale više kapitala nego što su imali muškarci. Što ste pod tim mislili?

- Žene stvaraju više radnih mjesta, a toga je bilo potrebno za vrijeme krize. Ako bi žene imale isti pristup kapitalu, to bi stvorilo dodatnih šest milijuna radnih mjesta u sljedećih pet godina. Također, kada znate da povrat uloženog kapitala u kompanijama koje vode žene iznosi 53 posto, a u području prodaje 42 posto, onda se s pravom zapitate zašto u njih ne ulažemo više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:33