Istraživanje i razvoj

PODUZETNICI ODUŠEVLJENI NOVIM OLAKŠICAMA 'Maksimalno ćemo ih iskoristiti, već imamo spremne projekte'

Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave tvrtke Spin Valis
 Vlado Kos / HANZA MEDIA
Tvrtka Spin Valis iz Požege, jedan od hrvatskih lidera u proizvodnji namještaja, u istraživanje i razvoj dosad je ulagala između 1,6 i 2 milijuna kuna godišnje.
Svake godine u razvoj novih proizvoda i dizajna usmjeravali su između 1 i 1,5 posto vlastitih prihoda. No, od ove godine izdvajanja Spin Valisa za istraživanje i razvoj trebala bi porasti. I to značajno.
Razlog toga je novi Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, koji je Vlada jučer usvojila i poslala u Sabor. Usvoje li sabornici predloženi tekst zakona, usklađen s propisima EU-a, poduzetnici će moći umanjiti poreznu osnovicu za plaćanje poreza na dobit, a ukupan iznos potpore moći će dosegnuti 300.000 eura. Uz to, moći će koristiti i druge potpore za istraživanje i razvoj, pri čemu ukupan iznos svih potpora ne može biti veći od 40 milijuna eura po poduzetniku. Cilj Vlade je, kako je objasnila Martina Dalić, njezina potpredsjednica i ministrica gospodarstva, potaknuti ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj kako bi Hrvatska do kraja desetljeća dostigla razinu izdvajanja za te svrhe od 1,4 posto BDP-a. Za to je Vlada u ovoj godini osigurala 1,2 milijuna kuna.
Prema posljednjim dostupnim podacima eurostatističara, onima za 2015., izdvajanja za istraživanje i razvoj u Hrvatskoj iznosila su samo 0,85 posto BDP-a, što je našu zemlju prikovalo gotovo za dno ljestvice EU. - Nakon što se usvoji taj zakon, sigurno ćemo ulagati više nego do sada. Štoviše, vjerujem da ćemo ga maksimalno iskoristiti. Već imamo i projekte koje ćemo kandidirati - ističe Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa.
- EU svoju konkurentnost izgrađuje na poticanju ulaganja u istraživanje i razvoj, pa ni Hrvatska nema drugog puta. Mi svoju konkurentnost ne možemo stvarati na proizvodnji obujma, što je recept primjenjiv na Daleki istok, nego na ulaganjima u dizajn i nove proizvode. To je najbolji put za jačanje konkurentnosti - dodaje Jelčić.
I u Lipik Glasu, hrvatskom proizvođaču dijelova za svjetsku autoindustriju, pozdravljaju novi zakon te kažu da već imaju pripremljene projekte koje namjeravaju kandidirati za državnu potporu. Dosad su za istraživanje i razvoj godišnje izdvajali, kaže Danijel Zadjelović, generalni direktor Lipik Glasa, oko 15.000 eura. Taj je novac usmjeravan u nove projekte i nove tehnologije.
- Svaki poticaj privatnom sektoru da više ulaže u istraživanje i razvoj je dobrodošao. Već imamo projekte koje ćemo kandidirati - napominje i Zadjelović.
Novi je zakon zainteresirao i tvrtke iz IT sektora. U Ericssonu Nikoli Tesli kažu da je vrlo pozitivno što je Vlada nakon trogodišnje stanke pokrenula proceduru vraćanja zakona za poticanje aktivnosti istraživanja i razvoja, koji bi hrvatske tvrtke sada ponovno trebao dovesti u ravnopravan položaj s onima u okruženju, koje takve povlastice imaju cijelo vrijeme.
- Ulaganje u istraživanje i razvoj za kompaniju Ericsson Nikola Tesla, kao i za sve druge tehnološke tvrtke koje se time bave, strateški je važno, ali rizično. Novim poreznim rasterećenjem taj će se rizik smanjiti, a konkurentnost poduzeća povećati. Dio uloženog novca u razvojno-istraživačke aktivnosti kroz porezno će se rasterećenje moći usmjeriti u nove projekte i zapošljavanje - poručuje Darko Huljenić, direktor istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle.
- Aktivnosti usmjerene na poticanje ulaganja u R&D u Hrvatskoj su dobrodošle jer po tome ionako zaostajemo za drugima - zaključuje Vedran Antoljak, glavni partner u Sense Consultingu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:48