Natprosječno

PREMAŠILI PLAN 74 POSTO Ugovorili poslove s najvećim svjetskim trgovcima nafte i naftnih derivata, pa imali 57 milijuna kuna veću dobit

    AUTOR:
    • Adriano Milovan

  • OBJAVLJENO:
  • 08.02.2017. u 08:54

Zagreb, 070714.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u nazocnosti ministrice graditeljstva i prostornog uredjenja Anke Mrak-Taritas te predsjednika uprave JANAF-a Dragana Kovacevica, pustio je u rad obnovljen i moderniziran JANAF-ov terminal Zitnjak. Pustanjem u rad terminala zavrsen je projekt rekonstrukcije i dogradnje, a radovi u vrijednosti vise od 372 milijuna kuna su obuhvacali rekonstrukciju vagon pretakalista i postojecih spremnika te izgradnju novog auto punilista i pet novih spremnika pojedinacnog kapaciteta 20 tisuca metara kubnih. Trenutacno JANAF, tj. Jadranski naftovod ima ukupno 202 tisuce metara kubnih skladisnog prostora za naftne derivate.
Na fotografiji: terminal.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Janafov terminal na Žitnjaku u Zagrebu

Janaf je prošlu godinu zaključio s neto dobiti većom od 290,5 milijuna kuna, što je gotovo 57 milijuna kuna ili 24,4 posto, više nego u 2015., pokazuje izvješće o poslovanju Janafa u 2016. godini.

Ostvareni plus u poslovanju veći je čak 74,1 posto od prijašnjeg plana. Bruto dobit u prošloj je godini iznosila 338,2 milijuna kuna, što je 15,7 posto više od bruto dobiti u 2015. godini i 62,2 posto više od plana. U Janafu ističu da su zbog reinvestiranja u prošloj godini koristili poreznu olakšicu, koja je umanjila porez na dobit za 20,2 milijuna kuna i povećala neto dobit.

Inače, ukupni prihodi Janafa lani su iznosili više od 752,7 milijuna kuna, što je jedan posto više nego godinu prije te 20 posto više od plana, ističe se u jučer objavljenom izvješću za prošlu godinu. U istom su razdoblju ukupni rashodi kompanije smanjeni za 8,4 posto u odnosu na 2015. godinu te su iznosili oko 414,5 milijuna kuna, što je, ističu u Janafu na razini planova.

U tvrtki dodaju i kako su 2016. zaključili s natprosječnim financijskim pokazateljima. Posebno ukazuju na velik investicijski ciklus. Među investicijskim projektima u izvješću se posebno ističe ulaganje u terminal Omišalj i cjevovode, s naglaskom na onaj koji spaja kopno s Krkom. U ovoj su godini, napominju, već sklopili dva nova ugovora sa švicarskim Glencoreom i MOL-om.

 - Investicije koje smo radili posljednjih godina rezultirale su dobrim financijskim rezultatima, no prije svega bih naglasio otvaranje Janafa međunarodnim tržištima i ugovaranje poslova s najvećim svjetskim trgovcima nafte i naftnih derivata - rekao nam je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa.

Dobre rezultate ostvarila je i Janaf grupa, u čijem su sastavu, i ovisne tvrtke u Hrvatskoj i BiH.

ELIPSO

Izdvajamo