'OTUĐIO SE OD DRŽAVE'

SUKOB PRERASTAO U PRAVI RAT Ministar Marić žestoko napao šefa Uprave, kako će se rasplesti sudbina velike tvrtke u većinskom vlasništvu države?

 
 CROPIX

Odnosi između Tomislava Mazala, predsjednika Uprave Đure Đakovića, i Gorana Marića, ministra državne imovine, već su dulje vrijeme napeti, ali današnjim Marićevim istupom ti su odnosi, čini se, prerasli u pravi rat.

Marić je, naime, u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ocijenio da dokapitalizacija Đure Đakovića nije uspjela jer je Uprava taj proces vodila na vrlo čudan način. "Znao sam da dokapitalizacija Đure Đakovića neće biti uspješna, znao sam domete Uprave te tvrtke", rekao je Marić.

Podsjetimo, u nekoliko pokušaja dokapitalizacije Đure Đakovića na kraju se kao spasonosni iskristalizirao jedan potencijalni ulagač, tvrtka Crni Čelik, osnovana kuvajtsko-kanadskim kapitalom, no ona na kraju nije uplatila najavljeni iznos od 250 milijuna kuna.

Za pojašnjenja svojih ocjena Marić nije bio dostupan novinarima Jutarnjeg. Mazal, kojemu mandat traje do kraja ove godine, je odbio komentirati napad. On je na čelo kompanije došao 2014. godine, kada je smijenjen Vladimir Kovačević, te je preuzeo restrukturiranje kompanije koja je bila u poslovnim teškoćama.

Mazal je 2008. bio savjetnik ministra gospodarstva rada i poduzetništva te glasnogovornik ministarstva, a potom ušao u Nadzorni odbor Đuro Đaković holdinga, te za koju godinu postao član Uprave.

- Nitko u Vladi nije protiv dokapitalizacije Đure Đakovića, ali Uprava je taj proces provodila na svoju ruku i bez konzultacija s državom. Može se reći da se ta Uprava zapravo otuđila od države - kazao nam je jedan sugovornik iz Vladinih krugova.

Problemi na relaciji Ministarstvo državne imovine - Đuro Đaković na površinu su isplivali početkom rujna, kada je ministarstvo raspisalo javni natječaj za predsjednika i dva člana Uprave Đure Đakovića. Aktualnoj je Upravi, naime, dotad u nekoliko navrata produživan mandat, a isto se ponovilo i krajem prošlog mjeseca, kada je Nadzorni odbor na dva mjeseca, odnosno do kraja godine, produžio mandat Mazalu i Marku Bogdanoviću, članu Uprave Đure Đakovića. Iz Marićeva ministarstva takvu odluku nisu komentirali, no u neslužbenim kontaktima bilo je jasno da nisu oduševljeni.

Za razliku od Vlade, Nenad Bakić, najveći dioničar Đure Đakovića nakon države, ističe kako se u slavonskobrodskom holdingu ipak događaju pozitivni trendovi. U izjavi koju nam je dao u ponedjeljak, poručio je kako se Đurom Đakovićem ranije slabo upravljalo.

- Jako me razveselila najava o strateškom ulagaču. Iako se ta dokapitalizacija nije dogodila, iz izjave društva vidim da zainteresiranost možda i dalje postoji, a takav bi rasplet bio sjajan. U svakom slučaju, i dalje vjerujem u nastavak pozitivniog trenda u poslovanju. Općenito, u postojećoj konjukturi vidim priliku za hrvatska proizvodna podueća - kaže Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:17