PRODAJA IMOVINE

TELENOR NAPUŠTA TRŽIŠTE SREDNJE EUROPE Poslovanje i imovinu prodali češkoj investicijskoj kompaniji grupi PPF za 2,8 milijardi eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.03.2018. u 13:44

Headquarters of the Norwegian telecommunications conglomerate Telenor at Fornebu Oslo in Norway Telenor owns and operates mobile phone companies all over the world and was originally based on the government owned Televerket that for many years had a monopoly on all telephone operations in Norway, Image: 34179970, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Telenora u Norveškoj

Norveška telekomunikacijska kompanija Telenor postigla je dogovor o prodaji poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi češkoj investicijskoj kompaniji grupi PPF za 2,8 milijardi eura.

"Transakcija uključuje mobilno poslovanje u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji koje je u cijelosti u vlasništvu Telenora, te kompaniju za tehnološke usluge Telenor Common Operation", izvijestili su u srijedu iz Telenora.

"Prodaja imovine u srednjoj i istočnoj Europi važan je potez u smjeru pojednostavljenja i fokusiranja Telenorovog portfelja na regije u kojima vidimo najsnažniji potencijal za stvaranje vrijednosti", pojasnio je u priopćenju izvršni direktor Sigve Brekke.

"Nakon te transakcije Telenor će obuhvaćati integrirano poslovanje s fiksnom i mobilom telefonijom u Skandinaviji i jake mobilne pozicije u Aziji", dodao je Brekke.

Norveška je kompanija u siječnju objavila da je dobila ponudu za imovinu u srednjoj i istočnoj Europi i da je planiraju razmotriti.

Njihovo je poslovanje u toj regiji uključivalo 3.500 zaposlenika i više od devet milijuna kupaca, ostvarivši prošle godine ukupne prihode od 11,8 milijardi norveških kruna (1,24 milijarde eura), s udjelom u prihodima grupe od devet posto.

Prije najavljene transakcije Telenor je poslovao u 12 zemalja, uključujući tri nordijske, pet azijskih i četiri u središnjoj i istočnoj Europi, s ukupno 176 milijuna klijenata.

Izdvajamo