AUTONOMNA VOZILA NA PAUZI

TEŠKA NESREĆA UBEROVA VOZILA UTJECALA NA TOYOTU Japanska kompanija prekinula testiranja samovozećih automobila

Tvornica u Toyota Cityju, Japan
 Profimedia, Alamy

Toyota je prvi proizvođač automobila koji je objavio prestanak testiranja autonomnih vozila nakon što je Uberovo samovozeće vozilo udarilo i ubilo ženu u Americi.

Japanska tvrtka je u srijedu izjavila da će trenutno zaustaviti testirati svoj “Chauffeur” autonomni sustav vožnje na američkim cestama, obavještava CNN. Nije rečeno koliko dugo će ta pauza trajati.

- Smatramo da je incident emocionalno utjecao na naše vozače koji provode testiranja – rekao je Toyotin glasnogovornik Brian Lyons.

Toyota je testirala samovozeće automobile na ulicama Michigana i Kalifornije, a Lyons je dodao da je broj tih vozila bio malen.

Ranije ovog mjeseca Toyota je objavila svoje planove ulaganja 300 milijardi jena, odnosno 2,8 milijardi dolara, u razvoj autonomnih vozila, a nova je odluka stigla nakon što je Uberovo autonomno vozilo ubilo ženu u Arizoni u SAD-u.

Ubrzo nakon toga Uber je najavio povremeno zaustavljanje testiranja samovozećih automobila u SAD-u i Kanadi. To je bila prva smrt koju je prouzročilo autonomno vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:33