POZNAT ZA NEKOLIKO TJEDANA

TKO ĆE BITI STRATEŠKI PARTNER ULJANIKA U igri Končar i talijanska Palumbo grupa, Adris odustao od ulaganja, DIV ne želi reprizu s Brodosplitom?

 
Brodogradilište Uljanik noću
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

U Uljaniku je jučer završio due diligence, a uvid u podatke pulskoga škvera, kako su nam potvrdili u Puli, zatražili su i dobili Kermas energija Danka Končara, DIV grupa Tomislava Debeljaka i Palumbo grupa iz Napulja.

- Informacije su preuzeli i drugi zainteresirani ulagači. Odabir strateškog partnera očekuje se u idućih nekoliko tjedana - šturo su nam odgovorili iz Uljanika, ne otkrivajući o kojim se drugim potencijalnim interesentima radi.

Prema dostupnim informacijama, rovinjski Adris, iako ga se prije spominjalo kao mogućeg ulagača u pulski škver, nije sudjelovao u due diligenceu Uljanika.

Zanima ih sudbina

U Rovinju, naime, tvrde da ih ulaganje u Uljanik ne zanima te da imaju vlastitu investicijsku agendu. Ipak, kako - što samostalno, što preko Croatia osiguranja - drže više od 12 posto dionica Uljanika, iz Adrisa poručuju da ih svakako zanima sudbina pulskoga brodogradilišta i velikog broja zaposlenih u njemu.

- Svakako smo zainteresirani za očuvanje Uljanika i zadržavanje tamošnjih radnih mjesta - rekli su nam u Adrisu.

S druge strane, DIV grupa, koja je vlasnik Brodosplita, sudjelovala je u snimanju stanja u Uljaniku. Šef DIV-a Tomislav Debeljak ističe kako je logično da su odlučili proučiti podatke koje je Uljanik stavio na raspolaganje potencijalnim ulagačima jer su spremni pomoći u tom projektu.

- No, tek trebamo vidjeti hoćemo li uopće sudjelovati u dokapitalizaciji Uljanika - kratko nam je rekao Debeljak.

Ustupanje menadžera

Prema nekim neslužbenim informacijama, pak, DIV zasad ni ne bi ulazio u vlasničku strukturu Uljanika jer ne želi reprizu problema s Brodosplitom. Stoga bi se njihov eventualni angažman, tvrde upućeni, prije svega sveo na davanje savjeta u procesu restrukturiranja te na mogućnost “ustupanja” dijela menadžerskog kadra.

Iz Sindikata metalaca najavljuju da će se danas u Rijeci sastati s vodstvom Uljanika, od kojeg će tražiti podatke o stanju i Uljanika i Trećeg maja. - Ako ne dobijemo konkretne informacije, ići ćemo dalje. Najprije ćemo organizirati prosvjede u Puli i Rijeci, a bude li trebalo, i u Zagrebu - upozorava Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

'Nismo dobili neke od bitnih informacija'

Šturo je to što se u ‘data roomu’ Uljanika moglo vidjeti. Nedostaju neke od bitnih informacija. Nije stvar samo u tome da vidimo koliki su dugovi nego i da se vidi kakav je proces rada, a te informacije nismo dobili - požalili su nam se neki od potencijalnih ulagača koji su imali prilike zaviriti u poslovne knjige i dokumente koje im je Uprava Uljanika stavila na raspolaganje.

Upozoravaju i kako im ne znači puno podatak o stanju knjige narudžbi.

- Što znači puna knjiga narudžbi?! Ona može biti puna pozitivnih narudžbi, ali i gubitaka. To ovisi o nizu stvari, među kojima je i organizacija rada - zaključuju naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:59