ARIANE'S CUP

U Dalmaciju na jesen dolazi 900 jedriličara iz svemirske industrije: Dolazak potvrdile posade Airbusa, Daimlera, Europske svemirske agencije...

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Trogir i Hvar u listopadu će, prvi put u hrvatskoj povijesti, ugostiti jedriličarsku regatu europske svemirske industrije na kojoj će sudjelovati više od 900 pripadnika iz tog sektora.

Regata će se, najavljuju organizatori, održati na području Trogira, Hvara i Palmižane, odnosno akvatorija između njih, i to od 6. do 9. listopada. Početna i završna točka je marina Baotić u Trogiru. Očekuje se da će na regati sudjelovati više od 110 brodova. Time će 39. Ariane’s Cup, kako se po europskoj raketi zove ova regata, nadaju se organizatori postati jedna od najvećih regata u Hrvatskoj.

Regata se održava od 1979. godine na raznim svjetskim lokacijama - od Njemačke i Francuske, preko Velike Britanije pa do Kariba. Organizira je neprofitna organizacija Oscar koja je ove godine za organizaciju regate odabrala hrvatsku Business Sailing Experience Agency.

Najveće europske kompanije koje sudjeluju u svemirskoj industriji tradicionalno na regatu šalju svoje posade. Za ovu su godinu, ističu organizatori, dolazak već potvrdile posade kompanija poput Airbusa, SES-a, Daimlera i Eutelsata, kao i Europske svemirske agencije (ESA). Organizatori u tome vide dobru priliku za razvoj turizma, ali i za povezivanje domaće znanosti i europske svemirske industrije. Dodaju kako su organizatori Ariane’s Cupa opčinjeni ljepotama Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:24