MIRENJE NIJE USPJELO

U NAŠOJ POZNATOJ TVRTKI SPREMA SE ŠTRAJK 'Prosječna plaća je 5400 kuna. A pogledajte kolika bi nam plaća bila po novom, to je ispod svake razine!'

 
 Damir Krajač/CROPIX

Najavljeno će se ipak dogoditi - radnici Dalekovod proizvodnje sljedeći tjedan, u utorak 13. ožujka, kreću u štrajk. Razlog su neuspjeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru, najava otkaza starih ugovora o radu te ponuda novih sa smanjenim radničkim pravima.

- Uprava nam planira smanjiti plaće. Skidati radnicima plaće kada su ovakvi uvjeti u zemlji, nije humano. Plaće trebaju rasti! Izmijenjeni Pravilnik, koji uključuje nov način rada i sistematizaciju, na snagu stupa 1. travnja, a strahujemo da će potaknuti veliki odlazak i urušavanje tvrtke. U Dalekovod proizvodnji radi 580 ljudi, a naša je procjena da će otići više od stotinu ključnih djelatnika - kaže Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda i predstavnik radnika u NO-u.

Mirenje nije uspjelo

Kako su iz Sindikata priopćili sada, pregovori s novim predsjednikom Uprave Gordanom Kolakom, koji je sredinom prošle godine stupio na tu poziciju, nisu uspjeli kao ni mirenje pregovaračkih odbora Sindikata i poslodavca, pa su ispunjeni svi uvjeti za održavanje štrajka u ovom metaloprerađivačkom poduzeću. Štrajk će trajati, kako najavljuju, do ispunjenja njihovih zahtjeva. Podsjećaju da su im plaće još na početku krize srezane za 30 posto.

- Prosječna plaća u Dalekovod proizvodnji sada je 5400 kuna, što ne uključuje menadžment. Izračunali smo da bi nova plaća radnika majstora iznosila samo 4200 kuna. Mislim da tvrtka nema budućnost ako ne platimo majstore i radnike. Ovo je ispod svake razine - smatra Ivica Bajlović.

Novi tarifni model

Na naš upit o situaciji, obrazlažu da će se s promjenom poslovnog modela sva prava radnika uskladiti s mogućnostima tvrtke, ali ne ulaze u detalje.

- U tijeku je restrukturiranje tvrtke koja sa svojih 580 zaposlenika u ukupnim prihodima od prodaje Grupe sudjeluje sa 19 posto. To se provodi s ciljem optimizacije procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na tržištu - odgovaraju iz Uprave Dalekovod proizvodnje i dodaju da se ostala prava, poput božićnice i regresa, ne ukidaju, nego će također biti vezana za rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31