U postupku sedam kompanija

U ULJANIK GRUPI DANAS POČEO POSTUPAK MIRENJA SINDIKATA I UPRAVE Ne bude li dogovora oko plaća, u utorak slijedi štrajk

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Danas je u pulskoj Uljanik Grupi, koja se nedavno našla u velikim problemima, počeo postupak mirenja između sindikata i Uprave, nakon što je početkom tjedna najavljen veliki štrajk zbog neisplata plaća za prosinac. Kako navode u svom priopćenju iz Uljanika, u postupku mirenja sudjeluje sedam društava Uljanik Grupe bez riječkog brodogradilišta 3. maj.

-Proces mirenja pokrenut je zbog neisplate plaće i božićnice radnicima. Plaću za prosinac dobili su radnici 3. maj brodogradilišta d.d.. Na strani sindikata i poslodavca sudjeluju po tri predstavnika, a mirenje provodi miritelj Božidar Kokić u ime GSV-a. Postupak mirenja nastavit će se u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine, ističu u Uljaniku.

Kako su početkom tjedna naveli sindikati, ako proces mirenje ne uspije, radnici idu u štrajk već idućeg utorka.

Plaća za prosinac trebala im je sjesti prema kolektivnom ugovoru najkasnije do 15. siječnja za prosinac, a inače je dobivaju svakog 13. u mjesecu. U Upravi čekaju novac od kredita koji bi im omogućio da riješe pitanje plaća. O tome pak odlučuje Europska komisija koja mora dati odobrenje na Vladino jamstvo u visini od 96 milijuna eura.

IDS traži hitan sastanak s Junckerom

Po pitanju Uljanika danas se oglasio i IDS koji je zatražio je hitan sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

- Sad kad su državna jamstva osigurana, zahvaljujući između ostalog i angažmanu naših predstavnika u Saboru, sve je na Europskoj komisiji. Zato smo se preko svih raspoloživih kanala, formalnih i neformalnih, obratili izravno predsjedniku Junckeru čiji odgovor očekujemo u najkraćem mogućem roku, kazao je predsjednik pulskog IDS-a Robert Cvek na izvanrednoj konferenciji za medije u Puli.

Cvek je kazao da je Uljanik simbol Pule i neodvojiv dio istarskog identiteta te da se svima snagama i na svim razinama, zajedno sa sindikatima i radnicima, bore za njegov opstanak.

- Radnici Uljanika znaju da u Gradu Puli imaju pouzdanog i čvrstog partnera koji je u više navrata, (1998.-2000.), otpisivanjem potraživanja u ukupnom iznosu od 65 milijuna kuna osigurao nastavak proizvodnje u Uljaniku. To je bilo gotovo cijeli izvorni Proračun Grada Pule, kazao je predsjednik IDS-a Pule.

Nadalje, naveo je Cvek, Grad Pula je izašao u susret Uljaniku kod svakog donošenja prostornih planova uzimajući u obzir potrebe Uljanika za normalno funkcioniranje i daljnji razvoj brodogradilišta. Naime, Grad Pula uvažio je želje i zahtjeve Uljanika u svim izmjenama i donošenjima prostornih planova od 90-ih do danas. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20