Javni poziv ulagačima još otvoren

UHIĆENJE STEČAJNOG UPRAVITELJA NIJE IM POREMETILO PLANOVE Gredelj već dobio nekoliko ponuda za strateškog partnera

Tomislav Đuričin, novi stečajni upravitelj Gredelja
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Tvornica željezničkih vozila Gredelj u stečaju trebala bi do kraja siječnja znati ime novog partnera koji će joj pomoći u daljnjem poslovanju. Pristiglo je više ponuda, otkriva nam novi stečajni upravitelj Tomislav Đuričin.
Nedavna događanja, tj. uhićenje stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, koji je niz godina vodio Gredelj, a koji je uz još nekolicinu imena osumnjičen za malverzacije teške nekoliko milijuna kuna, nisu poremetile planove, samo su ih malo prolongirale. Kako su objavili na svojoj internetskoj stranici, produljuje se rok za dostavu ponuda, odnosno javni poziv investitorima ili strateškim partnerima koji bi uložili ili dokapitalizirali u tvrtku, do 31. siječnja. Prvotni je rok, naime, bio 15. prosinca, no onda su uslijedila uhićenja.
- Rok za okončanje javnog poziva produljen je zbog toga što je smjena prijašnjeg stečajnog upravitelja dovela do svojevrsnog prijelaznog perioda od nekoliko tjedana, koji je potrajao do imenovanja novog stečajnog upravitelja.

Dovoljno vremena

Budući da je generalni cilj javnog poziva prikupiti što više kvalitetnih ponuda i očitovanja interesa, smatralo se da je u Gredeljevu interesu omogućiti svim potencijalnim investitorima da sudjeluju u postupku, tj. dati im dovoljno vremena za to, bez obzira na spomenuti prijelazni period. Zasad je prispjelo više ponuda, rok za dostavu istječe 31. siječnja, pa su aktivnosti u tom dijelu još u tijeku, dostavljaju se dodatne informacije zainteresiranim subjektima i intenzivno se komunicira - ističe Đuričin i dodaje da bi Gredelju najviše odgovarao partner kojem će glavni interes biti nastavak proizvodnje i popunjenost kapaciteta tvrtke te osiguravanje novih poslova na globalnom tržištu.

Novi poslovi

- U proizvodnim pogonima realizirani su popravci raznih vozila, koji su obuhvatili i 30 vagona različitih vrsta, vlak i 15 lokomotiva drukčijih tipova uz redovito održavanje željezničkih vozila za HŽ Putnički prijevoz te druge partnere - napominje Đuričin. Dodaje da je prioritet u poslovanju zasigurno kvalitetan nastavak realizacije započetih projekata/ugovora na domaćem i inozemnom tržištu, ali i intenzivne aktivnosti na ugovaranju novih poslova koji će zaposliti kapacitete i donijeti pozitivne financijske efekte.
To bi Gredelju itekako dobro došlo, posebno u kontekstu situacije na tržištu proizvodnje i popravaka željezničkih i drugih tračničkih vozila. Ona je uvijek iznimno složena i na nju mogu utjecati brojni čimbenici, no generalno gledajući, tijekom posljednjih nekoliko godina evidentan je porast potražnje za uslugama tog tipa jer se tržište stabiliziralo i premostilo efekte globalne ekonomske krize s kraja prošlog desetljeća.
- Tu bi Gredelj svakako trebao i mogao pronaći svoje mjesto, osobito uzevši u obzir najmodernije proizvodne linije i postrojenja kojima raspolaže, ali ne umanjujući značaj koji ima tradicija poslovanja dulja od 120 godina - smatra Đuričin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:00