KOGA ĆE ODABRATI?

UTRKA ZA POSAO OD 15 MILIJARDI DOLARA Indijci odustaju od nabave F-16-ica i Gripena, umjesto njih kupuju Boeingov F/A-18 Super Hornet?

 
F/A-18E Super Hornet u letu iznad Iraka
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Boeing Co priključio se neizvjesnoj utrci za obnavljanje indijskih zračnih snaga, a ta je vijest iznenadila američki Lockheed Martin i švedski Saab koji su do nedavno bili jedini natjecatelji u nabavci vrijednoj 15 milijardi dolara, objavljuje Reuters.

Indijske su vlasti već neko vrijeme u pregovorima za obnovu zračnih snaga te su s američkom i švedskom tvrtkom dogovarali potencijalno premještanje proizvodnje u Indiju kako bi uštedjeli na uvozu i potaknuli domaću ekonomiju. Iako je fokus nabavke bio na zrakoplovima s jednim motorom, prošli je mjesec indijska vlada interes proširila i na dvomotorne avione. „Utrci milijardi“ tako se priključio Boeingov model F/A-18 Super Hornet i zasad se čini kao najizgledniji pobjednik, prenosi Reuters

Dakle, do sada su kao novi borbeni zrakoplovi Zračnih snaga Indije kotirali F-16 block 70/72 Lockheed Martina i JAS 39 Gripen švedskog Saaba. Oba modela su višenamjenski borbeni zrakoplovi četvrte generacije s jednim motorom, a prošle su godine Amerikanci nove F-16 zrakoplove ponudili i hrvatskom Ministarstvu obrane. Saab je pak Hrvatskoj ponudio nove JAS Gripene C/D, dok je Indiji navodno ponuđen moderniji i skuplji Gripen E/F.

Najava o ulasku Boeinga u "natječaj" za novi borbeni zrakoplov Zračnih snaga Indije neugodno je iznenadila i Lockheed Martin i Saab pa tako obje tvrtke poriču formalnu obavijest o indijskom premišljanju, prenosi Reuters.

„Naše predloženo partnerstvo s Indijom još uvijek stoji“, poručili su iz Lockheed-a, a Rob Hewson, voditelj komunikacija Saabovog azijskog ogranka potvrđuje da je za ovu vijest doznao iz indijskih medija.

Izvor iz indijskih zračnih snaga, prenosi Reuters, rekao je da je žurna nabavka borbenih aviona nužna. Indijski domaći borbeni zrakoplovi Tejas još uvijek nisu funkcionalni, a nakon povlačenja starih sovjetskih aviona MiG-21, spremnost Zračnih snaga Indije na najnižoj je razini u zadnjih četrdeset godina. „Problem je u tome što vlada ne zna što želi“, zaključuje anonimni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:56