POTPISAN UGOVOR

VALAMAR I AZ FOND KUPILI HOTELE MAKARSKA Ministar Goran Marić: 'Ovo je odličan posao, u hotele će se investirati 615 milijuna kuna!'

Hotel Dalmacija, u sastavu tvrtke Hoteli Makarska
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Predstavnici Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Valamar Riviere u srijedu su potpisali ugovor o prodaji i prijenosu 55,48 posto državnih dionica Hotela Makarska, koje će Valamar platiti 172,6 milijuna kuna, a ugovor je potpisan u Ministarstvu državne imovine iz kojeg za kraj ovog ili za idući tjedan najavljuju i potpisivanje ugovora za crikvenički Jadran.

Ugovor je u ime Valamara potpisao ovlašteni odvjetnik Ivan Krešimir Tomić, a u ime CERP-a, koji je operativno proveo natječaj i čije je Upravno vijeće izabralo Valamar za kupnju državnih dionica najvažnije hotelske kuće na Makarskoj rivijeri, njegov ravnatelj Milan Plećaš.

Na potpisivanju ugovora su bili i ministar državne imovine Goran Marić, predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom te potpredsjednica Valamar Riviere za poslovni razvoj Ivana Budin Arhanić, a svi su naglasili važnost te prodaje za poboljšanje kvalitete turističke ponude i sadržaja u Makarskoj.

"Jako smo ponosni da nakon deset godina neuspješnih pokušaja prodaje Hotela Makarska sklapamo ovakav ugovor, što će imati veliku vrijednost za lokalnu zajednicu, Republiku Hrvatsku i turizam", rekao je ravnatelj CERP-a.

Gradonačelnik Makarske poželio je Valamaru dobrodošlicu u novu destinaciju u njihovom poslovanju, ističući kako od toga imaju velika očekivanja.

"U svemu nam je bitna suradnja i očekujemo da će Valamar, sa svojim iskustvom, snagom i ulaganjima, pridonijeti i povećanju kvalitete same destinacije na razinu od bar četiri zvjezdice", istaknuo je Brkan, a Budin Arhanić se nada da će i ispuniti njihova očekivanja.

Potpredsjednica Valamar Riviere za poslovni razvoj naglasila je da su Hoteli Makarska uspješno turističko poduzeće te da su zadovoljni CERP-ovom provedbom natječaja i organizacijom.

Najavila je i da će zajedno s partnerima u tom poslu AZ obveznim mirovinskim fondovima raditi na daljem razvoju makarske hotelske kuće.

Naime, Valamar će po stjecanju dionica Hotela Makarska na AZ fond prenijeti 30,48 posto dionica makarske hotelske kuće.

Potpisivanjem ugovora za Valamar nastaje i obveza objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica te sazivanje skupštine dioničara, a dok se to ne završi ne možemo iznositi više detalja o planovima, napomenula je Budin Arhanić.

G. Marić: Ovo je bio odličan posao; uskoro i ugovor za prodaju dionica Jadrana

Ministar Goran Marić iznimno je zadovoljan potpisom ugovora te ocjenjuje da su time dobile sve tri strane - država, Grad Makarska i Valamar Riviera.

"To je sigurno ugovor koji ima najmultiplikativnije pozitivne posljedice, od iznimnog doprinosa državnom proračunu od 172 milijuna kuna do jamstva velike investicije u Hotele Makarska od 615 milijuna kuna. To je do sada nezapamćeno u hrvatskoj privatizacijskoj praksi da se u jednom tako malom gradu jamči investicija veća od pola milijarde kuna", izjavio je Marić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Ministar vjeruje da time počinje i turistički i gospodarski preporod Makarske.

"Ovo je bio odličan posao, ne samo zbog institucionalne promjene u upravljanju državnom imovinom, nego i zbog uspostavljanja novog odnosa i kulture prema svemu što je državno", poručio je Marić.

Ministar državne imovine najavio je i da će se nekoliko dana odnosno "najkasnije idućeg, a možda još i krajem ovog tjedna" potpisati i ugovor za prodaju crikveničkog Jadrana.

Za kupnju 70,7 posto državnih dionica u crikveničkom Jadranu Upravno Vijeće CERP-a je početkom veljače prihvatilo ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, koji su zajednički ponudili 199,8 milijuna kuna za dionice, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran sa 200 milijuna kuna.

Marić je podsjetio i da u ponedjeljak, 9. travnja istječe rok za neobvezujuće ponude za kupnju 68,9 posto državnih dionica dubrovačkih Hotela Maestral, koji su i zadnja hotelska kuća u većinskom državnom vlasništvu, a za koju se iznova traži kupaca nakon što na prethodnom natječaju krajem prošle godine nitko nije ponudio više od početno tražene cijene za dionice.

"Čim vidimo neobvezujuće ponude odmah pozivamo i na dostavu obvezujućih ponuda i siguran sam da će se naći kupac koji će dati više od početne cijene za Hotele Maestral, jer ta tvrtka ima veliki potencijal", istaknuo je ministar državne imovine.

Osvrnuo se i na nedavnu prodaju državnih stanova u Zagrebu, ocjenjujući da je ona bila uspješna. Za 28 stanova došlo je više od 250 ponuda, čija se valjanost razmatra, rekao je Marić, dodajući da će takvih prodaja biti još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:08