Traže barem 15 milijuna kuna

VARTEKSOVA 'JOŠ HITNIJA' DOKAPITALIZACIJA N. Bakić kao najveći dioničar varaždinskog tekstilca najavio uplatu i pozvao socijaliste da mu se pridruže

Nenad Bakić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Varaždinska tekstilna kompanija Varteks nedavno je krenula s javnim pozivom na upis dionica, koji se provodi u dva kruga – od 4. do 15. siječnja i od 18. do 29. siječnja. U tome sudjeluje i najveći dioničar Varteksa Nenad Bakić, koji je tu informaciju objavio na svom blogu Eclectica, osvrnuvši se na proces dokapitalizacije.

Dioničari Varteksa su, naime, na glavnoj skupštini održanoj prošle godine prihvatili novi prijedlog dokapitalizacije, temeljem kojega bi u vlasničku strukturu Varteksa ušla britanska privatna investicijska kompanija Valtegra LLP, koja bi uložila 37,2 milijuna kuna. Bakiću se, kako piše na svom blogu, Valtegra činila odličnim ulagačem, no od te dokapitalizacije na koncu nema ništa, iako je Uprava na nedavnoj skupštini ostavila i mogućnost da se i taj fond pojavi u ovom pokušaju.

'No, evidentno, ako je prije pola godine dokapitalizacija bila hitna, jasno je da je sada još hitnija, tako da je po mom sudu ovo pravi korak', piše Bakić.

Prema prijedlogu dokapitalizacije, predviđeno je povećanje temeljnog kapitala od minimalno 15 do maksimalno 35 milijuna kuna provelo izdavanjem najmanje 1,5 milijun, a najviše 3,5 milijuna novih redovnih dionica, nominale 10 kuna.

Sredstva koja će se prikupiti dokapitalizacijom namijenjena su nastavku restrukturiranja, jačanju maloprodajnog asortimana, ulaganjima u maloprodajnu mrežu, marketing i unapređenje prodaje, proizvodnu tehnologiju te u IT sustav, kao i pripremnim aktivnostima preseljenja proizvodnje i smanjenju dospjelih obveza prema dobavljačima.

Na svom blogu Bakić kaže kako bi u slučaju neuspjeha ove dokapitalizacije mogao biti izgubljen velik broj randnih mjesta, pa sarkastično napominje kako je "ovo sjajna prilika i za sve socijaliste koji obično zdvajaju nad položajem radnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:45