Ulagači mu već 'dali' 600 mil. $

Veliki planovi 25-godišnjeg osnivača hongkonškog startupa Handy na jadranskoj obali

Terence Kwok
 Arhiva

Prije desetak dana otvoren je ured tvrtke Tink Labs u Hrvatskoj, iz kojeg se hotelskim kućama nudi novi inovativan proizvod Handy. Sjedište tvrtke Tink Labs je u Hong Kongu, a njezin vlasnik, 25-godišnji Terence Kwok, dobio je dosad 600 milijuna dolara od različitih ulagača koji su investirali u njegov startup Handy. Riječ je o prvom startupu koji potječe iz Hong Konga, a procjenjuje se da će biti vrijedan oko milijardu dolara.

Handy je ustvari pametni telefon posebno dizajniran za potrebe gostiju koji borave u hotelskim sobama. U suradnji s Foxconnom, multinacionalnim konglomeratom za ugovornu proizvodnju elektronskih uređaja čije je sjedište u Taipeiju na Tajvanu, napravljena je nova platforma za komunikaciju s hotelskim gostima, koja im omogućava besplatne neograničene internacionalne i lokalne pozive, besplatan internet te im je interaktivni destinacijski vodič s člancima o novostima u destinaciji na dnevnoj bazi.

- Možete ga koristiti na svakoj lokaciji i pritom ste pokriveni internetskom vezom. Povezani ste s bilo kime, a hotel vam može slati, osim informativnih, i marketinške poruke. Zanimljiva je situacija iz St. Regisa u Istanbulu, koji također koristi Handy. Tijekom bombardiranja putem tog telefona sve svoje goste pozvali su natrag u hotel obavještavajući ih o događanju. Gosti ga koriste u hotelu i izvan njega jer omogućuje trenutnu povezanost s hotelom bilo gdje i u bilo kojem trenutku - pojašnjava Anja Levak, koja je u Tink Labsu direktorica razvoja za jugoistočnu Europu.

Levak otkriva da je u samo desetak dana, koliko je otvoren ovdašnji ured, Handyjem pokriveno već 1000 hotelskih soba u Hrvatskoj. Te hotelske sobe imat će Handy već ove sezone. Iduće godine Levak očekuje da će pokriti više od 10.000 hotelskih soba na ovim prostorima.

- Dodatna prednost je to što mi na kraju sezone dobijemo određenu statistiku. U suradnji s talijanskim magazinom Luxosos izdaje se luksuzni turistički vodič koji pišu lokalni novinari i blogeri iz pojedine destinacije. U vodiču će se nalaziti najzanimljivija mjesta, a dobije se i statistika o tome koje su članke gosti čitali, što vole, a što ne vole. To je svakako korak dalje od TripAdvisora jer ste ovako sigurni da je gost odsjeo u tom hotelu. Ima još mnogo drugih funkcionalnosti, od TripAdvisor aplikacije do raznih drugih mogućnosti dodatnog revenuea za gosta, a zanimljiv je i turističkim zajednicama jer daje analitiku o tome što goste u destinaciji najviše zanima i što traže - pojašnjava Anja Levak.

Handy ima aplikaciju u kojoj gost ostavlja komentar, a ako je ocjena manja od tri, odgovorna je osoba alarmirana, tako da se problem može odmah riješiti s gostom.

- Takvo nešto poput kompletne analitike hoteli nisu do sada imali. Unutar vodiča postoje i dvije lokacije preko kojih se može oglašavati. Handy je interesantan turističkim zajednicama u svijetu. Imamo najnoviji primjer Maroka, koji ima značajno povećan broj dolazaka kineskih turista jer se Handy nalazi u 80 posto smještajnih jedinica u Hong Kongu i Singapuru - kaže Levak.

U uredu u Hrvatskoj, koji pokriva i Sloveniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, uz Anju Levak radi još troje zaposlenika. U svakoj državi nekoliko je zaposlenika koji rade na uvođenju Handyja u hotelske sobe.

Levak je prije dolaska u Tink Labs vodila marketing Sunčanog Hvara i hotela Lav Meridien, a u životopisu joj stoje i dvije godine rada za Pacific Jetsports u Lahaini na Havajima. Diplomirala je ekonomiju na Mauiju, a magistrirala na dva fakulteta, u Splitu i Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:40