UNATOČ OGRANIČENJIMA

Gužve na granicama i na ulasku i na izlasku iz Hrvatske: Velik broj Slovenaca tek stiže na Jadran

Ovo je posljednji vikend koji Slovenci imaju za sređivanje nekretnina na Jadranu ili kupanje s mogućnošću povratka bez ograničenja
 Damir Krajac/Cropix

Nakon fotografija od petka kad se dobar dio turista, zbog uvođenja ograničenja pri povratku s ljetovanja iz Hrvatske, odlučio vratiti kućama, ovog vikenda ponovno su se stvorile gužve na domaćim cestama, graničnim prijelazima, te trajektnim i zračnim lukama, a dio tih gužvi odnosio se na turiste koji ulaze u zemlju.

Kako su cijelog dana izvještavali iz HAK-a, pojačan je promet na svim cestama prema moru, a na graničnim prijelazima, preko kojih se dobar dio turista vraćao kućama, zamijećen je i poprilično velik broj onih koji tek stižu na Jadran, među kojima i dosta Slovenaca. To ne treba previše čuditi jer je slovenska Vlada svojim građanima dala mogućnost povratka kućama bez obvezne karantene do kraja ponedjeljka, što znači da je ovo praktično posljednji vikend koji Slovenci imaju za sređivanje svojih nekretnina na Jadranu ili kupanje s mogućnošću povratka bez mjera ograničenja.

Tako se danas popodne oko pola sata čekalo na graničnim prijelazima Macelj i Goričan prema Hrvatskoj, a na izlaz iz zemlje na Macelju čekalo oko sat vremena. Kolona duga kilometar stvorila se i na prijelazu Rupa za ulazak u Sloveniju, gdje se na čekalo sat vremena, no na ulasku u Hrvatsku nije bilo gužvi. Kako donosi Hina, u splitsku zračnu luku tijekom ovog vikenda sletjet će 150 zrakoplova koji će dovesti i odvesti 28 tisuća posjetitelja, a očekuje se i slijetanje 20-ak privatnih aviona.

“Ovogodišnji kolovoz nam je na 40% prošlogodišnjeg, a naša su očekivanja da ćemo do kraja mjeseca imati 250 tisuća putnika”, izjavio je Hini Mate Melvan iz zrakoplovne luke na Resniku.

U splitskoj trajektnoj luci pak očekuju da će za vikend u oba smjera prevesti 13.500 vozila i 55 tisuća putnika, a iako je za vikend više onih koji odlaze nego dolaze, postoji priličan interes za neke destinacije, poput Brača, zbog čega je danas ujutro prema Supetru plovila dodatna linija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:00