Nakon objave rezultata revizije

ZAŠTO JE RAMLJAK PORUČIO RADNICIMA KONZUMA DA SE NE PLAŠE "Da nije bilo lex Agrokora, bio bi stečaj, a sada imamo pozitivan operativan rezultat"

Varazdin, 031209.
U Ivancu je otvoren 36. Super Konzum. Trgovina se prostire na 5000 metara kvadratnih sa vise od 20000 artikala, zaposljava 60 djelatnika od kojih 40 radi u Super Konzum prodavaonici, dok je ostalih 20 zaposleno kod ostalih Konzumovih poslovnih partnera u Super Konzumu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / CROPIX

Da nema lex Agrokora izvještaj revizije o poslovanju ključnih kompanija iz sastava koncerna bio bi daleko dramatičniji jer bi gubici vrijednosti po kompanijama bili daleko veći. To je otprilike poručio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik, za vrijeme  današnje prezentacije.

“Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi,  gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći”, rekao je.

Ovako su, zahvaljujući zaštiti koju društvima pruža Zakon o postupku izvanredne uprave, sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja.  

Neki stručnjaci koje smo konzultirali smatraju, doduše, da Konzum teško može opravdati takav status s obzirom na poslovanje.  

Prema reviziji, u prošloj je godini ostvaren gubitak od 1,8 milijardi kuna nakon čega je knjigovodstvena vrijednost kapitala i rezervi bila negativna u iznosu od 7,4 milijarde kuna.   

No, Ramljak je optimističan i danas je poručio da u ovoj godini Konzum ima pozitivan operativni rezultat.  

“Danas i do kraja godine ćemo imati pozitivan operativan rezultat”, rekao je  Ramljak, “a da nije bilo lex Agrokora, mi bi ovdje razgovarali o otvaranju stečaja.”

Zaposlenicima Konzuma je stoga poručio kako se ne moraju bojati za svoja radna mjesta jer će u ovim uvjetima poslovanje Konzuma biti nastavljeno i kompanija nije ugrožena.

Najveći ispravak vrijednosti kod Konzuma je bio kod vrijednosti udjela i poslovanja retail kompanije Idea u Srbiji, koja je 2014. prepuštena Mercatoru bez naknade, a još se uvijek ta vrijednost udjela, oko 3,3 milijarde kuna, vodi u knjigama kod Konzuma, pojasnila je Ines Lozić, članica Uprave Konzuma zadužena za financije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo