JOHNSON & JOHNSON'S

ZBOG PUDERA MORAT ĆE PLATITI 30 MILIJUNA DOLARA ODŠTETE 'Tvrtka je znala za postojanje azbesta u svojim proizvodima prije 49 godina'

 Profimedia, Alamy

Tvrtka Johnson & Johnson's morat će platiti najmanje 37 milijuna dolara investicijskom bankaru koji je optužio kompaniju da su njihovi proizvodi bili razlog njegovom obolijevanju od raka, izvještava Bussiness Insider.

Naime, Stephen Lanzo je navodno dobio mezoteliom zbog udisanja J&J-ovog baby pudera koji je koristio od svog rođenja 1972. Inače, mezoteliom je smrtonosni oblik raka blisko povezan s izlaganjem azbestu, a najčešće utječe na pluća.

Porota je proglasila tvrtku J&J krivom za 70% štete, a Johnsonsova dobavljača minerala talka, kompaniju Imerys za 30% štete, te je odlučeno da kompanije moraju platiti odštetu u iznosu 30 milijuna dolara bankaru i 7 milijuna dolara njegovoj ženi.

- Tvrtka J&J je znala za postojanje azbesta u njihovom talku još prije skoro 49 godina – izjavio je jedan od Lanzovih odvjetnika dodajući da tvrtka nikad nije upozorila svoje korisnike da su pronašli azbest u svom baby puderu.

Osim ove tužbe, Johnson & Johnson's bori se s tisućama drugih slučajeva u kojima je tvrtka optužena da njihovi proizvodi koji sadrže talk mogu uzrokovati rak jajnika.

Iz J&J-a su odbacili optužbe i izjavili da njihov baby puder, koji je na tržištu od 1894., ne sadrži azbest niti uzrokuje mezoteliom ili bilo koji oblik tumora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:41