JOHNSON & JOHNSON

IZ PRODAJE SE POVLAČI NEKOLIKO DESETAKA TISUĆA BOČICA DJEČJEG PUDERA U njima je nađen azbest, farmaceutski div tvrdi da se radi o jednoj seriji

 nueng udoke / Panthermedia / Profimedia

Američki farmaceutski div Johnson & Johnson danas je objavio kako u Sjedinjenim Državama povlači iz prodaje oko 33.000 bočica dječjeg pudera jer su tragovi azbesta pronađeni u uzorcima izuzetih iz jedne bočice kupljene preko interneta.

Zbog opasnosti za zdravlje zabranjen je u mnogim državama pa tako i u Hrvatskoj, a djelovanje azbesta povezano je s rijetkom vrstom karcinoma.

Tvrtka napominje da je riječ o određenoj seriji proizvedenoj u SAD-u 2018., a odluka je donesena iz predostrožnosti.

Farmaceutski div surađuje s Agencijom za hranu i lijekove na utvrđivanju vjerodostojnosti testiranja i valjanosti rezultata kojima se utvrđuje prisustvo azbesta, kao i je li proizvod krivotvoren ili je puknula brtva bočice.

U dosadašnjim testiranjima, uključujući testiranja koja je provela FDA, kao i jedno prošloga mjeseca, nije pronađen azbest, poručuje Johnson & Johnson.

Podsjetimo, koncem prošle godine objavljeno je izvješće u kojemu se tvrdi da je američki farmaceutski div Johnson & Johnson desetljećima znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Izvješće je objavljeno nakon što su protiv te korporacije podignute na tisuće tužbi u kojima se tvrdi da je njihov dječji puder izazivao karcinom. Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov dječji puder sadrži tragove azbesta.

U proljeće 2018. Tvrtka Johnson & Johnson's donesena je sudska presuda da mora platiti najmanje 37 milijuna dolara investicijskom bankaru koji je optužio kompaniju da su njihovi proizvodi bili razlog njegovom obolijevanju od raka.

Naime, Stephen Lanzo je navodno obolio od pseudomezoteliomatoznog karcinoma pluća zbog udisanja J&J-ovog dječjeg pudera koji je koristio od svog rođenja 1972.

Porota je proglasila tvrtku J&J krivom za 70% štete, a Johnsonova dobavljača minerala talka, kompaniju Imerys za 30% štete, te je odlučeno da kompanije moraju platiti odštetu u iznosu 30 milijuna dolara bankaru i 7 milijuna dolara njegovoj ženi.

- Tvrtka J&J je znala za postojanje azbesta u njihovom talku još prije skoro 49 godina – izjavio je jedan od Lanzovih odvjetnika dodajući da tvrtka nikad nije upozorila svoje korisnike da su pronašli azbest u svom baby puderu.

Iz Johnson & Johnsona su odbacili optužbe da njihov baby puder, koji je na tržištu od 1894., ne sadrži azbest niti uzrokuje bilo koji oblik tumo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:58