Mali zahvati čine čuda!

Novi dom mladog zagrebačkog para od 50-ak kvadrata

Zatvoriti ili otvoriti dnevni prostor, pitanje je sad?!

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Neki od nas vole protočan i otvoren prostor. Drugi su zaljubljenici u jasno definirane granice. Trenutno je moderno prostorno se „otvarati“, no uvijek se nešto staro može vratiti u modu. Poput trapez hlača.

Oko otvorenog i zatvorenog tlocrta se teško možemo svi složiti. I ne moramo se u tome uopće slagati. Podvojena mišljenja su u redu. Inače bi svijet bio poprilično monoton. Svatko od nas ima vlastite navike, potrebe i želje. Vlastiti način korištenja prostora. Upravo zbog toga je svaki projekt uređenja posebna dizajnerska priča.

via GIPHY

Otvoreni tip dnevnog prostora pretvara naš dom u neku vrstu izložbenog prostora, otkrivajući komad naše „dnevne“. Štoviše, kod otvorenog tlocrta čitav stan može namirisati što smo danas kuhali. To je jedna od glavnih razloga ZA jasno odvajanje kuhinje od ostatka stana. No, to nije uvijek tako.

Kuhinja se može vizualno sakriti i bez punih zidova. Pomične stijene, staklo ili šank su savršeni elementi za stvaranje pravih malih hibrida između otvorenih i zatvorenih prostora, a dobre usisne nape i dobro staro luftanje solidno uklanjanju miris slasnog ribljeg menija iz prostora. Vizualna povezanost otvorenog prostora i slobodna cirkulacija dobro odgovaraju užurbanom modernom načinu života. Kada s te strane sagledamo otvoren prostor i otvoreni tip kuhinje, stvari se ne čine toliko problematične.

Novi dom mladog zagrebačkog para je doživio baš takvu, „otvorenu“ transformaciju. Nakon niza iscrtanih varijacija na temu otvorenog tlocrta, dnevna zona s odvojenom i potpuno mračnom kuhinjom pretvorena je u protočan i dinamičan prostor.

Stan od 50-ak kvadrata je već na prvi pogled drugačiji. Tlocrtno zanimljivi i specifičan. Udomaćio se na granici između dva kraka zgrade koja je „izlomljena“ pod kutem od 105 stupnjeva, što je rezultiralo izduženim, trokutastim tlocrtom.

Glavni dio projektnog zadatka je stvaranje funkcionalnog, otvorenog dnevnog prostora, što se postiglo s minimalnim rušenjem zidova. Uklanjanjem zatvorene kuhinje jedinstvena dnevna zona se vizualno i volumenom kompletno otvorila. Postojeći zid je samo djelomično srušen, do visine šanka. Tako su se podne obloge očuvale, čime je izbjegnuto krpanje parketa.

Umjesto zatvorenog kuhinjskog kubusa što je prisvojio velik komad dnevnog prostora dobili smo kuhinju ispunjenu dnevnim svjetlom. Visoki šank vješto sakriva radne ploče od nepotrebnih pogleda što je idealno za brzopoteznu kamuflažu onih par neopranih čaša u situacijama iznenadnih gostiju.

Novi, „prosvijetljeni“ stan je tlocrtno ostao potpuno isti. Nakon manjih građevinskih zahvata na red je došlo njegovo kompletno opremanje.

Nepravilan tlocrt i postojeće niše u zidovima zahtijevale su da se sav namještaj izradi po mjeri. Drugim riječima, mogli smo si dati oduška u dizajnu svakog komada namještaja.

Ideja je bila stvoriti moderan te pomalo otkačen stan prožet toplinom drva. Odabrana oplemenjena iverica, što vjerno imitira hrast, provučena je kroz namještaj u svim prostorijama. Drvenim pločama iverala obogaćene su police i radne ploče, dok su fronte namještaja izvedene u nježnom, svijetlom tonu alabastera.

Dnevni prostor, koji je naglašeno sužen prema vanjskoj terasi, trebalo je povezati s ostatkom stana te istovremeno smanjiti prisustvo kosine u prostoru. Naravno, kao što to često bude slučaj, bogat spremišni kapacitet je bio izrazito bitan faktor kod smišljanja stolarskih elemenata. To smo postigli jedinstvenim drvenim korpusom što nastaje u kuhinji, previja se preko šanka te postaje ormarom u punoj visini dnevnog boravka.

Naglašen kontrast stolarskih elemenata nalazimo i u komadima namještaja poput blagovaonskih i barskih stolica.

Po mjeri su izrađeni i spremišni ormari i police u hodniku, ormar za cipele, walk in ormar garderobe te klasični, klizni ormar spavaće sobe. Kupaonski ormarić, u kojeg je uklopljena perilica rublja, također sudjeluje u temi „hrast vs. Alabaster“.

Zanimljiv detalj plavo sive kutne garniture po narudžbi jest njen oblik što prati nepravilan kut prostora između dnevnog boravka i terase.

U stan smo unijeli i dašak boja preko ukrasnih detalja i manjih komada namještaja , vođeni logikom da ćemo lakše i jeftinije zamijeniti žute visilice, šarene blagovaonske stolice i jastučiće od neke eventualne lude žute kuhinje.


Manjim građevinskim zahvatom, rušenjem jednog zida, premještanjem postojećih instalacija i detaljnim dizajnom interijera znatno je poboljšana kvaliteta življenja, funkcionalnost i estetika prostora, dok su detalji prostor učinili osobnim. Nikako kataloškim.

Knjige, slike, kolekcija zidnih satova, ukrasi i tapete što uspješno uspijevaju ukrasti komadić pozornosti razigranoj kompoziciji ormara zanimljiva su točka na i ove dizajnerske priče.

Danas smo se pozabavili vječno otvorenom temom zatvorenog tlocrta te konkretnim primjerom gdje, kada i kako ga treba otvarati.

Do sljedeće teme šaljemo vam veliki, otvoreni pozdrav s Ribnjaka,

Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: Dašak luksuza u dva mala zagrebačka stana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:01