Kako urediti sobu za školarca?

9 PAMETNIH SAVJETA ZA UREĐENJE DJEČJE SOBE Poslušajte što savjetuju roditelji

 

Početak školske godine uzbudljiv je događaj koji prati i djecu i roditelje. Radosno iščekivanje puno je oprečnih osjećaja - veselja, straha, radoznalosti, treme... Kako bi uzbuđenje oko prvog dana škole djeca prošla što bezbolnije i ugodnije potrebno im je u domu gdje se osjećaju sigurno i zaštićeno stvoriti okruženje koje će ih poticati na kreativnost i igru. Igra je iznimno važan za zdravi razvoj djeteta. Igra potiče tjelesnu i misaonu aktivnost te razvija kognitivni, govorni, socijalni, emocionalni i psihomotorni aspekt djeteta. Ona je kreativna snaga koja hrani znatiželju i stvaralački duh. I zato je iznimno važno da prostor u kojem dijete provodi najviše vremena bude u skladu s njegovim potrebama i željama. Zadovoljno će i sretno dijete puno lakše prevladati sve svoje strahove, a školske obaveze rješavati bez puno problema.

No, kako urediti sobu za mališana i školarca? U moru dostupne literature i oprečnih mišljenja, ponekad je teško donijeti pravu odluku, stoga smo za vas za ovu temu odlučili potražiti savjete kod roditelja te iz prve ruke doznati kakva su njihova iskustva, jer često najbolji savjeti dolaze upravo iz usta drugih roditelja. Nitko nema sve odgovore i svako je dijete posebno na svoj način i zato je prilikom odabira namještaja i ukrasa za dječju sobicu potrebno više pažnje posvetiti željama djeteta, a vlastita očekivanja svesti na minimum. Na kraju krajeva, ipak će vaše dijete provoditi najviše vremena u toj prostoriji.

1. Adam i Izabela, mama Sandra:

- Mislim da dječji um treba mjesto za odmor i opuštanje bez previše vizualnog nereda. Djeca u sobi spavaju, uče i igraju se, ne treba im kaos, koji će im odvraćati pažnju od bitnih zadataka, potrebno im je kreativno mjesto u koje će s veseljem iz škole vraćati.

2. Lulu, mama Marina:

- Budite kreativni i napravite nešto zajedno, i neka to bude nešto što vaše dijete voli, jer će u sobici provoditi puno vremena! Obojite zid, odaberite zajedno slike za zid ili tepih.

3. Ivana, majka troje djece:

- Sobu ćete morati mijenjati svake tri godine: novorođenče, trogodišnjak i vrtićko dijete, svi trebaju potpuno različite stvari. Pokušajte razmišljati o tome kako se soba može promijeniti kako bi se zadovoljile djetetove rastuće potrebe i eventualno vaša rastuća obitelj!

4. Jura, mama Iva:

- Prvo napravite Moodboard ili na Pinterestu prikupite sve svoje ideje. Također, koristite Excel proračunsku tablicu u koju ćete unositi sve bilješke s rokovima, ljudima s kojima ste razgovarali, troškovima, sve! Da sam sve te podatke držala samo u glavi ili zapisivala po bilježnicama i papirima, ne bih projekt uređenja dječje sobe nikada završila na vrijeme.

5. Sanja, mama Tina:

- Stvorite mjesto u kojem će se dijete osjećati sretno i dodajte sanjivu rasvjetu kako biste ga mogli fotografirati u novoj divnoj sobici.

6. Ivan, mama Ankica:

- Ako možete svakao ugradite dimabilni sustav rasvjete u dječju sobu. Jer ako dijete spava, a moramo nešto uzeti iz sobe, dovoljan je samo lagan dodir prekidača da dobijemo upravo onoliko svjetla koliko želimo.

7. Petra i Marija, mama Tajana:

- Uvijek započnite uređenje s prostornim planom. Napravite popis onoga što imate i što vam treba. Zatim prijeđite na svoju inspiraciju za projekt. Pogledajte oko sebe da vidite što možete iskoristiti iz drugih soba. Sa svojom najstarijom kćerkom Petrom, osjećala sam se kao da sve mora biti svježe i novo, i drago mi je zbog toga, jer je zaista uživala u svojem malom carstvu.

8. Romina, mama Zrinka:

- Ako imate vremena i resursa, pokušajte prostoru dodati svoj osobni dodir. Značajan citat, poruku s djetetovim imenom, bilo što ručno izrađeno što će pomoći da soba dobije karakter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:47