UREĐENJE OKUĆNICE

Hoće li bakreni čavao zabijen u deblo ubiti stablo? To je pitanje mučilo i znanstvenike pa su izveli eksperiment

 /SHUTTERSTOCK

Vlasnici obiteljskih kuća i ozelenjenih posjeda sigurno znaju: bujna krošnja stabla previše skriva ljetne sunčeve zrake, bazen bi bilo puno bolji da je točno na mjestu stabla, jesensko lišće je prava gnjavaža, baš kao i proljetno orezivanje grana. Pretpostavljamo da shvaćate našu ironiju.

Oni koji žive u stanu često se maštati o životu u kućici u vrtom, dok će se oni koji žive u kući uvijek na nešto žaliti. Ipak, teško je ostati imun na mogućnosti koje pruža okućnica, čak i ona male površine. Dolaskom proljeća vlasnici kuća svoja dvorišta pretvaraju u dnevni boravak na otvorenom: iznose vrtne garniture, izvode nadstrešnice, zidaju roštilj, postavljaju viseće ležaljke i ljuljačke, popravljaju kućice za ptice postavljene uoči zimskih mjeseci... Neke od njih ponovno će pričvrstiti o deblo stabla, no mnogi bi se mogli dvoumiti zbog mita koji traje već desetljećima, a koji kaže da će bakreni čavao zabijen u deblo ubiti stablo.

Doista, ioni teškog metala mogu biti smrtonosni za neke biljke i životinje, međutim znanstvenici su dokazali: bakreni čavao ne može učiniti ništa stablu. Naime, još 1976. godine znanstvenici sa Sveučilišta Hohenheim u Njemačkoj opovrgli su eksperiment. Zabijali su do osam bakrenih čavala u različite vrste stabala kao što su smreka, brijest, breza i jasen. Osim toga, eksperiment je također proveden s olovnim, željeznim i mjedenim čavlima. U svim slučajevima stabla su ostala netaknuta. Samo su "udarna" područja pokazala blagu promjenu boje.

No, bez obzira na to, uvijek treba treba biti svjestan značajnog ekološkog doprinosa stabala koja sprečavaju erozije, proizvode kisik, smanjenju emisije ugljikovog dioksida u atmosferi, služe kao izvor hrane i zaštite... stoga ih je poželjno čuvati i pravilno održavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 08:10