Još uvijek stignete!

Jeste li posadili božićnu pšenicu? Pratite ove provjerene korake za plodnu nadolazeću godinu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Na Dan svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije božićna pšenica gotovo u svakoj obitelji. Ona simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život.

UZGAJANJE BOŽIĆNE PŠENICE

Prilikom izbora posude za uzgajanje pšenice možete odahnuti i prepustiti se u potpunosti vlastitim dekorativnim željama. Kako namjera nije njegovati biljku do njezina punog potencijala, nego dobiti travke do 20 centimetara maksimalne visine, pšenica se može uzgajati u raznim glinenim, keramičkim, staklenim ili plastičnim posudama sa zatvorenim dnom. Planiramo li uzeti pletene košarice, jutu ili neki drugu tkaninu, treba imati na umu da je riječ o poroznim materijalima te ih je potrebno iznutra zaštititi najlonom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

1. Kada smo izabrali posudu, možemo izabrati uzgajati pšenicu na dva medija - zemlju ili vatu. Vata je jednostavnija i manje prljav materijal, no problem je stabilnost i održavanje vlage. Često se iz posude zna širiti neugodan miris istrulih sjemenki, a i trajnost žita je manja s obzirom na to da biljke nemaju odakle izvlačiti hranjiva. Ako je vata prevlažna, može se pojaviti plijesan.

Za našu božićnu pšenicu koristiti zemlju te doslovno i simbolički pozitivno usmjerili energiju za puno plodniju sljedeću sezonu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

2. Priprema sjemenja: da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

3. Ostaviti je preko noći da odstoji i dobro nabubri.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

4. Ispunimo posudicu zemljom gotovo do vrha.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

5. Poravnamo je te prekrijemo gustim slojem sjemenja i još jednom poravnamo gornji sloj supstrata te ga blago pritisnemo rukom kako bi se sjeme i supstrat što bolje priljubili jedan uz drugoga.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

6. Na kraju zalijemo vodom i stavimo na toplo i osunčano mjesto. Također treba imati na umu da će biljke klijati prema izvoru svjetlosti i, ako ih samo ostavimo, narast će ukošeno, što možda neće biti efekt koji ste htjeli postići. Zato posudicu povremeno treba okrenuti prema svjetlosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

7. Ako ste sve napravili kako treba, prve klice trebale bi se pojaviti već nakon samo dva dana, nakon čega uz pravilno zalijevanje možete svakodnevno aktivno pratiti rast žita. Budući da žito uzgajamo u hladnim zimskim uvjetima zagrijanih soba sa suhim zrakom, savjetujemo da biljke barem jednom dnevno blago poprskate mlakom vodom i tako održavate vlažnost.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

ZAŠTO SIJEMO BOŽIĆNU PŠENICU?

Iznimno važna za prosperitet i preživljavanje naroda već tisućama godina u srednjoj Europi i Bliskom istoku, klijanje pšenice simbolizira obilnu žetvu u sljedećoj godini, novi život i novi kruh. Također je simbol svjetlosti i nade. Prema narodnom vjerovanju, gustoća iznikle pšenice, boja i sočnost njezinih vlati pokazuju bolju ili lošiju žetvu iduće godine: što je pšenica gušća, godina će biti bolja, rodnija, bogatija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

SNAGA ZELENOG ŽITA

Osim što lijepo izgleda, a zelena boja smiruje i djeluje opuštajuće na čovjekov um, božićno žito odličan je dodatak za pripremu zdravog zelenog napitka. Mladi zeleni listovi puni su vitamina, minerala, klorofila, enzima i aminokiselina, ali i nama neprobavljive celuloze. Zato se sok od čiste pšenice prije konzumacije mora procijediti kroz filter, a dobiva se tako da se lišće i voda pomiješaju i usitne u sjeckalici. Takav se sok zatim može koristiti kao dodatak za pripremu zelenog kašastog soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:20