Korisni savjeti

Marica vrtlarica pokazuje postupke razmnožavanja najčešćih biljaka u domu. Jednostavno i besplatno

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Idealni su dekorativni dodatak svakog prostora jer stvaraju osjećaj ugode, čiste zrak, smanjuju stres, potiču kreativnost...

Stoga je posve logična želja za povećanjem kolekcije. Postoje jednostavni i besplatni načini za dobivanje novih biljaka, a osim uzgoja za vlastite potrebe, mogu biti i lijep poklon.

SAVJETI I TRIKOVI MARIJE MARTINOVIĆ (maricavrtlarica.com)

- uzmite više od jedne reznice kako biste povećali stopu uspjeha

- napravite rez pod kutem od 45 stupnjeva jer se time povećava površina za ukorjenjivanje

- pokušajte ih ne razmnožavati tijekom zime jer u to vrijeme biljke nisu u fazi aktivnog rasta

- možete koristiti cimet ili med kao hormon za korijenje koji ima antibakterijska i antigljivična svojstva

- kako biste pomogli reznici da se bolje prilagodi, nakon što je spremna za sadnju u teglu dodajte joj malo supstrata u posudu s vodom svaki dan sve dok voda ne bude gotovo pa zamijenjena supstratom. Zatim posadite svoju biljku u trajnu teglu. Korijenje uzgojeno u vodi razlikuje se od korijenja uzgojenog u supstratu, a to će mu pomoći da prijeđe iz potpunog izlaganja Sunčevoj svjetlosti na mjesto koje uopće nije izloženo

- za sve biljke koje razmnožavate vrijedi isto pravilo: držite ih na jakom svjetlu, ali dalje od izravne Sunčeve svjetlosti Temperatura bi trebala biti u rasponu od 18 do 22 °C

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Oni koji vole sobno bilje dobro su upoznati s činjenicom da te biljke u zamjenu za malo svjetla i vode dodaju toliko života našim prostorijama. Još jedna prekrasna stvar je to što ih je izuzetno lako razmnožiti, pa samim time i proširiti vlastitu zbirku koju možete podijeliti s vama dragim osobama.

Postoji nekoliko načina kako ih možete razmnožiti - reznicama, listom, dijeljenjem ili sjemenom, a u nastavku ovog priloga govorit ću o postupcima razmnožavanja nekih od najčešćih biljaka u našim domovima.

Odmah na početku postavimo si pitanje: zašto uopće razmnožavati biljke?

- tehnika razmnožavanja usavršava vaše vještine i omogućuje vam da iz prve ruke naučite više o rastu i njezi samih biljaka

- to je jednostavan i besplatan način za dobivanje novih biljaka

- ne samo da je sjajno uzgajati besplatne nove biljke za sebe, sjajno je i to što ćete ih moći pokloniti prijateljima i obitelji

- razmnožavanje stvara “rezervnu kopiju” posebnih vam biljaka, stvaraju se njihovi “klonovi” i gotovo je sigurno da nećete moći odoljeti procesu stvaranja novih primjeraka

- razmnožavanje biljaka je zabavan eksperiment, predivno je vidjeti kako korijenje počinje nicati i gledati kako biljka raste svaki dan.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ali, prije nego što krenete u postupak razmnožavanja potrebno je:

1. Obratiti pozornost na najbolje vrijeme za početak razmnožavanja biljaka. Iako se sa sigurnošću može reći da su proljeće i ljeto idealni za presađivanje i razmnožavanje, mnoge biljke sasvim dobro uspijevaju kada ih se razmnožava i ujesen. Pripazite da izbjegnete njihovu sezonu mirovanja.

2. Informirati se o biljnim vrstama koje mogu biti otrovne za kućne ljubimce i djecu. Ne biste htjeli da vaš novi hobi rezultira odlaskom veterinaru ili u bolnicu.

3. Pravi profesionalac ne bi samo razmnožavao biljke za dobrobit svoje kolekcije, već i za dobrobit drugih. Sobne biljke tako su vitalni dio sretnog i zdravog doma, pa se pobrinite da podijelite ljubav i svoje mlade biljke podijelite s onima koje volite.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

RAZMNOŽAVANJE BILJAKA U VODI

Razmnožavanje sobnog bilja u vodi najlakši je i najuzbudljiviji način, naročito za početnike, iz nekoliko razloga:

- omogućuje praćenje vašeg napretka i razumijevanje funkcionira li nešto ili ne

- izuzetno se lako prati rast korijena.

Ne zaboravite držati reznice na svijetlom mjestu s neizravnim svjetlom. Odrežite zdravi list s matične biljke u blizini korijena. Napravite oštri i čisti rez na dnu i ostavite da se taj kraj suši 2-5 dana. Stavite list u čistu staklenku s vodom. Razina vode treba biti malo iznad reza. Nakon otprilike 3-5 tjedana vidjet ćete kako korijenje raste iz dna reznica. Za sljedeća 2-3 tjedna počet će rasti mlade biljčice. Ukorijenjene reznice možete presaditi u zemlju ili ih jednostavno pustiti da rastu u vodi.

Koliko dugo treba reznicama biljaka da se ukorijene ovisi o samoj biljci. Kod postupka razmnožavanja u vodi trebali biste moći vidjeti kako korijenje niče kod većine biljaka unutar 7-10 dana. Kod postupka razmnožavanja u tlu novi rast na biljci može potrajati i do nekoliko tjedana.

Tijekom postupka razmnožavanja neke bi biljke mogle biti spremne za presadnju u tegle za samo dva tjedna, dok će nekima trebati i do mjesec dana ili više. Ključ je strpljenje, zato dajte reznici dovoljno vremena da se prilagodi novoj situaciji.

image

Razmnožavanje lista u zemlji nešto je dulji proces nego u vodi, a potrebno je pripaziti da tlo u tegli ne bude presuho ili premokro.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

RAZMNOŽAVANJE LISTA U ZEMLJI

Ovaj postupak je vrlo sličan razmnožavanju sukulenata. Odrežite zdravi list u blizini korijena matične biljke i pustite da se površina reza osuši i zacijeli 2-5 dana. Posadite reznice u supstrat u željenoj tegli. Ne dopustite da tlo u tegli postane presuho ili premokro. Reznice mogu istruliti od previše vlage u tlu. Ove reznice također će se ukorijeniti i izrast će mladice, koje će postati nove biljke. Potrebno im je nešto duže da se ukorijene nego reznicama u vodi.

image

Važno je dezinficirati opremu poput škara i noža prije dijeljenja korijena, ali i poslije ako će se alat upotrebljavati za neku drugu biljku.

BERISLAVA PICEK/CROPIX

RAZMNOŽAVANJE DIJELJENJEM

Dijeljenje je metoda razmnožavanja biljaka gdje se korijen biljke razdvaja na više dijelova. I korijen i kruna svakog dijela ostaju netaknuti. Izvadite biljku iz tegle i čistim i oštrim nožem ili škarama razdijelite korijen matične biljke. Svaki podijeljeni dio trebao bi imati korijenje i nešto pričvršćenog lisnatog vrha ili mladica. Posadite podijeljene nove biljke u njihove nove posude s dobro drenirajućom mješavinom supstrata. Ova metoda stvara više prostora biljci za novi rast.

KOJE JE BILJKE NAJLAKŠE RAZMNOŽITI?

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ALOE VERA

Aloe vera u svojim listovima sadrži gel koji je vrlo vlažan, što otežava razmnožavanje reznicama jer one lako trunu. Stoga je najbolji način za razmnožavanje aloe vere odvajanje mladih izdanaka od matične biljke. Oštrim, čistim nožem odrežite izdanak što bliže matičnoj biljci. Posadite ga u mješavinu supstrata za kaktuse. Ostavite da se nova biljka privikne na nove uvjete i da se rez osuši, pa zalijte tek nakon tjedan dana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SRETNI BAMBUS - “LUCKY BAMBOO” - (Dracaena sanderiana)

Biljke bambusa kao sobne biljke obično su vrste Dracaena sanderiana, također poznate kao “sretni bambus”. Svijetle su i intenzivno zelene boje koja oživljava svaki kutak vašeg doma. Biljke sretnog bambu sa je relativno lako njegovati, a njihovo razmnožavanje je izuzetno jednostavno.

Želite li zadržati lijep i njegovan izgled ove biljke, nove, izrasle dijelove nakon što prerastu 30-ak centimetara dobro je odrezati, a odrezani dio na staroj stabljici zaštititi voskom. Vosak će štititi rez od sušenja same stabljike, ali i od ulaska bolesti i nametnika kroz svježi rez.

Odrezani lisni dio možete uzgojiti kao novu biljku, pustite ga da se ukorijeni u vodi. Zanimljivo je to što je takva biljka izuzetno savitljiva, pa je možete oblikovati prema vlastitoj želji.

Sretni bambus je još zanimljiv po tome što odraslu stabljiku možete razrezati na nekoliko dijelova i samim time dobiti više stabljika koje će, postavljene u vodu, nakon 10-ak dana pustiti mlado korijenje, ali i listove. Samo treba pripaziti kod rezanja da se ne zabunimo i pomiješamo koja je gornja, a koja donja strana stabljike jer će razmnožavanje biti neuspješno ako stabljiku zabunom okrenemo u vodi.

image

Razmnožavanje božićnog kaktusa

BERISLAVA PICEK/CROPIX

AFRIČKA LJUBIČICA

Afričke ljubičice se mogu lako razmnožavati reznicama lišća. Odrežite list iz drugog reda listova (taj je najkvalitetniji za razmnožavanje), što bliže korijenu, a zatim odrežite kraj stabljike pod kutom od 45 stupnjeva kako biste potaknuli rast više korijena. Postavite list u teglicu, održavajte supstrat umjereno vlažnim i korijenje bi trebalo početi rasti za nekoliko tjedana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ARECA PALMA

Areca palme su omiljene sobne biljke koje obično narastu do dva metra uvis. Ovu palmu možete razmnožiti dijeljenjem matične biljke, presađivanjem manjeg izdanka ili iz sjemena. Nakon što ste posadili svoju sobnu palmu, držite je na djelomično zasjenjenom mjestu dok redovito održavate raspored zalijevanja i gnojidbe. Na taj će način vaša nova biljka ostati u izvrsnoj formi.

MONSTERA

Monstera je u krugu ljubitelja sobnog bilja poznata kao “sveti gral” svih sobnih biljaka. A najbolje je što se vrlo lako razmnožava. Pronađite područje na stabljici koje ima nekoliko listova (pokušajte s dva ili tri), nekoliko čvorova i zračni korijen ako je moguće. Napravite rez ispod jednog od tih čvorova. Slično zlatnom puzavcu, monstera također ima male smeđe kvržice duž stabljike, tzv. čvorove. Stavite reznice u staklenku s mlakom vodom pazeći da su čvorovi ispod površine. Stavite teglu na mjesto koje prima jaku, neizravnu svjetlost. Monstere mogu biti teške pa ćete možda morati koristiti višu teglu ili ih nasloniti na nešto da ostanu uspravne. Proći će nekoliko tjedana prije nego što vaša reznica bude spremna za presadnju u svoju teglu, a reznica sa zračnim korijenom pomoći će ubrzati proces.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KAKTUSI I SUKULENTI

Sukulente je vrlo lako razmnožavati - samo nježno otkinite list sa stabljike. Tako otkinuti list pustite da se osuši dan ili dva, a zatim ga stavite na vrh zemlje. Ako list ne dobije priliku da se osuši, vrlo vjerojatno će istrunuti. Za nekoliko tjedana korijenje će početi rasti. Provjerite je li ono prekriveno zemljom kako se ne bi osušilo. Nakon što se list dobro ukorijeni počet će se javljati sićušni listići uz sam korijen. Kako oni budu rasli, matični list će se sam početi sušiti, a to je vrijeme kada mlade biljčice možete posaditi u željene tegle.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZLATNI PUZAVAC - (Epipremnum aureum)

Zlatni puzavci se nevjerojatno lako razmnožavaju i brzo rastu ako se drže samo u vodi. Gotovo jednako dobro rastu i u supstratu i u vodi. Želite li ga razmnožiti, odrežite stabljiku s nekoliko listova i čvorova. Čvor je mala smeđa izbočina koja se vidi duž stabljike. Razrežite stabljiku tako da sa svake strane čvora i lista ima barem 1 cm glavne stabljike. Takve reznice stavite u staklenku s mlakom vodom, pazeći da su čvorovi ispod površine. Postavite staklenku na osvijetljeno mjesto.

Za nekoliko dana trebali biste vidjeti kako niču novi, sitni korijeni. Zamijenite vodu jednom tjedno, kada se čini da postaje prljava, i pobrinite se da se razina vode u staklenci ne mijenja. U roku od nekoliko tjedana vaše bi reznice trebale imati korijenje dugo nekoliko centimetara i spremno za sadnju u vlastite tegle.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SANSEVIERIA - (Dracaena trifasciata)

Sansevierije su jedne od najlakših i najljepših biljaka za uzgoj, a izvrsne su za zatvorene prostore i blagu klimu. Također se nevjerojatno lako razmnožavaju, što znači da ćete ubrzo imati bezbroj primjeraka ove ljepotice. Uspješno se raznožava na sva tri opisana načina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:02