NAJLJEPŠI LIPANJSKI CVIJET

Martha Stewart ima samo jedno pravilo za obrezivanje najljepšeg ljetnog cvijeta. Raskošno će vas nagraditi

 ANGELA WEISS/AFP
Ključ za obilje božura je jednostavan. Evo kako lifestyle guruica njeguje božure na svojoj farmi – i zašto bismo trebali slijediti njezin primjer

Nema puno cvijeća koji posjeduje ljepotu drvenog božura – raskošno obojene cvjetove koji cvjetaju – i stvaraju zadivljujući izgled – svakog ranog ljeta. Lako je razumjeti zašto mnogi ne mogu odoljeti njihovoj ljepoti – uključujući, najpoznatiju, Marthu Stewart – životnu guruicu – koja je nedavno sa svijetom podijelila svoje drvene božure. Estetiku na stranu, njezin post donosi važnu lekciju.

‘Mnogih drveni božuri upravo cvjetaju u mom vrtu. To su zaista prekrasni cvjetovi s lijepim karakteristikama. Ali upamtite, nikada ne orezujte biljku drvenog božura!‘

Znati kada saditi božure za ranu ljetnu cvatnju prvi je korak do uspjeha. Međutim, pitanje rezidbe je druga priča. Marthine upute su jasne – trebamo izbjegavati obrezivanje pod svaku cijenu – ali postoji li ikakva iznimka? H&G-ov stalni stručnjak za vrtove, Drew Swainston, uključuje se u raspravu.

‘Božuri zahtijevaju minimalno obrezivanje, iako ih možete malo dotjerati nakon što se dobro udomaće‘, kaže.

‘Ponekad božur naraste prevelik za svoj prostor i može imati puno neproduktivnih starih stabljiki. Ako se to dogodi, obrežite ih u proljeće prije nego što počnu aktivno rasti, jer ako ih ostavite za kasnije vjerojatno će oslabit.‘

No, Drew se na mnogo načina slaže s Martom. ‘Negativna strana bilo koje rezidbe božura je ta što ćete žrtvovati dio cvjetanja te godine‘, kaže. ‘Osim te rijetke regenerativne rezidbe, većinu godina drvenom božuru bit će potrebna rezidba nešto više od mrtve glave i uklanjanje svih mrtvih izdanaka‘

U raspravi o tome kako uzgajati božur (i njegovati ga tijekom cijele godine), kaže da stablo zahtijeva obrezivanje - uz nekoliko iznimaka.

‘Samo uklonite procvjetale izdanke, režući ih točno iznad novog rasta na stabljici ljeti; ili u jesen nakon sakupljanja sjemena‘, kaže. Također, trebali biste odstraniti sve mrtve izdanke u kasnu zimu – ‘rezanjem do zdravog pupa‘.

Drveni božuri mogu dati snažnije, uspravnije stabljike, tako da uklanjanje nekih od najstarijih stabljika na razini tla u jesen može pomoći u kontroli njihove veličine tijekom proljeća.

Ovo divno cvijeće posljednjih je godina na vrhu vrtnih trendova – i uz savjet Marthe Stewart, očekujemo da će nastaviti uljepšavati vrtove još mnogo sezona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 17:11