DOZNAJTE SVE O SLATKOM NEKTARU

Med, slatki nektar bez kojeg je zima nezamisliva

Kako nastaje, koje su najčešće vrste, kako ga pravilno koristiti... sve nam to otkriva pčelar Zdravko Šarić, koji donosi i jednostavne amaterske trikove za razlikovanje lažnog, kineskog meda od pravog domaćeg. Njegove savjete isprobali smo na 11 vrsta meda iz trgovina!

Nemoguće je zamisliti zimu bez meda. Pijemo ga u čaju, jedemo žlicom za jači imunitet, a često ga stavljamo i u božićne kolače umjesto šećera. Međutim, osim da ima ljekovita svojstva, o njemu ne znamo mnogo. Koliko često ga treba konzumirati, koliko vrsta meda ima i zašto je med od kestena najcjenjeniji, kako prepoznati pravi med i smijemo li med stavljati u vrući čaj samo su neka pitanja s kojima se svakodnevno susrećemo, a kako bismo doznali odgovore na ta i mnoga druga pitanja postavili smo ih Zdravku Šariću, pčelaru iz Hrvatske Kostajnice koji se pčelarstvom bavi pet godina, a sve je krenulo kao hobi. Pčelar Šarić danas ima 70 košnica na dva pčelinjaka na području Hrvatske Kostajnice.

Zagreb, 181217. 
Pcelar Zdravko Saric iz Hrvatske Kostajnice.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- Pčelarstvo u stvari nije posao, to je strast. Svaka pojedina košnica je društvo ili obitelj pa ih tako i doživljavamo. Mi smo jedna velika obitelj. Danas više pčele ne mogu opstati bez pomoći čovjeka, koji je ujedno i krivac za to stanje svojim djelovanjem i uništavanjem prirode jer da nestane pčela, nestalo bi mnogih lijepih stvari važnih za preživljavanje čovjeka - objašnjava nam pčelar i prije nego što nam objasni koje su najčešće zablude koje se vežu uz konzumiranje meda, govori nam kako moramo prvo razumjeti kako se med zapravo radi.

Varazdin, 120811.
Ljeto je zaslo u svoj drugi dio sezone, a to znaci da biljke proizvode sve manje peluda, ili u pcelarskom zargonu, biljke sve manje mede, te pcele kupe svoje posljednje zalogaje peludi, koji ce preraditi i spremiti u svoje sace, koje ce imati u hladnim zimskim danima.
Foto: Andrej Svoger / Cropix
CROPIX

- Biljke luče nektar, koji neki nazivaju još i "sokom života" biljaka, kako bi privukle pčele, a one ih zauzvrat oprašuju i stvaraju novi život. Sakupljeni nektar pčele pretvaraju u med. Med je proizvod biljaka i pčela. On je prirodna slatka tvar koju pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili biljnih izlučevina i izlučevina kukaca (medljike), koje pčele sakupljaju, dodaju im vlastite izlučevine, izdvoje suvišnu vodu i odlažu u stanice saća da sazre.

Osijek, Tikves, 280312.
Udruga pcelara Osjecko-baranjske zupanije sutra na osjeckoj trznici predstavlja eko pcelara Zrinoslava Gusaka iz Slavonskog Broda.Gusak je treci od osamnaest eko pcelara u Hrvatskoj koji je dobio medjunarodno priznati certifikat za proizvodnju eko meda koji mu je prosle godine dodijeljen u Italiji na smotri ekoloskog meda Biomiel.Pcelar Gusak je svojih 200 kosnica smjestio u Tikves u samo srce Kopackog rita gdje su pcele na pasi na netretiranoj povrsini a svi tretmani na pcelinjacima se obavljaju iskljucivo eko dopustenim sredstvima.Na fotografiji:Eko pcelar Zrinoslav Gusak priprema pcele za proljetnu pasu u Kopackom ritu,matica s pcelama na sacu.
Foto: Vlado Kos / Cropix
CROPIX

Nakon što pčele pohrane med u saće i on njihovim djelovanjem postane zreli med, prekrivaju ga slojem voska, a to je i nama pčelarima najbolji znak da je med zreo i spreman za vrcanje. Postoje razne metode odvajanja meda od saća, tiješnjenjem, cijeđenjem, vrcanjem.

Danas to radimo vrcanjem, složimo medne okvire u vrcaljku i centrifugalnom silom (vrtnjom istih u bubnju) odvajamo med od saća, sličan princip kao kod perilice rublja. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali. Razvojem poljoprivrede, prije svega uzgoja šećerne trske, a kasnije i šećerne repe, med gubi na značaju kao namirnica u ljudskoj prehrani, no ne zadugo, jer se otkrilo da konzumni šećer ne može zamijeniti sve prednosti meda. On se ne koristi samo kao namirnica, nego i kao ljekovito, kozmetičko i konzervirajuće sredstvo. Pčelinja zajednica kroz godinu prikupi i do 200 kg meda od kojeg mi pčelari uspijemo "ukrasti" 15-20 posto, a ostalo potroše za ishranu, razvoj i prezimljavanje - objašnjava nam detaljno pčelar Šarić.

Jars of different honey varieties stocked on a shelf
Getty Images/iStockphoto

Upitali smo pčelara i kako najlakše razlikovati pravi od lažnog meda te nam je objasnio kako trebamo obratiti pažnju na sastav meda koji piše na deklaraciji. Šarić navodi kako tipičan uzorak meda sadrži 38,5 posto fruktoze, 31 posto glukoze, 17,1 posto vode, 7,2 posto maltoze, 4,2 posto trisaharida i ostalih šećera, 1,5 posto saharoze i 0,5 posto minerala, vitamina i enzima. Kada kupujete med, probajte se voditi tim smjernicama kako biste bili sigurni da kupujete pravi med.

- Med je najsavršeniji proizvod prirode i u njemu se nalaze svi sastojci koji grade ljudski organizam. Med predstavlja koncentriranu vodenu otopinu dvaju šećera, prije svega glukoze (dekstroze) i fruktoze (levuloze) te manje količine od najmanje 22 viša šećera. Ostale su tvari također prisutne u medu, ali su šećeri daleko najvažniji sastojak. Najvažnije se fizikalne odlike meda pripisuju njegovu sastavu šećera, a sporedni sastojci, kao što su mirisne tvari, kiseline, pigmenti i minerali, više su odgovorni za razlike između pojedinih vrsta meda - objašnjava Šarić i navodi kako se za mnoge mješavine vjeruje da su med, no zapravo je riječ o sirupima. Jedan od takvih je i "med od maslačka", a zapravo se radi o sirupu koji se dobiva kuhanjem cvjetova maslačka u šećeru.

No, ipak, Šarić upozorava da postoji pravi med od maslačka koji se dobiva od pčela i sastoji se od spomenutog nektara te ima u sebi i pelud maslačka. Kada kupujete med od maslačka, obavezno pitajte proizvođača ili pogledajte na deklaraciji kojim postupkom je dobiven taj med i radi li se zapravo o medu ili sirupu.

Što se tiče zabluda koje postoje o medu, njih je mnogo, a prva takva, govori nam Zdravko, jest ona da je med lijek.

- Med ne liječi, nego svojstvima koja posjeduje pomaže pri liječenju od mnogih bolesti. Ljudi su skloni uzimati med tek kad se razbole, najčešće je to kod gripe, viroze, zapravo trebali bismo ga uzimati tijekom cijele godine - govori Šarić te dodaje kako je druga velika zabluda kristalizirani med.

Sjetite se samo koliko ste puta čuli da je kristalizirani med pokvaren, da u sebi ima previše šećera i da takav med nije dobar. No svi ti argumenti zapravo nisu točni.

- Mnogi misle da kristalizirani med nije dobar, da ima šećera, da je pokvaren itd. Ustvari, to je najbolji pokazatelj da se radi o pravom i prirodnom medu. Kristalizacija je osobina svakog prirodnog meda. Samo potpuno čist prirodni med ima sposobnost kristalizacije. Brzina kristalizacije ovisi o odnosu glukoze i fruktoze, kao i o temperaturi na kojoj se med čuva.

Ako je u medu sadržaj glukoze viši, takav se brže kristalizira. Med koji nije čist, koji je umjetno napravljen, ne može kristalizirati i ostaje u tekućem stanju - objašnjava nam pčelar i navodi kako je najbolji način za dekristalizaciju uz pažljivo zagrijavanje meda do potrebne temperature koja ne smije prijeći 40 Celzijevih stupnjeva.

- Najlakši postupak dekristalizacije je uranjanje staklenke s medom u toplu vodu, vodeći računa da temperatura ne bude veća od 40 stupnjeva jer bi med pritom izgubio svoja svojstva - kaže Šarić. Na temperaturu treba paziti i kada se med stavlja u čaj. Sigurno vam je netko već napomenuo da se med ne smije stavljati u vrući čaj, a pčelar nam objašnjava i zašto.

- Med nikako ne smijemo stavljati u vrući čaj, kao što smo već naveli, jer med pri visokim temperaturama gubi svoja ljekovita svojstva, što znači da med u vrućem čaju zadržava samo okus. Najbolji trenutak da stavite med u čaj je onaj kad se čaj dovoljno ohladio da ga možete konzumirati (40 °C) - dodaje Šarić.

Postoji mnogo metoda dokazivanja je li med pravi ili lažni, koji možete napraviti kod kuće. Najlakše je okrenuti staklenku s medom. Zračni balon se mora lagano pomicati prema vrhu, kao kugla. Ako se zračni balon tako ne pomiče, niste kupili pravi med.

Drugi način kako prepoznati med je curenjem sa žlice. Pravi med mora curiti sa žlice, ne kapati. Šarić navodi kako mora curiti sa žlice sve dok ne dođe do debljine konca. Kada radite treći test, budite oprezni jer uključuje vatru. Šibicu treba uroniti u med i zapaliti nakon toga. Pravi med gori pa bi se tako šibica zapaljena u medu trebala zapaliti.

Za četvrti test trebat će vam papirnati ubrus. Kapnite med na papirnati ubrus i ostavite neko vrijeme. Pravi med ne bi smio probiti papir, odnosno papirnati ubrus ne smije promočiti.

Peti test radite izvan kuhinje ne želite li neželjene goste. Med kapnite u blizinu mrava. Ako je vaš med prirodan, mravi će ga zaobići. Šarić navodi kako je to ujedno i trik kojim se koriste pčele kako bi se obranile od nepoželjnih insekata u košnici.

Također, pravi, prirodni med ćete prepoznati ako vam se nakon što ste konzumirali med javi lagano bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika.

- Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok patvoreni nema takav učinak - objašnjava Šarić i navodi kako je dobar trik za prepoznavanje meda taj da uzmete krišku kruha i po njoj razmažete med. Ispod prirodnog meda kruh će postati tvrd, a lažni će samo navlažiti površinu kruha. Dobar trik je i pomiješati med u čašu vode. Prirodni med u čaši vode treba se zgrudati i pasti na dno čaše. Dok se ostale mješavine otope u vodi.

josipovac,250707.
milan crevar obilazi
CROPIX

- Ovim načinima možda možete dokazati i uvjeriti se je li med prirodni ili patvoreni, ali jedini i pouzdan način dokazivanja ispravnosti meda je analiza u laboratoriju - kaže Šarić te dodaje kako je osim analize drugi pouzdan dokaz kristalizacija meda. Za kristalizaciju zapravo trebaju kristalizacijske jezgre (zrnca peludi i ostale "nečistoće") u medu oko kojih bi se stvarali kristali. Primjer je bagremov med koji ima malu količinu kristalizacijskih jezgara i samim time proces njegove kristalizacije traje dulje nego što je to kod kestena - kaže Šarić te dodaje da se prirodni med kristalizira zato što u njemu ima peludi, a u šećernom sirupu nema.

I Šarić upozorava da pazite kada je riječ o ljepljivosti meda.

- Svi pišu da med nije ljepljiv. Naravno da je ljepljiv, pa sastavljen je od šećera - kaže Šarić.

- U trgovačkim lancima uvozi se med najviše iz Kine vrlo upitne kvalitete i sastava. To možete pročitati i na deklaraciji o porijeklu meda (obično piše: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU). Da biste bili sigurni da kupujete prirodni domaći med, kupite ga kod poznatog pčelara - objašnjava Šarić.

Također, kada pričamo o medu, važno je znati kojom žlicom treba uzimati med iz staklenke. Neki navode kako se med mora isključivo vaditi drvenom žlicom, a mnogi ipak koriste metalne. Šarić navodi kako materijal kojim je izrađena žlica nije toliko bitan koliko je bitno da žlica bude čista. A hoćete li koristiti plastiku, drvo ili metal nije toliko bitno.

Pčelar navodi kako je važno upotrebljavati i ostale proizvode od meda kako biste upoznali sva svojstva meda.

- Kako su med i ostali pčelinji proizvodi izrazito ljekoviti i zdravi, svoj hobi usmjeravaju pomaganju ljudima da poboljšaju svoje zdravlje koristeći pčelinje proizvode, kao što su med, propolis, cvjetni prah, pčelinji otrov, matična mliječ, pčelinji vosak. Pripravak od više vrsta meda, cvjetnog praha i propolisa - Imunomed - još je jedan u nizu pčelinjih proizvoda kojim pomažemo općem poboljšanju zdravstvenog stanja - objašnjava Šarić te dodaje kako postoji mnogo vrsta meda, a u Hrvatskoj se najviše koristi kestenov med, koji mnogi zovu najboljim na svijetu, a uz kesten najpopularniji medovi su bagremov, lipov i cvjetni med.

ŠTO JE PROPOLIS

Većina nas koristi propolis kod grlobolje, no rijetko tko zna što je zapravo propolis. Pčelar Šarić nam govori kako se za propolis često kaže da je lijek 21. stoljeća.

- Propolis je smolasta supstanca koju pojedine pčele radilice sakupljaju s pupoljaka i kore drveća, kao i drugih biljaka. On pčelama služi kao lijek i kao gradivna tvar. Pčele propolisom dezinficiraju i štite svoju košnicu od nepoželjnih vanjskih utjecaja - gljivica, bakterija, manjih životinja (miševi, rovke), vlage i propuha - objašnjava Šarić te dodaje da sastav propolisa sadrži više od 60 prirodnih supstanci te vitamine i enzime.

MATIČNA MLIJEČ

Za matičnu mliječ često se govori kako je najbolji prirodni podizač imuniteta. Često matičnu mliječ kupujemo u ljekarnama, no o njoj znamo vrlo malo.

- Matična je mliječ zapravo izlučevina podždrijelne ili mliječne žlijezde pčela radilica. Ona je zapravo savršeno izbalansirana hrana, koja sadrži sve što je potrebno za život matice te je radilice cijelog života isključivo hrane njome. Osim toga, koristi se kao jedna od komponenti i za ishranu pčelinjeg legla. Nakon što se izluči od strane radilica, matičnom se mliječi izravno hrani matica ili ličinke, odnosno nikad se ne pohranjuju zalihe i baš zbog toga se matična mliječ dugo nije smatrala tradicionalnim pčelinjim proizvodom - napominje Zdravko Šarić.

PET LAKIH TESTOVA ZA PROVJERU KVALITETE MEDA

1. U čašu vode stavite žlicu meda. Prirodni med u vodi će se zgrudati i pasti na dno, lažni će se otopiti.

2. Kada med curi sa žlice, ne smije kapati, nego mora bez prekida curiti sve do debljine konca.

3. Dva meda, drugačiji rezultat: lijevi nije smočio ubrus, dok je ispod desnog nastala vlažna mrlja.

4. Kada med namažete na krišku kruha, ispod prirodnog meda kruh će postati tvrd, a drugi će samo navlažiti kruha.

5. Kada se staklenka s medom okrene, zračni balon mora se polako pomicati prema vrhu, kao jedinstvena kugla.

LJEPLJIVO (AMATERSKO) TESTIRANJE KVALITETE MEDA

Jedini test koji može sto posto dokazati je li med pravi jest onaj u laboratoriju, no mi smo isprobali amaterske trikove kako bismo otkrili postoji li razlika između kupovnih medova. Svih 11 kupovnih medova testirali smo na pet načina, i razlike su bile velike. Ono što je medovima bilo zajedničko jest to da na gotovo svakom pakiranju stoji napomena kako je kristalizacija prirodan proces prilikom čuvanja meda, ali zamijetili smo da su se neki medovi mnogo brže kristalizirali pod jednakim uvjetima nego drugi. Neke smo čak i pokušali "otopiti" na radijatoru, no nismo imali puno sreće.

I. Marlene bio cvjetni med, 500 g, 39,99 kn, Lidl

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU
Proizvedeno za: Lidl Slovenija

Ovaj med na dnu je bio dosta tvrd, no zračni balon se podizao prema vrhu sve do tog, tvrdog dijela. Kada smo med vadili žlicom, pri početku je počeo kapati, no nakon toga je samo curio. Test na papirnatom ubrusu prošao je s odličnim, ništa nije procurilo na drugu stanu, no kruh se ipak malo namučio. Kada smo stavili med u čašu vode, odmah se stvrdnuo i pao na dno čaše.

II. Maribel cvjetni med, 250 g, 19,99 kn, Lidl

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU, proizvedeno u Njemačkoj
Proizvedeno za: Lidl Slovenija

Ovaj med se ponašao gotovo jednako kao i većina. Test curenja je prošao, kao i onaj s čašom vode i zračnim balonom, no malo je "štekao" na papirnatom ubrusu. Kada smo med namazali na kruh, u potpunosti se stvrdnuo.

III. Cvjetni med, 900 g, 44,99 kn, Lidl

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU
Proizvodi: Varžak M, Hrvatska

Prilikom testa sa zračnim balonom test se pokazao solidnim. Zračni balon se dosta vidio, no prebrzo se popeo na vrh, što nam je kasnije otkrila tekstura meda. Med je dosta tekući i prilikom vađenja žlicom nije kapao nego je samo curio u čašu. U dodiru s vodom, pak, postao je tvrd i pao na dno te je samo malo namočio kruh i papirnati ubrus.

IV. De Spar cvjetni med, 500 g, 31,99 kn, Interspar

Zemlja podrijetla: Rumunjska

Ovo je jedan od onih koji su se u potpunosti stvrdnuli, iako su stajali na jednakoj temperaturi kao i ostali. Zbog te, guste, teksture uslijed kristalizacije, nije bilo moguće napraviti prva dva testa. No, čim smo med kapnuli na papirnati ubrus, on se smočio. Kruh s druge strane, nije bio namočen ni nakon nekog vremena. Kao i svi ostali medovi, i ovaj je u dodiru s vodom odmah postao tvrd i pao je na dno.

V. Varžak cvjetni med, 450 g, 34,99 kn, Interspar

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Proizvodi i puni: Varžak M, Hrvatska

Ovo je jedan od medova koji je najbolje prošao sve testove. Nakon okretanja zračni balon lagano se gibao prema vrhu teglice, a nakon otvaranja vidjeli smo da je tekstura meda odlična. Med je sa žlice zaista curio "k'o po špagi". Papirnati ubrus na koji smo kapnuli med ostao je suh i nakon nekog vremena, a kruh se u potpunosti stvrdnuo nakon što smo ga premazali medom, baš kao i med u dodiru s vodom.

VI. Spar cvjetni med, 500 g, 39,99 kn, Interspar

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz država članica EU i meda iz država koje nisu članice EU
Stavlja na tržište: Spar Hrvatska

Ovaj med solidno je prošao sve testove koje smo napravili, osim onog s papirnatim ubrusom. Med je doslovno promočio cijeli papir. No, svi ostali testovi pokazali su se solidnima.

VII. Cvjetni med, 450 g, 24,99 kn, Panda trgovine

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Proizvodi: Apimel d.o.o.

I ovaj je med bio vrlo kristaliziran te nismo mogli primijeniti prva dva testa. Kada smo kapali med na papirnati ubrus, odmah smo vidjeli da će promočiti jer mu je tekstura dosta vodenkasta, što se kasnije pokazalo točnim, a posljednja dva testa prošao je s odličnim.

VIII. Apimel cvjetni med, 900 g, 42,99 kn, Trgostil

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz Hrvatske i meda država koje nisu članice EU
Proizvodi: Apimel d.o.o

Zračna kuglica išla je prema vrhu teglice čim smo okrenuli teglicu. No, tekstura ovog meda vrlo je rijetka i odmah smo prema okusu osjetili da je med vrlo sladak. Što se tiče testa s curenjem, med ni u jednom trenu nije kapao. Papirnati ubrus nije izdržao ovu teksturu te je dosta propustio, ali se kruh s medom stvrdnuo u potpunosti. Test s čašom vode prošao je bez problema.

IX. Podravka bagrem med, 450 g, 45,99 kn, Trgostil

Zemlja podrijetla: mješavina meda iz država članica EU i meda država koje nisu članice EU
Puni: Podravka

Za razliku od većine cvjetnih medova koji su tamnije boje, ovaj med od bagrema mnogo je svjetliji, baš kakav bi i trebao biti med od bagrema. Test sa zračnim balonom i curenjem niz žlicu je prošao, no med je zakazao na sljedeća dva testa. Promočio je i papirnati ubrus i kruh, ali je zatim ponovno briljirao na testu s vodom.

X. To je to cvjetni med, 450 g, 24,99 kn, Trgostil

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Proizvodi: Apimel d.o.o.

Ovaj med solidno je podnio sve testove. Zračni balon lagano je išao prema vrhu teglice, u vodi se stvrdnuo odmah i curio je sa žlice bez kapanja. Malo je popustio na testu s papirnatim ubrusom i kruhom, gdje se nije baš stvrdnuo.

XI. Apimel kestenov med, 450 g, 30,99 kn, Trgostil

Zemlja podrijetla: Hrvatska
Proizvodi:
Apimel d.o.o.

Ovaj med je u potpunosti bio kristaliziran, iako je prije testiranja stajao na radijatoru kako bi se "otopio". Prva dva testa zbog toga nismo mogli napraviti. Papirnati ubrus vrlo je brzo popustio, no na kruhu je reagirao kao pravi med. Zbog kristalizacije i težine, med je u čaši vode odmah pao na dno čaše.

Foto: Marko Miščević, Neja Markičević/Hanza Media, iStock

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:19