tko bi rekao

Ne dajte se zavarati: Ove problematične biljke nikako ne biste trebali saditi u svome vrtu

Unsplash
 Annie Spratt
Ove biljke su svjevrsni nametnici koji se mogu proširiti po cijelom vrtu i naštetiti ostalim biljkama

Proljeće je tu, osim što smo izašli na terase za jutarnju kavu, vrijeme je dovoljno ugodno da se malo pozabavimo uređivanjem vrta i okućnice. Ako ste se ove godine odlučili kako ćete imati najimpresivniji cvjetnjak i vrt u susjedstvu ovo je 6 biljaka koje morat izbjegavati kako vam ne bi poremetile planove.

Menta (Lamiaceae)

Dolazeći u mnogo različitih podvrsta s malim varijacijama u obliku lišća, strukturi biljaka i okusu, većina sorti metvice ima isti problem. Iako je metvica izvrsna za čaj, kuhanje i homeopatske lijekove, širi se brže od prolivene tekućine. Ako očekujte da će ova biljka zamamnog mirisa prostor dijeliti s drugim biljkama razočarat ćete se. Ne samo da će rasti brže od gotovo svega ostalog, već će širiti svoje korijenje i početi će nicati u drugim dijelovima vašeg vrta. Ako želite uzgajati metvicu, učinite sebi uslugu i stavite je u lonac.

Obična večernica (Hesperis matronalis)

Ponekad ju zamjene s Plamencom jer Obična večernica ima cvjetove sličnog izgleda u ljubičastim, ponekad bijelim ili ružičastim nijansama koji su jednako tako mirišljivi. Ali sličnosti tu završavaju. Iako Plamenac može biti agresivan, Obična večernica ide korak dalje. Ovi štetnici su srodni korovu - i ponašaju se poput njega istiskujući autohtone biljke.

Vrbica (Lythrum spp.)

Vrtlari vole ovu biljku jer ju je tako lako uzgajati. Puna je svijetlih ružičastih do ljubičastih cvjetova i izgleda jako lijepo. Uz to, nije potrebno održavanje. Problem je u tome što se bilo gdje u blizini izvora vode - močvare, ribnjak, rijeke- ljubičasta Vrbica brzo izmakne kontroli i istisne izvorne biljke.

Amarant

Amarant ili Šćir, vrtna je biljka jedinstvenog izgleda impresivne veličine i šarenih visećih resa. Izgleda pomalo čupavo za uređene vrtove, ali stvarni problem je cvijeće koje je ljeti glavni proizvođač peludi i može pogoršati stanje alergičarima i astmatičarima.

Mlječika (Euphorbia)

Mlječika je lijepa biljka neobičnog oblika i svijetlo zelenkastih cvjetova. Ali njezin mliječni sok glavni je nadraživač kože koji može ozbiljno ozlijediti oči. Biljka je također otrovna ako se proguta. Iako je ova biljka dosta atraktivna i dobro pokriva tlo, može biti jako nasilna, istiskujući druge biljke.

Pravi pelin (Artemisia absinthium)

Pravi pelin je svakako zlokobna biljka, a nikako čovjekov prijatelj, kako onima koji pate od alergija tako i vrtlarima. To je nasilnik u vrtu, širi se korijenjem i sjemenom koje raznosi vjetar. Nema kemijskih kontrola, a čak ni košnja i kopanje ne štete ovom nametniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 12:07