VRTLARENJE ZA POČETNIKE

Pet proljetnih koraka za sretne biljke

 Getty Images/iStockphoto
 

Proljeće je stiglo i vaše biljke to mogu osjetiti. Dani traju dulje i upravo ih veća količina Sunčeva svjetla počinje polako buditi iz zimskog mirovanja, a za vas je to vrijeme da im pomognete i pripremite ih za aktivan rast. Provjerite u kakvom su stanju vaše biljke, provjerite treba li ih presaditi prije nego što počne proljetno razdoblje rasta i vodite računa o tome da je biljkama u proljeće potrebno više vode pa ih češće zalijevajte kada zatopli i ponovno počnite zalijevati kaktuse. Treba pažljivo promatrati koliko biljka povlači vlage i u skladu s tim je zalijevati. Vodite računa o tome da supstrat uvijek bude dovoljno vlažan, ali i da biljka ne stoji u vodi.

Pripremite lonce i plitka klijališta za sadnju novih biljaka jer proljeće je doba kada od matične biljke treba odvajati reznice listova i stapki te ih zakorijeniti. Ako imate sjeme različitih biljaka, sada je pravo vrijeme da ga posijete prema uputama na pakiranju. Sve sobne biljke, kao što su sukulenti, kaktusi, tropske biljke i paprati, imaju svoje specifične potrebe u pojedino doba godine, no postoji nekoliko koraka koji su primjenjivi na sve kućne biljke baš u proljeće.

Young woman planting
Getty Images


1. Presadnja

Proljeće je pravo vrijeme za presađivanje sobnih biljaka. Prvo provjerite treba li ih presaditi u veće posude kako biste im osigurali dodatni prostor za rast ili je potrebno samo zamijeniti postojeći supstrat svježom i bogatijom varijantom.

Ono što nam prvo ukazuje na to da biljku treba presaditi u novi, veći lonac jest debelo korijenje koje je čvrsto i u potpunosti obavijeno oko grumena zemlje ili korijenje koje izbija kroz drenažne rupice na dnu lonca. Prilikom presađivanja treba paziti da biljke ne presadite u puno veći lonac od onoga u kojem su do tada bile posađene. Velikim biljkama, s kojima je teže rukovati, izmjenjujemo samo supstrat u površinskom sloju, a sve ostale biljke, koje još nisu dosegnule svoju punu veličinu, presađuju se u za jedan broj veći lonac koji je u promjeru veći od postojećeg oko dva centimetra.

Young woman planting flower...
Getty Images

2. Dohrana

Nakon dugog perioda mirovanja vaše su biljke gladne, potrebna im je dohrana i ovo je idealno vrijeme da im osigurate dodatnu energiju. To možete učiniti tako da im u vodu za zalijevanje dodate tekuće gnojivo ili dodate dohranu direktno u zemlju, ovisno o odabiru vrste i tipa dohrane. Također, potrebno je voditi računa o tome da biljki ne treba dodatno gnojivo ako je nedavno presađena. Svježe presađenu biljku treba dodatno prihranjivati tek nakon što se ukorijeni, u prosjeku nakon šest do osam tjedana nakon presadnje ili izmjene supstrata. Jednako tako, reznice i mladice nemojte dohranjivati ako se korijenje nije još razvilo.

Vrlo je važno da pažljivo pročitate uputu o doziranju i da se točno držite stručnih savjeta. U skladu s principom da biljci nije potrebno previše onoga što je za nju dobro, nikada nemojte prekoračiti propisanu količinu hranjiva. Pretjeranim dohranjivanjem možete naškoditi biljci. Otopinom hranjiva nemojte zalijevati vrlo suhu biljku jer to može oštetiti korijenje. Najprije je dobro zalijte i ostavite nekoliko dana da se oporavi, a tek onda dohranite prikladnim sredstvom.

Woman planting flowers
Getty Images

3. Obrezivanje i odstranjivanje starih dijelova biljke

Kada se kod sobnih biljaka pojave prvi novi izdanci, to je pravi trenutak da se posvetite obrezivanju i oblikovanju biljke. Uklonite stare i suhe listove i grančice da biste ljepše oblikovali biljku, kao i da biste dali prostora mladim izdancima da se razvijaju. Obrezivanje ovisi o željenom izgledu biljke. Grane koje su predugačke ili zakržljale podrežite iznad pupoljka. Nepotrebne grane ili one koje narušavaju skladan izgled biljke možete ukloniti. Mjesta na kojima ste odrezali grane izravnajte oštrim nožem.

4. Proljetno brisanje i pranje listova

Nakon nekog vremena biljke izgube blistav sjaj, a uzrok tome nerijetko su prašina i druge nečistoće koje se skupljaju na površini lišća. Osim što narušava ljepotu biljke, prašina onemogućuje prodor svjetlosti bez koje nema fotosinteze. Također, prašina može zatvoriti puči kroz koje biljka diše, a može sadržavati i neke štetne tvari koje mogu nepovoljno djelovati na biljku. Sjaj i blistav izgled može se vratiti čišćenjem lišća, tijekom čega treba voditi računa o veličini i građi listova - pazite da dlakave ili baršunaste listove nekih biljaka ne prskate, nego ih čistite od prašine mekim kistom, a velike kožnate listove možete brisati mekom vatom ili mekom krpicom namočenom u mlaku vodu.

Kako biste odstranili prašinu i nametnike te osvježili biljku, iskoristite ovo toplije vrijeme da ju iznesete na proljetne pljuskove.

5. Prilagodba pozicije ili premještanje biljke ovisno o potrebama za svjetlom i temperaturom

Ako ste tijekom zime biljke premještali u hladnije i tamnije prostorije, proljeće je vrijeme da ih iznesete na adekvatnu svjetlost, a osjetljivije biljke i cvjetnice koje ste zimi držali u južnim prozorima sada zaštitite od izravnih Sunčevih zraka. Možete ih premjestiti s južnih prozora u prozore druge orijentacije, odmaknite ih od prozora ili postavite difuznu zaštitu. Kada postane zaista vruće, sve biljke osim kaktusa, sukulenata i onih koje vole izrazito mnogo Sunčeve svjetlosti malo odmaknite od prozorskog stakla.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:23