ŠUMSKA TERAPIJA

Pod stresom ste i preopterećeni životom u gradu? Resetirajte se ‘kupanjem‘ u šumi

 Berislava Picek/Cropix
Spajanje s prirodom događa se kroz svih pet osjetila - vid, sluh, njuh, dodir i okus

Za šumsku kupku u pravilu nije potreban kupaći kostim, ona podrazumijeva laganu šetnju šumom, a smatra se oblikom prirodne terapije. Benefiti ove metode, koja korijene vuče iz japanske prakse, znanstveno su dokazani

Polako otvorite oči kao da ste prvi put u životu progledali. Što vidite i osjetite, pita nas vodič dok sjedeći na otpaloj grani žmirimo u sljemenskoj šumi. Lice nam grije blaga toplina sunca, osluškujemo žuborenje potoka u neposrednoj blizini, osjećamo nalet povjetarca uz koji se prožimaju intenzivni mirisi i okusi šume, suhog lišća, mahovine i vlage u ustima, uz šuštanje lišća i trave oko nas. Na svaki pomak tijela mirisi i zvukovi se mijenjaju. Otvaramo oči, okruženi visokim stablima bukve, hrasta i pokojeg graba ili kestena zadivljuje nas pogled na sunčeve zrake koje prodiru kroz krošnje, obasjavajući lišće i stvarajući sjenke u šumi okupanoj jesenskim nijansama. Gledamo paukovu mrežu koja se njiše na povjetarcu, slušamo ptice uz čije melodije postajemo opušteniji. Gotovo da smo zaboravili da smo tog istog dana u prometnoj špici nasred Vukovarske gurali automobil koji nam je otkazao poslušnost, dok su nam drugi vozači nervozni trubili. No, ne dozvoljavamo mislima da nas smetnu.

image
Berislava Picek/Cropix

DARKO VUKELIĆ,

inženjer šumarstva i vodič za šumske kupke i šumske terapije certificiran u European Forest Therapy Instituteu. Šumsku kupku provodi individualno i grupno, a najčešće ga se može sresti u šumi uz potok Bliznec ili, pak, u šumi uz Plitvička jezera

U šumu na jednom od najpoznatijih ulaza u Park prirode Medvednica, uz tok potoka Bliznec, stigli smo koji sat ranije ne bismo li uz stručno vodstvo dobili barem mali uvid u šumsku kupku. Kako smo se kretali stazom, udaljavajući se od ceste i zvukova civilizacije, kročeći u šumu, nastupila je tišina koju smo doživjeli na jedan potpuno drugačiji način. Naime, vrlo brzo smo shvatili da je sve oko nas u pokretu, a mi zapravo mirujemo i polako postajemo svjesni prirode oko nas, povezujemo se s njom i dopuštamo da nas umiri i relaksira.

image
Berislava Picek/Cropix

NAZIV “SHINRIN YOKU”

skovao je Tomohide Akiyama 1982. godine dok je bio direktor Japanske agencije šumarstva. Njegova je ideja bila stvaranje jedinstvenog pojma kako bi povezao odlazak u šumu sa zdravljem i ekoturizmom usmjerenim prema dobrobiti

image
Berislava Picek/Cropix

S Darkom Vukelićem, jedinim certificiranim vodičem u Hrvatskoj za šumsku kupku i šumsku terapiju, upravo smo "odradili" tehniku buđenja osjetila. To je samo jedna od tehnika koja se primjenjuje tijekom šumske kupke, terapijske šetnje šumom čiji je cilj povezati se s prirodom kao jedan od oblika prevencije i ublažavanja posljedica stresa na organizam. Korijene vuče iz japanske prakse.

image
Berislava Picek/Cropix

- Šumska kupka pronikla je iz ideje koja kaže da je svaki čovjek prirodno biće koje se najprirodnije osjeća u prirodi. S obzirom na to da je gradski, urbani stil života intenzivan i da je preuzeo dominaciju nad nekadašnjim seoskim životom, Istočnjaci su još 80-ih godina prošlog stoljeća shvatili i znanstveno dokazali negativne posljedice stresa prouzročene odvajanjem čovjeka od prirode. Stoga su iskoristili svoju kulturu vezanu na bliski susret s prirodom i stil života vezan uz "zen" filozofiju te definirali pojam "shinrin-yoku", što u prijevodu znači "šumska kupka". Taj pojam označava niz navođenih tehnika koje omogućuju čovjeku da se u kraćem vremenu ponovno spoji s prirodnim okruženjem - pojašnjava Vukelić.

image
Berislava Picek/Cropix

Šumska kupka nije isto što i planinarenje. Cilj nije što brže doći na određenu lokaciju, cilj je putovati. Tijekom šetnje vodič navodi polaznike da se opuste i probude osjetila. On im neće reći da zagrle stablo, ali ako osjete tu potrebu, mogu ga dodirivati, pomirisati ga, pričati s biljkama... pa čak ih i zagrliti

Spajanje s prirodom događa se kroz svih pet osjetila - vid, sluh, njuh, dodir i okus, no Vukelić ističe kako mnogi šumski kupači osjete da postoji i šesto, a to je duhovna dimenzija.

- Šumska kupka otvara vrata naših osjetila i povezuje nas s iscjeljujućim moćima prirode. Karakterizira je nekoliko elemenata: spore šetnje, kratka udaljenost, osjet, odnos sa šumom... Bitno je napomenuti da šumska kupka nije isto što i planinarenje. Cilj šumske kupke nije što brže doći, cilj je putovati. U prirodi se vrlo često susrećemo i s tim šestim osjetilom, to je početak uhodavanja s ritmom prirode. Međutim, prije toga je svakog pojedinca potrebno usporiti, jer je i priroda vrlo spora. Taj "slowing down" je vrlo zahtjevan, osjetljiv, no kad se osjetila probude i vrate vas na "tvorničke postavke", dolazi do spajanja s prirodom koja liječi - kaže.

O ovoj dosta nepoznatoj temi u Hrvatskoj nedavno je u Tomislavovom domu na Sljemenu održan 1. hrvatski kongres o šumskoj terapiji, u organizaciji platforme Snaga šume u kojoj su se okupili Udruga Vrelo života iz Zagreba te Forum Zagreb i tvrtka Ernest Solutions. Kongres je okupio neka od svjetski poznatih imena kad je u pitanju terapija šumom. Jedan od njih je i Amos Clifford, osnivač ANFT/USA, čija je knjiga "Tvoj vodič kroz šumsku kupku" prevedena i na hrvatski jezik.

image
Berislava Picek/Cropix

Listamo Cliffordov vodič u kojem se navodi kako odlazak u prirodu radi ozdravljenja ima dugu tradiciju u mnogim kulturama, a medicina je prije industrijalizacije počivala na prirodi, u obliku korištenja bilja, korijena, rituala i njegovanja odnosa s drugih bićima.

Na kraju šumske kupke slijedi čajanka, kratka ceremonija tijekom koje polaznici, ako to žele, dijele svoje misli i dojmove

"Zato su drveni gradovi nekad planirani u sklopu prirode. Prije više od 2500 godina Kir Veliki je u perzijskoj prijestolnici dao zasaditi vrtove prepune drveća. Zapravo su svi stanovnici predindustrijskog doba tradiciju, ceremonije, rituale, kao i medicinske tehnike povezivali s prirodom i oslanjali se na nju u ozdravljenju. Mnoge od njih su bile, i još uvijek jesu, usredotočene na šumu", piše Clifford.

Vukelić ističe kako je šumska kupka višestruko korisna: prosvjetljuje naciju u smislu smjernica zdravog života, komercijalno ulazi u nišu zdravstvenog turizma, a znanstveno otvara nova klinička ispitivanja o benefitima koje šuma daje. Neka su već i dokazana.

image
Berislava Picek/Cropix

KORISTI

šumske kupke su višestruke: prosvjetljuje naciju u smislu zdravog života, a komercijalno ulazi u nišu zdravstvenog turizma. Dokazano je da povoljno utječe na zdravlje kod dijabetesa, raznih upalnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti..

Istraživanja koja su znanstvenici proveli posljednjih desetljeća upućuju na obilje pozitivnih koristi za zdravlje, za ljudski fiziološki i psihološki sustav, a koje su povezane s praksom shinrin-yokua.

Istraživačica Minh Huo sa Sveučilišta u Chicagu ističe kako je raspon specifičnih povoljnih utjecaja na zdravlje povezanih s prirodom zapanjujuć, počevši od depresije, anksioznosti, šećerne bolesti, ADHD-a, raznih upalnih bolesti, karcinoma do oporavka nakon operacije, pretilosti, poroda, kardiovaskularnih bolesti, bolesti lokomotornog sustava, migrena, bolesti dišnog sustava... Nadalje, Margaret Hansen i njezini kolege sa Sveučilišta u San Franciscu pronašli su velik broj čvrstih dokaza koji upućuju na nekoliko dobrobiti šumske kupke. Slažu se da je jačanje funkcija imunološkog sustava općenito vrlo značajno, a došli su i do podataka koji dokazuju da šumska kupka smanjuje kardiovaskularne bolesti kao što su visoki krvni tlak i bolesti koronarnih arterija.

image
Berislava Picek/Cropix

- Broj stanica prirodnih ubojica karcinoma i štetnih patogena povećava se nakon šumske kupke, a utjecaji tog jednog faktora šire se cijelim tijelom. Još jedna blagodat šumske kupke je pojačan osjećaj opuštenosti i bolja mentalna jasnoća - pojašnjava Vukelić.

Nastavljamo stazom dalje, laganim korakom "prsti-peta" pokušavamo biti što tiši kako bi u potpunosti doživjeli okolinu te svim osjetilima "zaronili" u šumski ambijent. Mekane busenaste nakupine mahovine kao da nas pozivaju da ih dodirnemo, na susjednim stablima uočavamo razigrane korjenove mreže, uz stazu i šumske plodove, gljivu puharu, kestene... Ni u jednom trenutku nismo pomislili koliko je sati, gdje nam je mobitel ili koje nas obaveze još čekaju u danu.

Spajanje s prirodom događa se kroz svih pet osjetila - vid, sluh, njuh, dodir i okus, no mnogi šumski kupači osjete da postoji i šesto, a to je duhovna dimenzija

I nismo jedini koji su osjetili tu energiju šume. Vukelić nam prepričava kako je odaziv zainteresiranih za šumske kupke sve veći, a šetnje se organiziraju individualno ili u grupama. Mogu trajati nekoliko sati, cijeli dan ili nekoliko dana, a često ga se s grupom može sresti u šumi uz potok Bliznec ili, pak, u šumi uz Plitvička jezera.

image
Berislava Picek/Cropix

Istočnjačke i zapadnjačke metode šumske kupke se razlikuju, a Vukelić najviše radi po Cliffordovim metodama.

- Za vodiča je riječ o poznatom okruženju i sigurnim rutama, no svaka je šetnja različita, ovisno o samoj grupi, njihovim mislima i reakcijama. Nikome neću reći da zagrli stablo, polaznike navodim da uspore, probude osjetila i dozvole prirodi da uđe u njih. Ako se u nekome pojavi potreba, može i zagrliti stablo, dodirnuti ga, pričati mu, nasloniti se na njega... - kaže i dodaje kako je najviše polaznika u dobi od 30 do 40 godina. Neki su doživjeli "burnout" na poslu, neki su u računovodstvu i financijama, a dolaze i hiperaktivna djeca, kao i ona koja su se susrela s raznim problemima. Dolaze i stariji koji imaju zdravstvene probleme. Njihove reakcije su različite, neki se prisjete djetinjstva, neke prevladaju emocije, a jednoj je gospođi bilo toliko ugodno da je zadrijemala u šumi. Ipak, neki se ne uspiju opustiti.

image
Berislava Picek/Cropix

U Hrvatskoj polako dolazi do popularizacije šumske kupke. Tako je u Tomislavovom domu na Sljemenu nedavno održan 1. hrvatski kongres o šumskoj terapiji, u organizaciji platforme Snaga šume

Zanimala nas je i razlika između šumske kupke i šumske terapije.

- One se međusobno prožimaju. Međutim, šumska kupka je preventivna metoda, a šumska terapija, rekli bismo, kurativna. No, ona u Hrvatskoj već godinama postoji: Mali Lošinj poznat je po aerosolu borovih šuma i mora, a imamo i terme gdje se primjenjuje terapija vodom. Šumska terapija, dakle, uglavnom koristi iste vještine šumske kupke, ali se prožima sa stručnim razgovorima, art terapijom, raznim radionicama... I tu su rezultati isto dobri - kaže.

Na kraju naše šetnje uslijedila je čajanka, mala ceremonija na kojoj smo podijelili misli i dojmove, uz zaključak da odlazimo napunjeni kisikom, pročišćenih misli, smireniji... Slična su iskustva i većine polaznika, a jedna od njih rekla je da je "krenula opušteno, bez većih očekivanja, a vratila se bistre glave i očišćenog tijela i duha, sa spoznajom same sebe i prirode".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:27