Gori od kupine

Povuci-potegni, ali uzalud! Rješenje iz kuhinje za uklanjanje bršljana prirodno i zauvijek

 MILLIE BULL
Bršljan (lat. Hedera helix) zimzelena je drvenasta biljka penjačica iz porodice Araliaceae, raste po čitavoj Europi i zapadnoj Aziji

U prirodi pronalazi drveće koje koristi kao podlogu na koju čvrsto prianja i raste uvis u potrazi za svjetlom. U naseljenim područjima najčešće koristi vertikale kao što su zidovi, stupovi ili gomile.

Iako bršljan može učiniti vrt idiličnim, on je invazivan i često "guši" drveće, a kamenje s kuća i zidova može urušiti, ako je riječ o suhozidu, na primjer. Imajući to na umu danas vam donosimo jednostavna rješenja korisnika družtvenih mreža za uklanjanje bršljana, bez upotrebe štetnih kemikalija.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA

Korisnica Facebooka Linda Davies pitala je: “Kako ukloniti bršljan s kamenog zida? Hvala."

Objava je bila preplavljena odgovorima, ali jedan od najčešćih bio je korištenje domaćeg sredstva protiv korova.

Helen Wright je komentirala: “Nikako ne koristite kemikalije! Bršljan je omiljeno stanište toliko malih stvorenja, a sva imaju vitalnu ulogu u zdravom ekosustavu (tj. vrtu!). Korištenje prirodnog sredstva poput limuna, soli.... omogućit će njegovim stanovnicima šansu da nastave dalje prije nego se počnete raspadati njihov dom."

Stuart Egerton je napisao: “Pomiješajte jednu šalicu kuhinjske soli s kipućom vodom da se otopi. Dodajte [to] u jednu bocu destiliranog bijelog octa i sok od pet limuna u 4 litre vode. Sada imate savršeno rješenje za organsko uništavanje problematičnih višegodišnjih korova, uključujući bršljan. Pošpricajte otopinu po lišću i dobro poprskajte korijen. Možda će trebati nekoliko nanošenja, ali pobrinite se da dan bude što je moguće suši. Za nekoliko dana trebali biste primijetiti da bršljan počinje odumirati."

image
LIVING4MEDIA

Marian James je odgovorila: “Izlijte veliku količinu limunovog soka na korijenje.Potrebno je neko vrijeme da odumre i onda možete ukloniti mrtve grane. Mi smo to učinili prije dvije godine i nije se vratilo.”

Kada se korov prska octom, on razgrađuje zaštitni omotač na biljci zbog čega ona na kraju ugine. Limunov sok djeluje na sličan način i pomaže pri isušivanju biljke. Kada korijenski sustav biljke apsorbira sol, ona remeti ravnotežu vode u biljci što uzrokuje da ona na kraju uvene i odumire. Soli može trebati i do 10 dana da utječe na korov, ovisno o vremenskim uvjetima i veličini biljke. Sol, limunov sok i bijeli ocat mogu se naći u većini kućanstava što ih čini pristupačnim i lakim rješenjem problema.

Ostali prijedlozi uključivali su ručno uklanjanje biljke, rezanje baze bršljana, korištenje glifosata i korištenje strugala za tapete.

Adrian Oxendale komentirao je: “Ako ga odlučite skinuti sa zida, obavezno nosite rukavice, bršljan može izazvati prilično ozbiljne iritacije i opekline."

Kathy Bostwick je napisala: “Odmah ga poprskajte i ostavite. Nemojte ga povlačiti niti skidati dok je skriven u kamenu jer ćete oštetiti zid ako to učinite."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. studeni 2022 07:20