Manjak svjetlosti

Preživljavanje tijekom duge zime: Kako prepoznati da biljka žudi za svjetlošću?

Unsplash

 Scott Webb
Urbana vrtlarica Andreja Čoh objašnjava kolike su njihove šanse za preživljavanje tijekom duge zime

Manjak svjetlosti ne može se riješiti prirodnim putem već korištenjem umjetne rasvjete koja danas više nije isključivo vezana za profesionalne rasadnike i uzgajivače već se na tržištu mogu naći proizvodi za kreiranje vlastitog kućnog rasadnika. Korištenjem umjetne rasvjete možemo u potpunosti eliminirati problem nedostatka prirodnog svjetla, ali i omogućiti određenu fleksibilnosti prilikom pozicioniranja rasadnika u stanu. Naime, rasadnik sobnog, začinskog ili jestivog bilja može se smjestiti u najmračniji kutak stana daleko od prozora bez bojazni da će biljke uvenuti uslijed nedostatka sunčevih zraka.

image

Umjetna rasvjeta u dućanu iGrow Indoor Gardening Shop

Berislava Picek/ CROPIX

Prilikom odabira umjetne rasvjete treba izbjegavati obične žarulje, već je rasvjetna tijela najbolje izabrati u dućanima specijaliziranim za uzgoj u zatvorenim prostorijama. Obične žarulje zbog svojeg spektra nisu dobre za uzgoj biljaka, osim ako želite plaćati velike iznose računa za struju. Također, unutrašnji zidovi klijališta mogu se presvući aluminijskom folijom što će pojačati efekt rasvjete i smanjiti gubitak svjetlosti u prostor.

image

Umjetna rasvjeta u dućanu iGrow Indoor Gardening Shop

Berislava Picek/ CROPIX

ODABIR RASVJETE

Na tržištu postoji veliki broj različitih rasvjetnih tijela, no za niskobudžetni kućni uzgoj najefikasnija je fluorescentna rasvjeta koja je dostupna i jeftina. Taj tip rasvjete razvija manje topline, trajniji je, a ima i tu prednost što troši manje električne energije. Postoji nekoliko tipova fluorescentnih lampi koje se međusobno razlikuju po temperaturi svjetlosti koju rasvjetno tijelo daje u kelvinima. Neonke označene sa “daylight” emitiraju 6500K što je dovoljno za vegetacijski razvoj biljke dok je za period cvjetanja biljci potrebno osigurati lampu koja emitira crveni spektar svjetlosti. Sve potrebne informacije mogu se dobiti direktno prilikom kupnje, samo je važno da naglasimo za koje biljke želimo rasvjetu i koju namjenu - začinska ili povrtna gredica.

image
Berislava Picek/ CROPIX

KAKO PREPOZNATI DA BILJKA ŽUDI ZA SVJETLOŠĆU?

1. Biljka se počinje savijati prema izvoru svjetlosti odnosno sve svoje listove okreće prema prozoru. To ponašanje naziva se fototropizam.

2. U pretamnom prostoru biljni izdanci počet će se izduživati i bit će preslabi za daljni razvoj. Nakon duljeg perioda bez dovoljno svjetla presadnice će biti nepovratno uništene.

3. Listovi polagano gube boju i postaju blijedozeleni.

MINI HOW TO

Božićna pšenica za zeleni sok

Iako su mnogi nedavno simbolički uzgajali pšenicu iz religijskih razloga, ta travka idealan je sastojak za zelene sokove. Uz umjetnu rasvjetu možete ju imati tijekom cijele godine, a njen uzgoj nije nimalo težak.

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Pripremi posudu dubine oko 10 cm, zemlju i zrno pšenice koje se može noć prije potopiti u vodu radi bolje klijavosti.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. U posudu uspi zemlju tek toliko da se prekrije dno posude i još malo.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Posij pšenicu u debelom sloju.

image
Berislava Picek/ CROPIX

4. Na kraju je dobro navlaži.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:03