Instagram profil

Sandra Bedran: “Sretnica sam, biljke su mi i posao i hobi”

Iza profila @bessa_sb krije se čarobni zeleni svijet Sandre Bedran. Upoznajte je!

Upravo sam navršila 27 godina, tako da mi je vaš poziv da budem dio D&D-a Vrt stigao kao rođendanski poklon - sa smiješkom na pitanje da se predstavi počinje Sandra Bedran i nastavlja:

- Završila sam hortikulturu; smjer ukrasno bilje, na Agronomskom fakultetu pretprošle godine. Od prošle godine radim u struci u vrtnom centru na odjelu sobnog bilja, iako sam tijekom studiranja težila tome da radim s vanjskim biljem te uz fakultet odlučila završiti još pokoji tečaj poput AutoCAD-a. No završavanjem studija, uz tečajeve i studentski posao, u nedostatku vremena nisam više toliko vremena provodila na dvorištu među biljem pa sam odlučila okružiti se biljkama i u interijeru - priča Sandra, a nas zanima kako je došla na ideju da pokrene Instagram profil @bessa_sb?

- Profil je prvenstveno nastao iz znatiželje prema društvenim mrežama, nakon čega je ukinut te ponovo vraćen kao profil namijenjen povezivanju s istomišljenicima i ljubiteljima biljaka. Plant platforme odlična su podloga za pronalaženje različitih DIY projekata s biljem poput kokedama i terarija te raznih vrsta biljaka, razmjenu informacija i iskustva s drugim korisnicima. Mogu reći da mi je profil dosta pomogao i u poslovnim zadacima te u proučavanju biljaka na tržištu i u trendu - ističe prednosti ove društvene mreže Sandra.

Što i na koji način želite predstaviti svojim pratiteljima, pitamo.

- Budući da pišem članke o bilju za jedan časopis i društvene mreže, privatni profil je dosta opušten i sadrži poneku edukativnu crtu, ali više služi interakciji s biljkoljupcima. Neke objave su impulzivne jer primijetim neke pojave na bilju koje još dosad nisam vidjela, a želim ih podijeliti s pratiteljima (poput odmotavanja lista biljke roda Strelitzia). Dosta objava posvećeno je mojoj miljenici monsteri, a sve je popraćeno ponekim ‘fun factom’. Volim objavljivati novitete i biljne vrste koje još nisu toliko dostupne pa razveseliti pratitelje koji ih već dulje vrijeme traže. Drago mi je iz prve ruke dobiti povratne informacije ljudi za koje su biljne vrste zainteresirani te kako im koja biljka uspijeva (ili ne uspijeva). Naravno, uz bilje nađe se poneka objava s kućnim ljubimcima jer su i oni dio te zajednice - objašnjava Sandra Bedran i ističe kako je kod nje ljubav prema bilju prisutna od malih nogu jer je okružena zelenilom i prirodom.

- Nekako mislim da je ljubav prema životinjama i bilju dio karaktera, nešto s čime se rodiš, tako da je studiranje agronomije bio prirodni tijek događaja. Danas u domu imam četrdesetak biljnih vrsta. Najdraža mi je monstera, zbog koje sam neki dan maknula radni stol i još par stvari iz sobe jer je počela preuzimati sobu, ha ha. Draga mi je jer je bila poklon (reznica) kolegice s kojom sam studirala. Maleni list veličine cca 15 cm, i sad nakon četiri godine već je viša i veća od mene. Preferiram zeleno lisnato sobno bilje, poput paprati i kalatea, iako ima i predivnih primjeraka cvatućeg bilja te sukulenata i kaktusa - priča.

Sandra je svjesna da je jedna od rijetkih sretnica kojoj je posao i hobi ista stvar, i što u tome uživa do maksimuma. Ova simpatična zaljubljenica u bilje ističe i kako joj je profil trenutačno na engleskom jeziku, no stvaranjem zelene scene u Hrvatskoj i susjedstvu vjeruje da će objave uskoro biti na hrvatskom jeziku. Za kraj pitamo Sandru gdje nabavlja biljke i kako se educira o njihovoj njezi i uzgoju.

“Plant platforme odlična su podloga za pronalaženje različitih zelenih uradi sam projekata”

- Biljke su većinom pokloni od prijatelja (razmjena reznica ili prigodni pokloni), neke su kupljene, a neke su uzgojene razmnožavanjem sjemenom ili reznicama. Zahvalna sam na dobroj teorijskoj podlozi nakon studiranja, RHS knjigama i stručnoj literaturi, no sviđa mi se prikupljati i informacije iz iskustva tako da su neke biljke nažalost stradale u eksperimentiranju sa zalijevanjem, mehaničkim stresom, seljenjem po prostoru i sličnim maltretiranjima. Neke internetske stranice imaju dobre savjete i opise, ali i s tim informacijama treba oprezno. Drago mi je da sam i okružena biljkoljupcima svakodnevno pa razmjenjujemo iskustva i znanje - zaključila je Sandra Bedran.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:54