KALENDAR RADOVA

Što raditi u vrtu tijekom prosinca?

Stiglo je vrijeme kada se vrtlarski radovi privode kraju za ovu sezonu. Međutim, pravi, iskusni vrtlari dobro znaju da radovima oko vrta nikad nema kraja, zato donosimo detaljan podsjetnik na što trebate obratiti pažnju u prosincu. Pa, krenimo redom...
U CVJETNJAKU

Vrijeme je za uređenje ruža penjačica. Odrežite sve oboljele i oštećene grane, a nove povežite uz potporanj. Očistite otpalo lišće te ga spalite i na taj način smanjite širenje zaraze poput crnih mrlja ili hrđe. Prema potrebi orežite i ukrasnu lozicu te japanski javor kako biste ih oblikovali prije proljeća. Ocvale cvjetne glavice na hortenzijama ostavite do proljeća jer ćete tako osigurati zaštitu od smrzavanja novim pupoljcima. Izvadite gomolje dalija kada mraz uništi lišće te ih spremite na suho i hladno mjesto do proljeća.

Provjerite jesu li penjačice dobro privezane za potpornje. Ako još niste posadili lukovice tulipana, imate vremena, pod uvjetom da zemlja nije smrznuta. Radite li božićni vijenac od svježih četinjača, sada je pravo vrijeme za rezanje grana. Čuvajte ih u kanti vode sve dok ne budete bili spremni koristiti ih.

U POVRTNJAKU

Prije nego tlo postane zamrznuto, s gredica poberite korjenasto povrće i poriluk. Uklonite žute listove s kupusnjača jer osim što ne koriste biljci, mogu na sebi imati nametnike i bolesti. Zaštitnom mrežicom ili agrotekstilom zaštitite kupusnjače od ptica i divljači. Sve preostale biljke pokrijte nekom vrstom malča ili pokrivala te ih tako zaštitite od niskih temperatura i mraza. Dok čistite vrtne gredice, iskoristite priliku i izradite nove vrtne staze i puteljke.

U VOĆNJAKU

Sada je savršeno vrijeme za orezivanje voćaka. Pazite da tijekom orezivanja koristite čiste i oštre škare kako biste izbjegli oštećenja stabala. Krošnje ionako osjetljivih bresaka i nektarina zaštitite agrotekstilom od smrzavanja. Treba zaštititi i krošnju smokve koja je vrlo osjetljiva na mraz. Ako želite sljedeće sezone uzgojiti maline, sada kad su u fazi mirovanja, pravo je vrijeme da ih posadite. Ako su jagode na istome mjestu već tri ili više godina, pravo je vrijeme da prije sezone naručite nove sadnice. Naime, stare biljke mogu biti bolesne i manje rodne. Atraktivan dodatak vašem vrtu ove zime mogu biti borovnice. Kisela tla uljepšat će bijelim cvjetovima, ukusnim plodovima, ali i vatrenim bojama jesenskog lišća.

U STAKLENIKU

Ako to već niste učinili, temeljito očistite staklenik. Stakla, okvire i pod operite ekološkim dezinficijensom kako biste uklonili prisutnost štetnika i bolesti. Od hladnoće zaštitite vanjske slavine i zatvorite dotok vode. Također pospremite crijeva za vodu koja više ne koristite.

NA TRAVNJAKU

Izbjegavajte hodanje po travnjaku kada je prisutan mraz ili snijeg jer će se tada značajno oštetiti vlati trave. Ako je zima blaga, nastavite s košnjom, ali svaki put podignite visinu kosilice za stupanj više. Ne zaboravite na kraju sezone kosilicu i škare odnijeti na servis i oštrenje.

ŠTO JOŠ MOŽETE UČINITI OVAJ MJESEC?

Operite sav vrtni alat te primjerenim uljima zaštitite drvene i metalne dijelove. Popravite ograde i nanesite zaštitno sredstvo kako biste spriječili njihovo truljenje. Tvrdim četkama ili peračem pod pritiskom očistite nakupine mahovine na popločanim površinama. Provjerite stabla i grede nadstrešnica kako biste bili sigurni prilikom jakih zimskih vjetrova.

Očistite i dezinficirajte hranilice i kućice za ptice. Neka budu pune hrane tijekom zime, a ptice će vam zauzvrat pomoći oko borbe sa štetnicima u vrtu. Izradite posudu za kompost.

Nastavite s prikupljanjem otpalog lišća i orezanih grana voćaka koje će biti idealni kompostni materijal. Preokrenite stare hrpe komposta te na taj način potaknite bolje raspadanje sadržaja. Obložite kompostarnik starim tepihom ili folijom pa spriječite prekomjerno smrzavanje kompostne hrpe. U napuštenom dijelu vrta napravite hrpu starih trupaca kako biste pružili sklonište za sitne divlje životinje.

Pažljivo planirajte svoj povrtnjak za iduću sezonu kako biste osigurali pravilnu rotaciju usjeva, tzv. plodored, te na taj način izbjegli nakupljanje štetočina i bolesti. Razmislite o naručivanju sjemena cvijeća i povrća za sljedeću sezonu te o tome što je ove sezone dobro rodilo, a što nije. Na kraju, napravite popis alata i vrtne opreme koju trebate za iduću sezonu.

Piše: Marija Martinović, www.maricavrtlarica.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:12