SPAS U ZADNJI ČAS

Što učiniti kad ukrasna šparoga počne žutjeti?

 /SHUTTERSTOCK

Ukrasna šparoga jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je u gotovo svakom domu, onda jedno vrijeme nije bila tražena, a posljednjih godina doživjela je veliki povratak. Prepoznatljiva je po sitnim igličastim listovima zelene boje, a u zatvorenom obično izraste izraste do 60 centimetara. Najčešći problem koji vam se može dogoditi s ovom biljkom zimi je da iglice počnu žutjeti. Evo kako da se toga ne dođe, a ako dođe, kako pomoći biljci.

image
/SHUTTERSTOCK

Da bi kvalitetno rasla, ukrasna šparoga treba jako, neizravno svjetlo, a idealna temperatura za nju je između 10 i 15 stupnjeva. Zato je nikako ne stavljajte u blizinu radijatora i drugih izvora topline. Ljeti voli često zalijevanje, no zimi, pogotovo ako se nalazi na slabo osvijetljenom mjestu, troši vrlo malo vode. Zato je jedan od najčešćih uzroka da biljka požuti upravo prekomjerno zalijevanje. Ukrasna šparoga voli dobro dreniranu zemlju u kojoj se voda nakon zalijevanja ne zadržava dugo. Idealna mješavina je 60% treseta, 30% perlita i 10% komposta, a posuda u kojoj raste mora imati rupe kako bi se višak vode ocijedio. Naime, ako je tlo stalno vlažno, korijenje ne može do nužno potrebnog kisika.

image
/SHUTTERSTOCK

Što učiniti ako je biljka već počela žutjeti? Ako je riječ o početnoj fazi, odmah smanjite zalijevanje. Pustite da se zemlja osuši, a ako biljka nije u dobro dreniranoj zemlji i posudi s rupicama, presadite je. U slučaju da je žutilo uznapredovalo, provjerite korijen. Ako je došlo do truljenja, pitanje je hoćete li ju moći spasiti, ali možete pokušati. Prvo odrežite sav korijen koji je istrulio, a potom biljku posadite u posudu s novom zemljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 17:40