Silika-gel

Ne bacajte vrećice s kuglicama iz cipela! Da, istina je. Vlage više nema kada ovako pozelene

 Berislava Picek/CROPIX
Sve prednosti silika gela, djelotvornog sredstva za upijanje vlage i kako se koristi u kućanstvu

Jeste li prilikom kupnje obuće primijetili male vrećice sa silikonskom kuglicama? Riječ je o djelotvornom sredstvu za upijanje vlage, a u udruzi ZMAG doznajemo kako se može koristiti.

Sjećate li se, kada ste bili mali, mini vrećice s kuglicama koje biste dobili u novim tenisicama, a mama bi uvijek upozorila da su otrovne i da ih ni slučajno ne dirate?

E, pa to je silika-gel i nije otrovan! Gel se sastoji od koherentne trodimenzijske mreže polisilicijskih kiselina (silikati). Dobiva se stupnjevitom kondenzacijom ortosilicijske kiseline, pri čemu se iz nastale koloidne otopine izdvaja gel koji sušenjem daje tvrda zrnca silika-gela. Krut je, zrnate i staklaste strukture, s velikom unutarnjom površinom pora. Zbog vrlo porozne strukture najvažnije mu je svojstvo veliki adsorpcijski kapacitet, pa je silika-gel u prvom redu djelotvorno sredstvo za vezanje vode (prvotno vlage).

image
Berislava Picek/CROPIX

Nama u Društvenoj banci sjemena ZMAG silika-gel olakšava i ubrzava rad, pa ga zato rado preporučamo drugima. Najbitnije je da sve sjeme obavezno moramo posušiti prije nego što ga spremimo za sljedeću sezonu. Ako nismo sigurni jesmo li to dobro učinili, napravimo još jedan dodatni korak koristeći silika-gel “za svaki slučaj” kako nam se sjeme ne bi upljesnivilo i propalo. Ovo je preventivan način zaštite od prevelike vlage u sjemenu, a i ubrzava način sušenja koji zna potrajati tjednima. Bitno je znati da nikada ne treba sjeme do kraja osušiti jer tada gubi vitalnost, a s tim i klijavost.

image
Berislava Picek/CROPIX

Postupak je jednostavan: punimo prazne filter-vrećice za čaj silika-gelom i stavljamo ih u staklenke sa sjemenom koje smo obavezno prethodno osušili. Narančasti silika-gel, koji smo mi nabavili, pozeleni kada sakupi vlagu u sebe, dok bijeli silika-gel poprimi roza boju. Nikako ne smijete zaboraviti izvaditi iz staklenke filter-vrećicu nakon tjedan dana jer su u tom razdoblju kuglice obavile svoju funkciju. Odlična je stvar što se može obnoviti u pećnici na 120 °C za samo jedan sat, tako da ga možete iznova koristiti unedogled.

image
Berislava Picek/CROPIX

Preventivna zaštita sjemena

Prazne filter-vrećice za čaj pune se silika-gelom te stavljaju u staklenke. Kad gel “odradi”, poprima drugu boju, a vadi se nakon tjedan dana

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Potrebni su nam staklenka s gumicom, jer je silika-gel tu najsigurniji od vlage, zatim žličica i filter-vrećica za čaj.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. U filter-vrećicu za čaj stavimo žlicu oko 15 ml silika-gela.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Zarolamo filter-vrećicu kako kuglice gela ne bi ispale.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Zarolanu i napunjenu filter-vrećicu stavimo u staklenku sa sjemenom oko tjedan dana.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Nakon tjedan dana silika-gel će pokupiti višak vlage iz staklenke te pozelenjeti.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Možete ga obnoviti tako da ga stavite u pećnicu na 120 °C i za jedan sat iz zelenih kuglica punih vlage vraća se u prvotno suho stanje narančaste boje.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 15:33