SKROMNA I NEZAHTJEVNA

Pandina biljka voli toplinu

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od najomiljenijih lončanica, koja je jednostavna za uzgoj a cvate i po osam tjedana u jednom ciklusu, je kalanhoa. Poznata je pod imenom pandina biljka i jedna je od lončanica koje se najčešće daruju kao mali znak pažnje pa nema sumnje da će i za nadolazeće blagdane za njom biti velika potražnja. Donosimo ključne savjete kako je njegovati.

image
/SHUTTERSTOCK

Za kalanhou je najvažnije da je na svijetlom i toplom mjestu, na temperaturi koja nikad ne padne ispod 10 stupnjeva. Ne voli dijeliti lonac s drugima biljkama, a što je veća tegla, imat će veće listove. Ako je na svijetlom mjestu koje joj paše, listovi će dobiti crvenkast odsjaj. Zalijevajte je tek kad osjetite da je zemlja suha na dodir. Ne voli puno vode i od viška će joj istrunuti korijen. Nemojte lijevati vodu po lišću.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad cvjetovi uvenu, odrežite ih i pustite biljku da se odmori. Reducirajte zalijevanje i staviti je nekoliko tjedana na tamno mjesto na kojem se temperatura kreće od 15 - 17°C. Kad prođe razdoblje "zimskog sna" kalanhoa kreće u novi vegetacijski ciklus i spremna je za novo cvjetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 18:43