PRIRODNI, A RASKOŠNI

Tri najljepša vijenca: Za izradu ovih vijenaca ne trebaju vam novci, već svega 15 minuta vremena

Pravi je trenutak da izađete i pogledate što vam priroda nudi na svom stolu
 BERISLAVA PICEK/CROPIX

Neki dan prolazeći po središtu Zagreba, pažnju mi je privukao izlog jedne trgovine. Bio je ukrašen u božićnom ruhu. S obzirom na to da su vanjske temperature prilično visoke, a naši vrtovi još zeleni, ostao sam šokiran. Naime, božićno vrijeme nekako vežem uz hladnoću i snijeg. 

Međutim, kako i kalendarski uskoro započinje Advent, odlučio sam vam pokazati kako možete sami, uz malo truda, izraditi svoje vjenčiće. Za izradu sam koristio isključivo biljke i plodove iz prirode, koje još uvijek stignete ubrati u vrtu, parku, šumi, planini... Stoga, pravi je trenutak da izađete i pogledate što vam priroda nudi na svom stolu, a ja ću vam u videu pokazati kako od prirodnih plodova napraviti čak tri vijenca, pa pogledajte!

POPIS BILJA ZA IZRADU PRIRODNOG VIJENACA

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VRSTE ŠIBA:

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
  1. ŽALOSNA VRBA – Salix babilonica 
  2. PETOPRSTA LOZICA – Parthenocissus quinquefolia 
  3. GLICINIJA – Wisteria frutescens
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. GLICINIJA – Wisteria frutescens 

Glicinija ima tanke i savitljive grane, koje sam najprije očistio od lišća, kako bih dobio čiste grane. Zatim sam uzeo 10-tak grana, koje sam posložio u snop. Primio sam za krajeve i savinuo snop tako da sam krajeve jedne i druge strane približio. Potom sam ih međusobno povezao, kako bih dobio vijenac.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. ŽALOSNA VRBA – Salix babilonica 

Žalosna vrba ima dugačke, tanke i savitljive grane. Pogodna je za pletenje. Iz tog razloga sam odlučio napraviti nešto kompliciraniju verziju vjenčića, u smislu pletenja. 

Uzeo sam 15-ak tankih grana, s kojih sam prvo poskidao lišće. Zatim sam ih složio u snop i špagom povezao na jednom kraju. Podijelio sam snop na tri djela i ispleo dugačku pletenicu, koju sam i na kraju povezao. 

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. PETOPRSTA LOZICA – Parthenocissus quinquefolia 

Lozica ima vrlo dekorativne crvene listove, koje sam odlučio ostaviti na grani. S obzirom da su grane nešto deblje, u odnosu na žalosnu vrbu, da bih je ispleo, poslužio sam se trikom. Najprije sam uzeo jednu, deblju granu, koju sam savinuo tako da dobijem obruč. Špagom sam povezao krajeve i tako ga učvrstio.

Zatim sam uzeo jednu tanju granu, koju sam omotao oko obruča i tako dodatno ispleo vijenac. Krajeve sam učvrstio špagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2020 03:22