Tri divna vijenca

Prirodni, a raskošni: Vrijeme je da pogledate što vam priroda nudi za izradu vijenaca

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Za izradu ovih vijenaca ne trebate novce, već svega 15 minuta vremena

Neki dan prolazeći po središtu Zagreba, pažnju mi je privukao izlog jedne trgovine. Bio je ukrašen u božićnom ruhu. S obzirom na to da su vanjske temperature prilično visoke, a naši vrtovi još zeleni, ostao sam šokiran. Naime, božićno vrijeme nekako vežem uz hladnoću i snijeg.

POGLEDAJTE VIDEO!

Međutim, kako i kalendarski uskoro započinje Advent, odlučio sam vam pokazati kako možete sami, uz malo truda, izraditi svoje vjenčiće. Za izradu sam koristio isključivo biljke i plodove iz prirode, koje još uvijek stignete ubrati u vrtu, parku, šumi, planini... Stoga, pravi je trenutak da izađete i pogledate što vam priroda nudi na svom stolu, a ja ću vam u videu pokazati kako od prirodnih plodova napraviti čak tri vijenca, pa pogledajte!

POPIS BILJA ZA IZRADU PRIRODNOG VIJENACA

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VRSTE ŠIBA:

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
  1. ŽALOSNA VRBA – Salix babilonica
  2. PETOPRSTA LOZICA – Parthenocissus quinquefolia
  3. GLICINIJA – Wisteria frutescens
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. GLICINIJA – Wisteria frutescens

Glicinija ima tanke i savitljive grane, koje sam najprije očistio od lišća, kako bih dobio čiste grane. Zatim sam uzeo 10-tak grana, koje sam posložio u snop. Primio sam za krajeve i savinuo snop tako da sam krajeve jedne i druge strane približio. Potom sam ih međusobno povezao, kako bih dobio vijenac.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. ŽALOSNA VRBA – Salix babilonica

Žalosna vrba ima dugačke, tanke i savitljive grane. Pogodna je za pletenje. Iz tog razloga sam odlučio napraviti nešto kompliciraniju verziju vjenčića, u smislu pletenja.

Uzeo sam 15-ak tankih grana, s kojih sam prvo poskidao lišće. Zatim sam ih složio u snop i špagom povezao na jednom kraju. Podijelio sam snop na tri djela i ispleo dugačku pletenicu, koju sam i na kraju povezao.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. PETOPRSTA LOZICA – Parthenocissus quinquefolia

Lozica ima vrlo dekorativne crvene listove, koje sam odlučio ostaviti na grani. S obzirom da su grane nešto deblje, u odnosu na žalosnu vrbu, da bih je ispleo, poslužio sam se trikom. Najprije sam uzeo jednu, deblju granu, koju sam savinuo tako da dobijem obruč. Špagom sam povezao krajeve i tako ga učvrstio.

Zatim sam uzeo jednu tanju granu, koju sam omotao oko obruča i tako dodatno ispleo vijenac. Krajeve sam učvrstio špagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 16:03