Infekcija pepelnicom

Zbog visoke vlažnosti uzgajivači prijavljuju pojavu pepelnice na povrtnim kulturama! Ovim prirodnim pripravcima je suzbijte

 INSTAGRAM/CARSON_LANDSCAPE_INDUSTRIES/
Bolest se prepoznaje po bijeloj ili sivkastoj prevlaci koja izgleda kao da je netko prosuo brašno po usjevu

Uobičajena na mnogim biljkama i lako prepoznatljiva, pepelnica je gljivična bolest, a uzrokuje niz blisko povezanih vrsta gljivica, od kojih svaka ima ograničen raspon domaćina. Niska vlažnost tla u kombinaciji s visokom vlagom na površini biljke pogoduje ovoj bolesti.

Simptomi se obično pojavljuju kasnije u vegetacijskoj sezoni na biljkama na otvorenom. Pepelnica počinje na mladom lišću kao uzdignuta područja poput mjehurića koja uzrokuju uvijanje lišća, otkrivajući donju površinu lišća.

Zaraženo lišće prekriva bijela do siva praškasta izraslina, obično na gornjoj površini; neotvoreni cvjetni pupoljci mogu biti bijeli od plijesni i možda se nikada neće otvoriti. Lišće jako zaraženih biljaka postaje smeđe i otpada.

Bolest preferira mladi, sočni rast; zrelo lišće obično nije zahvaćeno. Spore gljivica prezimljuju unutar lisnih pupova i drugih biljnih ostataka.

Vjetar, voda i insekti prenose spore na druge obližnje biljke. Posebno su osjetljive tikvice, grah, krastavci, tikve, bundeve, rajčice, ruže i cinija.

Ako je pepelnica nešto zbog čega ste zabrinuti u svom kućnom vrtu, onda će vas ovaj vodič naučiti svemu što trebate znati kako biste je spriječili i učinkovito kontrolirali. Također, saznajte koje su biljke najosjetljivije na ovu zarazu.

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX/

Što je pepelnica?

Pepelnica je gljivična bolest koja pogađa mnoge različite vrste biljaka. Ove bijele, praškaste mrlje pojavljuju se u kružnom uzorku na lišću, stabljici, pa čak i plodu.

Pepelnica često raste na gornjoj površini lišća, iako se može razviti i na donjoj strani. Mlado lišće je najosjetljivije na oštećenja. Lišće tada požuti i počne se sušiti. Neki listovi bi se mogli uvrnuti, slomiti ili promijeniti oblik zbog gljivica.

Nažalost, ova se bolest širi i uzrokovat će širenje bijelih mrlja sve dok ne prekriju većinu lišća ili zahvaćena područja. Osim toga, lišće, pupoljci i vrhovi u razvoju će se deformirati. Većinu vremena ti se znakovi pojavljuju kasno u sezoni rasta.

Koji su simptomi zaraze pepelnicom?

Gljivice pepelnice stvaraju strukture koje se ugrađuju u biljne stanice, omogućujući im izvlačenje hranjivih tvari potrebnih za razvoj i proizvodnju spora.

To rezultira općim gubitkom rasta i zdravlja domaćina, s pojavom vidljivih simptoma. To uključuje abnormalni rast, kao što je uvijanje lišća, uvijanje i žućenje koje se može uočiti prije nego što se pojave bijeli simptomi gljivice.

Bijeli simptomi pojavljuju se kao kružne bijele, praškaste mrlje, stoga se naziva pepelnica. Razumijevanje koje su biljke najosjetljivije na nju može pomoći da je uočite prije nego što se proširi i preuzme cijelu biljku.

Koje su povrće i biljke najviše pogođene?

Infekcija pepelnicom može utjecati na široku paletu biljaka, budući da postoji mnogo različitih vrsta ove gljivične bolesti koje napadaju različite porodice biljaka.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada je povrće u pitanju, od ove bolesti su najugroženiji:

Rajčica, patlidžan, paprika, salata, krumpir

Tikve: krastavci, dinje, tikve, bundeve, tikvice

Mahunarke: grah, grašak.

I druge ukrasne biljke mogu patiti od ove gljive. Tu spadaju jorgovani, hibiskusi, božuri, ruže, sukulenti, dalije, begonije i cinije.

Kako se pepelnica širi?

Spore pepelnice obično ulaze u vaš vrt s vjetrom. Međutim, ako ste u prošlosti doživjeli izbijanje pepelnice, naknadna izbijanja također mogu započeti od uspavanih spora u okolnoj mrtvoj vegetaciji ili korovu.

Za razliku od mnogih drugih gljivičnih bolesti na koje ste mogli naići, ova se najviše širi i uspijeva u suhim i toplim klimama. Međutim, za širenje je potrebna visoka relativna vlažnost. Ovo nije vlaga u zraku, već više u smislu vlage oko biljke.

Ne širi se dobro u hladnijim i kišnim područjima. Zanimljivo je da usporava kada su temperature veće od 32°C. To znači da je idealna temperatura za razvoj pepelnice oko 15 do 26°C. Također više utječe na biljke koje se nalaze na sjenovitim mjestima od onih koje su izložene izravnom suncu.

Kako spriječiti infekciju pepelnicom

Sadite otporne sorte na sunčana mjesta kad god je to moguće.

Orežite ili zabodite biljke kako biste poboljšali cirkulaciju zraka. Obavezno dezinficirajte alat za obrezivanje nakon svakog rezanja.

Uklonite bolesno lišće s biljke i očistite otpale ostatke s tla.

Koristite debeli sloj malča ili organskog komposta da pokrijete tlo nakon što ste ga dobro pograbljali i očistili. Malč će spriječiti da spore bolesti dolaze natrag na lišće.

Zalijevajte ujutro, tako da biljke imaju priliku osušiti se tijekom dana. Navodnjavanje kap po kap i crijeva za natapanje pomoći će da lišće ostane suho.

Koristite organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem na usjevima i izbjegavajte višak dušika. Mekani, lisnati, novi rast je najosjetljiviji.

image
SHUTTERSTOCK/

Kako se učinkovito liječi pepelnica

MLIJEČNI SPREJ

Mliječni sprejevi, napravljeni od 40% mlijeka i 60% vode, učinkoviti su kućni lijek za širok raspon biljaka. Za najbolje rezultate prskajte lišće biljke kao preventivnu mjeru svakih 10-14 dana.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona jedan je od najboljih kućnih lijekova za liječenje pepelnice. Za ovu metodu koristite 1 žlicu sode bikarbone i ½ čajne žličice tekućeg sapuna u 1 l vode. Prebacite ga u bocu s raspršivačem i pošpricajte vrhove i donju stranu lišća i sva druga zahvaćena područja.

Iako ovo najbolje djeluje kao preventivna mjera, također je poznato da je učinkovito i na postojeće infekcije pepelnicom.

OPERITE LIŠĆE

Povremeno operite lišće kako biste prekinuli dnevni ciklus oslobađanja spora. Ulje nima i PM Wash, korišteni 7 dana, spriječit će napad gljivica na biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

KALIJEV KARBONAT KAO FUNGICID

Od davnina je kalijev karbonat korišten kao odličan fungicid. Ima slično djelovanje kao i soda bikarbona. Neophodno je tri jušne žlice kalijevog karbonata otopiti u deset litara vode. U tu smjesu dodati još tri jušne žlice biljnog ulja i pola žlice eko deterdženta ili malo naribanog sapuna. Kada se sve dobro sjedini, pristupa se tretiranju biljaka.

FUNGICID NA BAZI SUMPORA ILI BAKRA

Primijenite fungicide na bazi sumpora ili bakra kako biste spriječili infekciju osjetljivih biljaka. Za najbolje rezultate primijenite rano ili na prvi znak bolesti. Sve dijelove biljke temeljito poprskajte i ponovite u intervalima od 7-10 dana do dana berbe.

FUNGICID ŠIROKOG SPEKTRA

SERENADE Gardenom učinkovito liječite gljivična oboljenja. Ovaj biofungicid širokog spektra koristi patentirani soj Bacillus subtilis koji je odobren za organsko vrtlarstvo. Najbolje od svega, siguran je za korištenje — možete tretirati i brati usjeve istog dana!

SUMPORNI PLAMENIK ZA SOBNE BILJKE

Uzgajivači u zatvorenom prostoru možda bi trebali razmotriti korištenje plamenika/isparivača sumpora koji pretvara komadiće sumpora u finu prašinu i mijenja pH površine lišća.

Spore gljivica i plijesan ne mogu se smjestiti na ovom biljnom premazu. Kao dodatnu korist, studije su pokazale da će ova prašina ukloniti paukove grinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 06:57