STANOVANJE KOJE SVI ZASLUŽUJEMO

Ovo mora imati svaki dom koji drži do sebe

Krovovi za još kvalitetnije stanovanje

U uvjetima nesigurnosti, kakvo je današnje, Hrvatska je jedna od rijetkih zapadnih zemlja u kojoj su još uvijek snažne tradicionalne vrijednosti, gdje obitelj ima važno mjesto u životu pojedinca. Veza roditelja i djece prilično je jaka, a taj osjećaj sigurnosti i brige jednih za druge je neprocjenjiv. Koliko god bili nezadovoljni trenutnom financijskom situacijom u zemlji i maštamo o odlasku i životu u nekoj od bogatih europskom zemalja, zanemarujemo važnu komponentu života, a to je toplina, radost i veselje koje dobivamo od roditelja i tek kada su daleko ili ih nema, zapravo shvaćamo koliko nam je život prazan i neispunjen, a individualizam potpuno stran. Koji je smisao života, ako smo sami i otuđeni, i nemamo nikog s kim ćemo se smijati, veseliti, plakati, a ni posvađati?

U Hrvatskoj su roditelji gradili i još uvijek grade kuće za djecu i uče ih od malih nogu da im je obiteljska kuća mjesto sigurnosti. Zbog trenutne situacija u kojoj posla možda i ima, ali mnoge plaće nisu dostatne za dostojanstven život, mnogi mladi ljudi s partnerom ili partnericom useljavaju u roditeljske kuće. Zašto ne bi? U kući je uvijek veći komfor nego u stanu. U kući ulogu niša imaju cijeli podrumi, potkrovlja zamjenjuju kutije u koje se odlažu nepotrebne stvari, a ni parkirne zone ne igraju nikakvu ulogu; tu su garaže ili barem parkirna mjesta. Zaljubljenici u vrtove mogu urediti prekrasnu okućnicu, posaditi cvijeće, voće ili povrće, izgraditi bazen... Prostora ima i za hobije, kućne ljubimce, dječje tobogane... Može li bolje?

I baš zato, kuća koju gradite mora biti izrađena od kvalitetnih materijala u kojoj će se svi osjećati sigurno i u koju će još puno generacija ispisati svoje životne priče te i sama na neki način postati živom. Pa i za kuću može vrijediti izreka naših starih – kapa glavu čuva. Mi ćemo svoje zdravlje sačuvati između ostalog pravilnom odjećom, a vaša kuća dugo će poživjeti bez hitnih popravaka ako je na njoj kvalitetan krov, a suvremeni materijali i tehnike gradnje doista mogu garantirati dugotrajnost krova, kojem niti jedna vremenska nepogoda ne može ništa. Sigurna kuća ispunjena ljubavlju i brigom jednih za druge istinska je vrijednost, a kako osigurati siguran krov nad glavom svojim najbližima i produžiti životni vijek krovu pitali smo dipl. ing. građ. Mateja Petrlin, product manager u Wienerbergeru, od kojeg smo dobili sve detaljne informacije.

- Kako biste osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, nužno je koristiti originalna Tondach sistemskih rješenja, budući da ona s Tondach crijepom čine sustav optimalnih rješenja za krovove u svim podnebljima, istaknuo je Petrlin te dodao da trajna rješenja za konstrukciju krova nose sa sobom sigurnost i kvalitetu te u smislu estetike pružaju razne odabire skladne s različitim arhitektonskim stilovima i kompatibilne sa svim Tondach crjepovima.

Tondachov promišljeni pristup krovištu kroz sistemska rješenja obuhvaća sve segmente izrade i zaštite u vidu rješenja za prozračivanje pokrova, rješenja za zaštitu od snijega, rješenja za prodore kroz krov, rješenja za zaštitu krovne konstrukcije od močenja, rješenja za izradu sekundarnog krova, rješenja za zaštitu od vjetra te sustava za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu). Svako od ovih rješenja realizira se na najbolji način uz originalnu Tondach opremu koja bitno produljuje vijek trajanja i sigurnost samog krova, a samim time i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

Jedna od ključnih stavki pri gradnji krovišta osiguranje je kvalitetnog ventiliranja koje sprječava propadanje drvene potkonstrukcije crijepa i konstrukcije krova te pospješuje sušenje pokrova poslije obilnih padalina i topljenja snijega.

- Nužno je osigurati ulaz zraka na strehi krova ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz zraka ispod sljemena i u neposrednoj blizini sljemena ugradnjom Tondach sljemeno-grebene trake te odzračnih crjepova. Sprječavanje zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije sprječava prerano propadanje krovne konstrukcije, kao posljedicu gljivica i plijesni“, ističe Petrlin.

Krovna konstrukcija postaje otpornija na izrazito nepovoljne vremenske uvjete ako se osim korištenja standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova ugrade i kopče protiv nevremena.

- Kopča protiv nevremena djeluje poput opruge, pričvršćuje crijep za drvenu potkonstrukciju prilikom djelovanja vjetra, a istovremeno, budući da je riječ o fleksibilnoj vezi, sprječava pucanje crijepa, pojašnjava Wienerbergerov stručnjak.

Priču o ventilaciji krova kvalitetno se može zaokružiti samo postavljanjem i krovne folije, koja ima jednu od ključnih uloga. Njezinim pravim odabirom osigurava se propusnost pare van prostora što znači i bolju ventilaciju. Puno je parametara koji čine razliku između krovnih folija među kojima Petrlin posebno ističe, osim toplinske postojanosti folije, i sd vrijednost.

- Što je ona niža, to folija više diše, tj. paropropusnija je, zaključuje Petrlin.

Ugradnja svih spomenutih rješenja jednostavna je i brza pomoću tehničke podrške oko pravila ispravne ugradnje. Stoga se s povjerenjem obratite stručnjacima za Tondach proizvode uz koje će vaša kuća doživjeti lijepe godine bez nepotrebnih saniranja.

Foto: Tondach

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:01