KUPOVINA NEKRETNINE

Doznajte uklapaju li se vaši snovi u vaš budžet

Pregledajte okvirne cijene na tražilici nekretnina Prvi Kvadrat

Budžet kojim raspolažete određuje kakvu ćete nekretninu kupiti i prvi je konkretan korak koji vas vodi do doma iz snova. Pogledajte sve nekretnine koje se nude na tražilici Prvi Kvadrat u mjestu, gradu i kvartu koji smatrate idealnim za život.

Zatim odredite koliko novca možete potrošiti za svoj novi dom. Morate znati koliko novca imate i koliko trebate te možete posuditi. Postoji mnogo banaka koje nude pozajmice (kredite) za kupnju nekretnina, kuće ili stana. Morate se raspitati jeste li u mogućnosti dići krediti i koliki je taj iznos. Prije nego što ste odlučili o iznosu koji ćete potrošiti za dom, morate računati na moguće troškove: porez, agencijske usluge, naknade za registraciju zemljišta (nekretnine na svoje ime), troškove selidbe, račune koje morate platiti za stan iz kojega selite… Također morate voditi računa o troškovima za nekretninu koju kupujete: računi za grijanje (plin, struja, lož-ulje), računi za vodu, pričuva, troškovi osiguranja…

Isto tako velik broj ljudi želi prijeći iz manjeg stana u veći. Da biste kupili veći stan, trebate prodati svoj manji stan. Jedna od čestih grešaka je razgledanje stanova za kupnju a da za svoj niste formirali cijenu, niste ga oglasili i nemate kupca. U takvoj situaciji niste u dobroj pregovaračkoj poziciji jer ne znate koliko možete dobiti za svoju nekretninu, odnosno s koliko novca raspolažete za kupnju većeg stana. Prije nego što krenete u potragu za većom nekretninom poslužite se tražilicom nekretnina Prvi kvadrat i ponudite svoj stan tržištu te doznajte koliko novca možete dobiti.

Danas je na tržištu mnogo stanova na prodaju i izbor je uistinu velik. Ima tu svega, kvalitetnih nekretnina koje vrijede traženu cijenu, vrlo povoljnih nekretnina (u ovom slučaju uvijek treba detaljno ispitati zašto je tako), nekretnina na dobrim lokacijama, ali s neadekvatnim cijenama… Kako biste izbjegli gubljenje u toj nepreglednoj šumi možete se obratiti nekoj od licenciranih agencija koja će vam pomoći pronaći nekretninu koja će odgovarati vašim željama i zahtjevima.

Pri razgledanju stana svakako se pouzdajte u svoje osjećaje. Postoje stanovi u kojima se od prvog trena osjećamo ugodno, odgovara nam atmosfera i htjeli bi ostati. Isto tako iz nekih stanova želimo izaći što prije. Ako vam se nekretnina dopada, neka vaš agent počne pregovore o cijeni. Kupujete li za gotovinu, u odličnoj ste poziciji i svakako zahtijevajte korekciju cijene. Postigne li se razuman dogovor, stan može biti vaš u vrlo kratkom roku.

Kada kupujete nekretninu uz pomoć kredita banke, svakako prvo provjerite jeste li uopće dovoljno kreditno sposobni i ispunjavate li sve uvjete koje je postavila banka. Neki kupci već dogovore kupovinu, ostave kaparu pa ustanove da nisu kreditno sposobni. U tom slučaju zbog odustajanja kapara ostaje prodavatelju. Ako ste kreditno sposobni, sastavlja se kupoprodajni predugovor, nakon toga banka šalje procjenitelja kako bi se dobila tržišna cijena nekretnine. Ako je sve u redu, kredit se odobrava. Nakon toga se ovjerava kupoprodajni ugovor i ugovor banke o založnom pravu. Sljedeći korak je uknjiženje banke na predmetnu nekretninu. Slijedi isplata kreditnih sredstava prodavatelju.

Pratite nas i dalje u rubrici Moj prvi kvadrat, a sutra doznajte tko su kreditno sposobne osobe.

Pročitaj više o temi na stranici Moj prvi kvadrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:20